Δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Κύπρο

Συναγερμός έχει σημάνει στην Κύπρο, μετά τον εντοπισμό δύο περιστατικών οξείας ηπατίτιδας αδιευκρίνιστης αιτιολογίας, σε παιδία ηλικίας 5 και 4 ετών, που νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα.

Πλέον, περιστατικά έχουν εντοπιστεί σε 15 χώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ανακοίνωση για δύο περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά στην Κύπρο, εξέδωσε το κυπριακό υπουργείο Υγείας, το οποίο δίνει συμβουλές στους γονείς για την αντιμετώπιση ύποπτων συμπτωμάτων στα παιδιά τους.

Τα παιδιά στην Κύπρο νόσησαν τον Νοέμβριο του 2021 και τον Μάρτιο του 2022 αντίστοιχα. Διευκρινίζεται ότι και τα περιστατικά στη Βρετανία καταμετρώνται από τον Νοέμβριο του 2021.

Συμπτώματα οξείας ηπατίτιδας 

«Εάν οι γονείς παρατηρήσουν στα παιδιά συμπτώματα (γενικευμένη κακουχία, σκουρόχρωμα ούρα, αποχρωματισμό κοπράνων και ίκτερο, κιτρινίζον χρώμα σε δέρμα και οφθαλμούς) προτρέπονται όπως επικοινωνήσουν με τον ιατρό τους.

Συστήνεται η τήρηση των μέτρων όπως υγιεινή των χεριών, αποφυγή επαφής με μύτη, μάτια, στόμα και κάλυψη της μύτης και του στόματος ή κάλυψη με το εσωτερικό μέρος του αγκώνα σε βήχα ή φτάρνισμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του κυπριακού υπουργείου Υγείας.

Kαθησυχαστική η Μίνα Γκάγκα  

Στο μεταξύ, καθησυχαστική εμφανίστηκε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού,  σε σχέση με το ζήτημα της ηπατίτιδας το οποίο έχει προκύψει σε διεθνές επίπεδο.

Όπως είπε «οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν καθώς τα κρούσματα που έχουμε διεθνώς δεν σχετίζονται μεταξύ τους κάτι που είναι αρκετά καθησυχαστικό».

Γι’ αυτό το λόγο, όπως τόνισε, οι γονείς δεν πρέπει να ανησυχούν για το αν τα παιδιά τους θα βγουν έξω και θα παίξουν με άλλα παιδιά. Η ίδια συνέστησε στους γονείς, καλό πλύσιμο των χεριών των παιδιών, ιδίως πριν από το φαγητό και να ελέγχουν τα ούρα τους ώστε σε οποιαδήποτε αλλαγή του χρώματος να ενημερώνουν τον θεράποντα γιατρό.

Όπως είπε, έχουν δοθεί οδηγίες σε όλους τους παιδιάτρους και αν χρειαστεί οποιοδήποτε μέτρο, το υπουργείο Υγείας που επιτηρεί το θέμα, μέσω του ΕΟΔΥ θα το λάβει -αν και η ίδια εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί.

Διαβάστε επίσης 

Ινστιτούτο Παστέρ: Καλεί σε εγρήγορση τους γονείς για την οξεία ηπατίτιδα

Γκάγκα: Παραμένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους

ΠΟΥ: Σχεδόν 80% αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς, το πρώτο δίμηνο του έτους

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.