Στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητείται σήμερα το θέμα του εμβολίου Astrazeneca

Με φόντο την αναταραχή που έχει προκύψει στην Ευρώπη για το  εμβολίου AstraZeneca και την πιθανότητα σοβαρών ανεπιθύμητων ενεργειών συνεδριάζει σήμερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Εώς αργά χθες, Δευτέρα, κύκλοι της Επιτροπής διαβεβαίωναν πως δεν υπάρχει λόγος πανικού και πώς καλό είναι να αναμένουμε τη νέα γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο ΕΜΑ συνεδριάζει εκ νέου την Πέμπτη για το θέμα αυτό, ενώ έχει ήδη εκδώσει δύο ανακοινώσεις με τις οποίες συνιστά ψυχραιμία και διευκρινίζει πως για την ώρα τα οφέλη  του εμβολίου συνεχίζουν να υπερτερούν των όποιων παρενεργειών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχει αποφασίσει να ακολουθεί τη γραμμή του ΕΜΑ.

Ωστόσο, ήδη πάνω από 10 χώρες στην Ευρώπη έχουν αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου. Ανάμεσά τους είναι και η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία.

Όλα ξεκίνησαν από τη Δανία και την Αυστρία όπου αρχικά αναφέρθηκαν θρομβοεμβολικά περιστατικά σε ανθρώπους που είχαν πρόσφατα εμβολιαστεί με το εμβόλιο αυτό.

Στη συνέχεια υπήρξαν ανάλογα περιστατικά στη Νορβηγία και στην Ολλανδία, ενώ σε άλλες χώρες αναφέρθηκαν περιπτώσεις «περίεργων» συμπτωμάτων μετά τον εμβολιασμό.

Ένα περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωστοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξε και στη χώρα μας επεισόδιο θρόμβωσης σε άτομο που είχε πρόσφατα εμβολιαστεί με το εν λόγω εμβόλιο. Μέχρι ώρας, δεν έχει επιβεβαιωθεί η συσχέτιση του επεισοδίου με τον εμβολιασμό.

Στην Ελλάδα, το εμβόλιο AstraZeneca χορηγείται στην ηλικιακή ομάδα 60 – 64. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μέχρι την περασμένη εβδομάδα είχαν προγραμματιστεί συνολικά περίπου 352.000 ραντεβού στην ομάδα αυτή. Έχουν πραγματοποιηθεί 172.000 εμβολιασμοί.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.