Παγκόσμια ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca, έκτακτη συνεδρίαση στον ΠΟΥ

Παγκόσμια είναι πλέον η ανησυχία για το εμβόλιο της AstraZeneca και τη συνέχιση της χορήγησής του ενάντια στη νόσο Covid-19. Σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως αρμόδια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ την Πέμπτη αναμένονται νεότερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία και Ισπανία ανακοίνωσαν χθες ότι αναστέλλουν προληπτικά και μέχρι νεωτέρας τη χορήγηση του εμβολίου, επειδή σε διάφορες χώρες βρίσκονται υπό διερεύνηση μια σειρά από θρομβωτικά περιστατικά, σε ανθρώπους που είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί. Η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα. Ακολούθησαν η Ισλανδία, η Βουλγαρία και η Ιρλανδία.

Απ’ την άλλη πλευρά, μέχρι σήμερα καμία αρμόδια αρχή δεν έχει εγείρει ζήτημα ασφάλειας για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ)  έχουν διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Έκτακτη συνεδρίαση στον ΠΟΥ

Ωστόσο, ο ΠΟΥ συγκαλεί σήμερα εκτάκτως μια αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή, προκειμένου να συζητηθούν όλες οι εξελίξεις και το «ντόμινο» διακοπής των εμβολιαστικών προγραμμάτων.

«Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της Covid-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι», δήλωσε γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Ο Οργανισμός συνιστά ψυχραιμία και διαβεβαιώνει τα οφέλη του εμβολίου εξακολουθούν να υπερτερούν των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Η Βρετανία δεν ανησυχεί

Στη Βρετανία, πάντως, τη χώρα καταγωγής του εμβολίου (αναπτύχθηκε με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης), τόσο η κυβέρνηση όσο και η αρμόδια ρυθμιστική αρχή υποστηρίζουν πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας.

Ανάλογη στάση τηρεί και η Οξφόρδη, ενώ η AstraZeneca ανακοίνωσε πως έχουν χορηγηθεί πάνω από 17 εκατομμύρια εμβόλια ενώ τα θρομβωτικά περιστατικά είναι λιγότερα από τα αναμενόμενα στο γενικό πληθυσμό.

Η Ελλάδα σε στάση αναμονής

Στη χώρα μας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει να ακολουθεί τη γραμμή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει αλλάξει τον προγραμματισμό χορήγησης του εμβολίου.

Την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι υπήρξε και στη χώρα μας ένα περιστατικό θρόμβωσης για το οποίο διερευνάται.

Μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί στην Ελλάδα 172.000 δόσεις του εμβολίου AstraZeneca, σε άτομα ηλικίας 60 – 64 ετών.

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.