Οι τρεις ρωγμές στο τείχος ανοσίας

Την ώρα που έχει αρχίσει να επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι η επιδημία COVID-19 βαίνει προς κάποιας μορφής αποκλιμάκωση, υπάρχουν τρεις ρωγμές στο τείχος ανοσίας, που είναι ανοικτές «πληγές» για την κυβέρνηση.

Οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 χρόνων, οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον και η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά προβληματίζουν την πολιτική ηγεσία, που γίνεται για άλλη μια φορά στόχος της αντιπολιτευτικής κριτικής.

Ας τα δούμε ένα – ένα.

Οι τρεις ρωγμές στο τείχος ανοσίας

Ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών

Καταρχάς εξακολουθεί να είναι μεγάλος ο αριθμός πολιτών ηλικίας άνω των 60 ετών, που δεν έχει κάνει ακόμη το εμβόλιο. Η επιβολή χρηματικού προστίμου ύψους 100 ευρώ για κάθε μήνα, που δεν θα εμβολιάζονται – που ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα – κινητοποίησε κάποιους, λίγους, να κλείσουν ραντεβού.

Οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι σε αυτές τις ηλικίες ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης είναι μεγαλύτερος, όπως και η εισαγωγή σε κάποια Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Άλλωστε το μεγαλύτερο ποσοστό όσων νοσηλεύονται στις Μονάδες, ανήκει στο συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ.

Από όταν η κυβέρνηση επέβαλε το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού στους άνω των 60, έχουν κλειστεί 200.000 ραντεβού. Από αυτά τα ραντεβού, οι 20.000 αφορούν σε εμβολιασμούς κατ’ οίκον. Απομένουν περίπου 320.000 πολίτες άνω των 60, που δεν έχουν κλείσει ραντεβού για το εμβόλιο.

Να σημειωθεί, δε, ότι, την ώρα που ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς τάχθηκε υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού όλων των ενηλίκων, στη χώρα μας παραμένει στο τραπέζι η επιβολή του υποχρεωτικού εμβολιασμού και στους άνω των 50 ετών, χωρίς, ωστόσο, μέχρι αυτήν την ώρα να έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Εμβολιασμοί κατ’ οίκον

Σε έτερη Αχίλλειο πτέρνα της κυβέρνησης αναδεικνύεται και ο εμβολιασμός κατ’ οίκον. Καταρχάς διότι, από όταν ανακοινώθηκε, ξεκίνησε με καθυστέρηση και με προβλήματα. Κι έπειτα διότι, τόσους μήνες μετά, εξακολουθούν να παραμένουν ανεμβολίαστοι άνθρωποι ηλικιωμένοι ή και νεότεροι με σοβαρά προβλήματα υγείας, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν – ορισμένοι από αυτούς ζουν μόνοι.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, στη σχετική πλατφόρμα κλείστηκαν 20.000 ραντεβού για εμβολιασμούς στο σπίτι. Στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών μάθαμε ότι έχουν υποβληθεί 76.900 αιτήσεις και έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί στα σπίτια 55.000 πολιτών.

Όπερ σημαίνει ότι 21.900 κοινωνικά ευάλωτοι συμπολίτες μας, η υγεία των οποίων είναι σε κίνδυνο ανά πάσα ώρα και στιγμή, παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Αύξηση στα κρούσματα σε παιδιά

Η τρίτη… από τις ρωγμές στο τείχος ανοσίας έχει να κάνει με την αύξηση κατά 18% στα κρούσματα σε παιδιά ηλικίας από 4 έως 17 ετών. Ένα στα πέντε κρούσματα είναι, πλέον, ηλικίας κάτω των 17 χρόνων.

Από τις 24.246 κρούσματα, που ανακοίνωσε χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι 5.737 ανήκουν στην παραπάνω ηλικιακή ομάδα.

Βέβαια οι επιστήμονες είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα παρατηρηθεί αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά, λόγω της επαναλειτουργίας των σχολείων μετά τις γιορτές – ήταν αναμενόμενο, εξ’ ού και αυξήθηκε η χρήση των δωρεάν τεστ. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην καταφέρει αυτή η άνοδος να επηρεάσει τα ηλικιωμένα άτομα, τις γιαγιάδες και τους παππούδες, οι οποίοι είναι επιρρεπείς να νοσήσουν σοβαρά και να χρειαστούν κρεβάτι σε κάποια ΜΕΘ.

Το ΕΣΥ είναι ήδη έντονα επιβαρυμένο με σχεδόν 7 στις 10 απλές κλίνες COVID-19 να είναι κατειλημμένες, όπως και 9 στις 10 κλίνες ΜΕΘ.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας ήταν χθες 654, παρουσιάζοντας ημερήσια μεταβολή +31.59%.

Διαβάστε επίσης

Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

4+1 τρόποι που θα βελτιώσουν τη ζωή σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.