Αναζητούνται διαγνωστικά τεστ και θεραπείες για την ευλογιά των πιθήκων – Πότε έρχονται αντιδραστήρια στην Ελλάδα

Όποιος καεί με τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι, λέει η παροιμία. Η πανδημία της COVID-19 έδειξε ότι χρειαζόταν μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση, οπότε τώρα, με την ευλογιά των πιθήκων, οι αρμόδιες υγειονομικές Αρχές επέδειξαν ταχύτερα αντανακλαστικά. Αυτή τη στιγμή αναζητούνται διαγνωστικά τεστ και θεραπείες για τη νόσο, για την περίπτωση που ήρθε για να μείνει εκτός Αφρικής.

Η κινητοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον συγκεκριμένο ιό δείχνει του λόγου το αληθές και έχει θέσει σε εγρήγορση τα κράτη εκτός Αφρικής, που μπορεί να μετρούν ακόμη σχετικά μικρό αριθμό κρουσμάτων, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πού θα σταματήσει η διασπορά.

Διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό κρουσμάτων

Τα κράτη, λοιπόν, παρακολουθούν την ευλογιά των πιθήκων και αναζητούν τρόπους, για να σπάσουν την αλυσίδα μετάδοσης.

Ένα βασικό μέσο για τον εντοπισμό των κρουσμάτων είναι τα διαγνωστικά τεστ και στη συνέχεια, βέβαια, οι θεραπείες και ένα νέο εμβόλιο προφύλαξης.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση έρευνας και ανάπτυξης, για να προσδιορίσει τις προτεραιότητες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Τάρικ Γιασάρεβιτς, μιλώντας στην ΕΡΤ, αποκάλυψε ότι θα υπάρξουν διαγνωστικά τεστ για τον εντοπισμό των κρουσμάτων άμεσα και εμφανίστηκε καθησυχαστικός.

Τι περιμένουμε στην Ελλάδα

Το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις και διαθέτει το διαγνωστικό πρωτόκολλο για την ευλογιά των πιθήκων, όπως έχει δηλώσει στο Healthstories η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Αρμποϊών και Αιμορραγικών Πυρετών, καθηγήτρια Μικροβιολογίας στο ΑΠΘ, Άννα Παπά.

Με αφορμή το πρώτο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα μας, η κα Παπά ανέφερε: “Το διαγνωστικό πρωτόκολλο ήταν έτοιμο. Τα Κέντρα Αναφοράς, που ασχολούνται με την Ιολογία, προσπαθούν να έχουν όσο το δυνατόν περισσότερες διαγνωστικές μεθόδους στη διάθεσή τους. Ανάλογοι έλεγχοι γίνονται για τα πάντα. Υπάρχει ένα εργαστηριακό δίκτυο, το EVD – LabNet, το οποίο υποστηρίζει αναδυόμενα ιογενή νοσήματα”.
Ο Ιατρός Βιοπαθολόγος, Κλινικός Μικροβιολόγος, Διευθυντής Διαγνωστικού Τμήματος του Ινστιτούτου Παστέρ και των Εθνικών Εργαστηρίων Αναφοράς Δημόσιας Υγείας, Μανώλης Αγγελάκης, επεσήμανε στο Healthstories ότι την περασμένη Δευτέρα έφτιαξαν τη μοριακή εξέταση για την ευλογιά των πιθήκων και ότι τα αντιδραστήρια αναμένονται την ερχόμενη Δευτέρα.

Διαβάστε επίσης

Υπ. Παιδείας: Μάσκα σε όλες τις εξετάσεις των μαθητών

Η Νο 1 δίαιτα για να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε

 

 

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.