«Ντόμινο» οι αναστολες χορήγησης του εμβολίου AstraZeneca στην Ευρώπη (upd)

Μέσα σε λίγες ώρες, έξι χώρες της Ευρώπης αποφάσισαν να αναστείλουν τη χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca, προληπτικά και μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο των πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών.

Την αρχή έκανε η Ολλανδία που ανέβαλε 43.000 εμβολιασμούς και ακολούθησαν 4 μεγάλες χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία. Αργότερα ακολούθησε και η Κύπρος.

Στη Γερμανία, το Ινστιτούτο «Πάουλ Έλρχι» γνωμοδότησε υπέρ της αναστολής των εμβολιασμών καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, σε ανθρώπους που είχαν πρόσφατα κάνει το εμβόλιο.

Στη Γαλλία, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε ότι αναμένει την οριστική γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και ότι «ελπίζει να ξαναξεκινήσει σύντομα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό».

Νωρίτερα και ο Ιταλικός Οργανισμός Φαρμάκων Αifa ανακοίνωνε πως για επίσης προληπτικούς λόγους, θα «παγώσειτη»  χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα.

Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του Ιταλικού Οργανισμού Φαρμάκων, « ο Αifa θα κάνει γνωστή κάθε νέα πληροφορία που μπορεί να έχει στην διάθεσή του, συμπεριλαμβανομένων και των διαδικασιών ολοκλήρωσης του κύκλου εμβολιασμού για όσους έλαβαν ήδη την πρώτη δόση».

Ανάλογη απόφαση πήρε το πρωί της Δευτέρας, η Ολλανδία και το Σαββατοκύριακο η Ιρλανδία. Ήδη, Ισλανδία, Δανία, Νορβηγία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Ιταλία και Ταϊλάνδη έχουν παγώσει προληπτικά τη χορήγηση του εμβολίου.

Το υπουργείο Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τους εμβολιασμούς για 3 ημέρες, ωσότου προκύψουν νεότερα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Ο ΕΜΑ έχει συγκαλέσει την Πέμπτη έκτακτη συνεδρίαση για το θέμα.

Μέχρι στιγμής, καμιά αρμόδια αρχή δεν εγείρει ζήτημα ασφάλειας για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.