Πλεύρης για απεργία εργαστηριακών: Δεν μπορεί να εκβιάζεται ο ασφαλισμένος

Δεν είναι δυνατό να εκβιάζεται ο πολίτης με την τριήμερη απεργία των εργαστηριακών γιατρών που ξεκίνησε σήμερα, διεμήνυσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, λέγοντας όμως πως είναι έτοιμος για διάλογος μετά τις κινητοποιήσεις.

“Δεν μπορεί να εκβιάζεται ο ασφαλισμένος, γιατί ο ΕΟΠΥΥ στην πραγματικότητα είναι ο μεγαλύτερος πελάτης όλων αυτών των διαγνωστικών κέντρων και δίνει 460 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, 1,5 εκατομμύριο την ημέρα στα διαγνωστικά κέντρα. Υπ΄ αυτή την έννοια, θα συνεχίσουμε την κουβέντα”, είπε ο υπουργός Υγείας μιλώντας στο Open, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αύξησης του προυπολογισμού.

Ο Θάνος Πλεύρης μιλώντας για την απεργία και τα αιτήματα των γιατρών, παραδέχθηκε πως οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) των παρόχων προς τον ΕΟΠΥΥ είναι “πιεστικές”. Πρόκειται για ποσά που υπερβαίνουν τον “κλειστό” προϋπολογισμό του Οργανισμού και οι πάροχοι καλούνται να επιστρέψουν.

“Αυτή τη στιγμή, υπάρχει το clawback που πραγματικά είναι μια πιεστική κατάσταση για τα διαγνωστικά”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας. “Βρίσκομαι σε συνεννόηση με τα διαγνωστικά και μάλιστα για το 2021 είχαμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 57 εκατομμύρια και για το 2022 πάλι θα έχουμε μια αύξηση σε αυτό το ποσό”, είπε.

Το να υπάρχει – ανέφερε – ένα clawback το οποίο κινείται στο 30% και αντιστοίχως επειδή υπάρχουν και οι παλαιές οφειλές clawback από το 2012 που δεν είχαν ρυθμιστεί και έχουν ρυθμιστεί τώρα, είναι μια πιεστική κατάσταση.

Πλεύρης: Συζήτηση μετά την απεργία

“Υπάρχει πλήρης αντίληψη, αλλά από την άλλη πλευρά θεωρούμε ότι δεν μπορούν να ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι και έχω ζητήσει από τα διαγνωστικά να ολοκληρώσουν άμεσα τις κινητοποιήσεις τους για να κάτσουμε να συζητήσουμε, να λύσουμε το πρόβλημα γιατί το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ είναι για να διασφαλίζει τα συμφέροντα των ασφαλισμένων”, υπογράμμισε.

Διαβάστε επίσης

Αναζητούνται διαγνωστικά τεστ και θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων – Πότε έρχονται αντιδραστήρια στην Ελλάδα

Ο μηνιαίος μισθός του προσωπικού γιατρού – Είναι σοβαρά χρήματα, λέει ο Θ. Πλεύρης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.