4+1 τρόποι που θα βελτιώσουν τη ζωή σας

Είναι εύκολο να κοιτάξεις την κατάσταση της ζωής σου και να δεις κάθε στιγμή πού πήγε στραβά.Το άτομο που έχασες, ο στόχος που ματαιώθηκε, το όνειρο που δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Κάθε ζωή έχει έναν κατάλογο από λάθη και κακές αποφάσεις, που, εκ των υστέρων, μπορούμε να δούμε ότι ήταν τρομερά λάθη.

Πολλοί από εμάς, λέει η ψυχοθεραπέυτρια Amanda Stuckey Dodson, LCSW, μεγαλώνουμε με ένα ”χρυσό” πρότυπο για τη ζωή: Δουλέψτε αρκετά σκληρά και θα πάρετε όλα όσα θέλετε. Όταν μετράμε τις πραγματικές ανθρώπινες ζωές μας σε σχέση με αυτόν τον στόχο, οι περισσότεροι από εμάς νιώθουμε σαν να έχουμε αποτύχει – ή χειρότερα, σαν να μας έχει απογοητεύσει η ίδια η ζωή. Κάπως έτσι, η ”χρυσή ζωή” που έπρεπε να χτίσεις είναι γεμάτη αναστάτωση και μετριότητα και σε αφήνει να νιώθεις άδεια.

Σταματήστε να εξαντλείτε τον εαυτό σας προσπαθώντας να γεμίσετε το κενό με κούφιες μετρήσεις επιτυχίας. Αντίθετα, αρχίστε να κάνετε τον απολογισμό της ζωής σας όπως ακριβώς είναι. Αναζητήστε τα μέρη όπου έχουν νόημα. Αρχίστε να βλέπετε ότι ακόμη και μια οδυνηρή ζωή, γεμάτη απώλειες και απογοήτευση, μπορεί επίσης να είναι μια πλούσια, ικανοποιητική ζωή που αξίζει να τη ζήσετε.

4+1 τρόποι που θα βελτιώσουν τη ζωή σας

Έχετε αρκετά από αυτά που χρειάζεστε για να ζήσετε;

Έχετε αρκετό φαγητό για να φάτε κάθε μέρα και καθαρό νερό για να πιείτε; Έχετε ένα μέρος για να μείνετε, όσο ατελές κι αν είναι; Είσαι ασφαλής? Είναι τα ζωτικά σας όργανα άθικτα και λειτουργούν;

Για κάποιον που έχει ζήσει με την αφθονία, αυτά τα πράγματα μπορεί να φαίνονται ταπεινά παρά ουσιαστικά. Αλλά σκεφτείτε: Πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να απαντήσουν ναι σε όλες ή ακόμα και σε οποιαδήποτε από αυτές τις ερωτήσεις. Όταν σκέφτεστε αν ζείτε μια καλή ζωή, μην ξεχνάτε το γεγονός ότι έχετε μια ζωή.

Έχετε καταφέρει να διατηρήσετε τη μικρή φλόγα της ζωής σας κάθε μέρα μέσω του φαγητού, του ύπνου και της προσπάθειας να παραμείνετε καλά. Η ικανότητα να κρατάτε τον εαυτό σας ασφαλή σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι εγγυημένη. Μην αφήσετε αυτή τη γνώση να ακυρώσει τη συγκεκριμένη ταλαιπωρίας σας. Αντίθετα, για σήμερα, ας είναι αρκετό ότι ανάμεσα σε όλες τις δυσκολίες της ζωής σας, η διατήρηση της ικανότητάς σας να ζείτε δεν είναι μία από αυτές.

Για ποιον μετράς;

Μπορούμε να γνωρίζουμε αληθινά τη ζωή μας μόνο από μέσα. Αλλά μερικές φορές, όταν η ύπαρξή σας αισθάνεται άδεια, είναι χρήσιμο να προσπαθήσετε να κοιτάξετε τον εαυτό σας από έξω. Σκεφτείτε τους ανθρώπους για τους οποίους έχετε σημασία—τα άτομα που θα επηρεάζονταν αν εξαφανίζατε ξαφνικά από τον πλανήτη.

Όταν εξετάζετε για ποιον έχετε σημασία, ας προσπαθήσουμε να μην χρησιμοποιούμε το πρότυπο μόνο εκείνων που σας αγαπούν πολύ και σας γνωρίζουν βαθιά. Αυτό είναι ένα πολύ υψηλό επίπεδο με το οποίο μπορείτε να μετρήσετε τη σημασία σας για τους άλλους. Εάν είστε αρκετά τυχεροί να έχετε έστω και ένα άτομο που σας αγαπά και σας γνωρίζει βαθιά, ζείτε ήδη μια πλούσια ζωή.

Αντίθετα, σκεφτείτε τους ανθρώπους που σας γνωρίζουν και σας εκτιμούν με μικρούς τρόπους. Ποιος ξέρει την παραγγελία του καφέ σας; Ποιος θα αναγνώριζε τη φωνή σας στο τηλέφωνο; Ποιος θα χαμογελούσε βλέποντάς σας να περνάτε από την πόρτα;

Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε βαθιά συνδεδεμένοι με τους ανθρώπους της ζωής σας, δεν σημαίνει ότι η ύπαρξή σας δεν έχει νόημα για τους άλλους. Η μοναξιά δεν σημαίνει ότι είσαι μόνος. Σήμερα, αρκεί να είστε ένα μικρό μέρος ενός κοινωνικού ιστού και να είστε συνδεδεμένοι με άλλους, με μικρούς και ατελείς τρόπους.

Για ποιον είστε υπεύθυνοι;

Πολλοί άνθρωποι γεμίζουν με ανούσια πράγματα το μυαλό τους,  όταν στοχάζονται την απίστευτα βαρετή  πραγματικότητα της καθημερινής εργασίας ως ενήλικες. Εξάλλου, μάλλον δεν πλησιάζει τις παιδικές σας φαντασιώσεις για το πώς θα περνούσατε τον χρόνο σας. Ήθελες να είσαι πλούσιος και διάσημος και ελεύθερος! Αντίθετα, αφιερώσατε μια ώρα στο τηλέφωνο ακούγοντας αφόρητη μουσική, ώστε να μπορείτε να κλείσετε ραντεβού για γιατρό, στο παιδί σας (ή σύζυγο, γονέα ή φίλο).

Ας το δεχτούμε μια για πάντα: Η ζωή μπορεί να είναι πραγματικά διασκεδαστική. Η ζωή μπορεί επίσης να είναι πολύ ταπεινή και βαρετή. Δώστε νόημα στην καθημερινή σας εργασία με νόημα λαμβάνοντας υπόψη: Αυτό το βαρετό πράγμα στο οποίο ξοδέψατε τον χρόνο σας ωφέλησε κάποιον άλλο, άμεσα ή έμμεσα; Ποιανού τη ζωή τείνεις και εμπλουτίζεις με τη σκληρή δουλειά σου;

Ο χρόνος που περάσατε στο συνεργείο πίνοντας κακό καφέ και εύχεστε να ήσασταν κάπου αλλού, σήμαινε ότι άλλοι οδηγοί θα ήταν πιο ασφαλείς δίπλα σας, επειδή το αυτοκίνητό σας θα μπορούσε να βασιστεί στο αυτοκίνητό σας για να οδηγείτε με ασφάλεια; Όταν περάσατε εκείνη την επίπονη ώρα στο παντοπωλείο, η φιλική σας στάση στο ταμείο βελτίωσε την ημέρα του ταμία;

Το γεγονός ότι οποιοσδήποτε άλλος θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά που κάνετε εσείς δεν αφαιρεί από το γεγονός ότι την κάνατε εσείς. Σήμερα, ας είναι αρκετό ότι η ύπαρξή σας, με έναν μικροσκοπικό και ατελές τρόπο, βελτιώνει και διευκολύνει τη ζωή των άλλων.

Για ποιον έχετε κάνει θυσίες;

Κοιτάξτε πίσω σε όλα τα όνειρά σας που εγκαταλείψατε στην πορεία. Εντάξει, είναι άσχημο. Αλλά θα υπέθετα, με αρκετή σιγουριά, ότι είχες έναν μάλλον επιτακτικό λόγο να μην ακολουθήσεις τα σχέδιά σου. Ίσως εγκαταλείψατε το όνειρό σας λόγω της ευτυχίας και της ασφάλειας κάποιου που νοιαζόσασταν.

Ίσως δεν πήγατε στο κολέγιο των ονείρων σας επειδή θέλατε να προσπαθήσετε να κάνετε τα πράγματα να λειτουργήσουν με την αγαπημένη/νο σας στο γυμνάσιο. Ίσως δεν μετακομίσατε σε όλη τη χώρα για αυτήν την καταπληκτική δουλειά επειδή θέλατε να είστε κοντά για να βοηθήσετε τους ηλικιωμένους γονείς σας. Ναι, είναι απογοητευτικό που τα όνειρά σας δεν πραγματοποιήθηκαν. Μπορεί ακόμη και να είναι εύκολο να ανατρέξετε σε αυτές τις αποφάσεις και να σκεφτείτε: «Ήταν τόσο ανόητο. Τι σκεφτόμουν;»

Πιθανότατα σκεφτόσασταν ότι οι ενέργειές σας επηρεάζουν τους άλλους, κάτι που είναι απολύτως αληθινό και είναι ένα πολύ καλό μέρος για να λαμβάνετε ηθικές αποφάσεις. Δεν λέω ότι πρέπει να εγκαταλείψετε τα όνειρά σας για το καλό των άλλων. Λέω ότι, ίσως, στο πλαίσιο της ατελούς διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ήταν ένας σπόρος καλοσύνης και προσοχής για τους άλλους.

Αυτό το ευγενικό μέρος σας που πήρε αυτή τη χαζή απόφαση είναι καλό. Είναι ένα κομμάτι σας που δεν πρέπει να ντρεπόμαστε ή να προσπαθήσουμε να το εξαλείψουμε. Σήμερα, ας είναι αρκετό που πήρες κάποιες αποφάσεις, όσο ατελείς κι αν είναι, από χώρο προσωπικής θυσίας και συμπόνιας.

Ποιοι παράγοντες ήταν εντελώς πέρα ​​από τον έλεγχό σας;

Περιμένουμε από τους εαυτούς μας να μεγαλώσουμε, να βγούμε εκεί έξω και να κάνουμε καλές ζωές. Αυτός είναι ένας πολύ συναρπαστικός τρόπος να βλέπεις τη ζωή, και αν ζούσαμε σε έναν τέλειο κόσμο, θα σας ενθάρρυνα να κάνετε ακριβώς αυτό. Δεν ζούμε όμως σε έναν τέλειο κόσμο. Λοιπόν, ας μετριάσουμε αυτή τη στάση του φαβορί με μια συμπονετική δόση ρεαλισμού.

Σκεφτείτε όλες εκείνες τις απογοητευτικές στιγμές που στην πραγματικότητα δεν βγήκατε εκεί έξω και δενζήσατες τη ζωή που ονειρευτήκατε. Αντί να κατακλύζεστε από ντροπή, διευρύνετε τον φακό σας για να δείτε την απόφασή σας. Η επιλογή σας να εγκαταλείψετε ένα όνειρο ήταν απλώς μια προσωπική αποτυχία; Ή ήταν μια λογική απάντηση σε ένα σύνολο περιστάσεων πέρα ​​από τον έλεγχό σας;

Οι ασθένειες εμποδίζουν τα όνειρα ζωής. Τα χρήματα παρεμποδίζουν τα όνειρα ζωής. Οικονομικές καταρρεύσεις, τρομοκρατικές επιθέσεις, κλιματικές καταστροφές και παγκόσμιες πανδημίες—όλα αυτά τείνουν να παρεμποδίζουν τα όνειρα ζωής. Αντί να χαρακτηρίζετε τη ζωή σας ως αποτυχημένη, προσπαθήστε να νιώθετε τρυφερότητα με τον εαυτό σας. Εσείς, όπως όλοι μας, δεν είστε νησί, και υπόκεινται στην αλλαγή της άμμου των γεγονότων εκτός ελέγχου σας.

Σήμερα, ας είναι αρκετό το γεγονός ότι έχετε προσπαθήσει να έχετε την απίστευτη σοφία για να πάρετε καλές προσωπικές αποφάσεις υπό το πρίσμα τρομακτικών προσωπικών και παγκόσμιων γεγονότων. Αυτή είναι μια πολύ μεγάλη δουλειά για ένα συνηθισμένο άτομο όπως εσείς (και εγώ). Σίγουρα, δεν έχετε επιλέξει σωστά κάθε φορά. Αλλά είναι λογικό ότι οι αποφάσεις σας θα έχουν ένα εύλογο περιθώριο λάθους.

Έχετε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσατε για να κρατήσετε τον εαυτό σας ζωντανό, να έχετε δίπλα σας ανθρώπους που σας αρέσουν και να είστε υπεύθυνος άνθρωπος. Πολλά έγιναν στην πορεία. Κάνατε τα δυνατά σας για να λειτουργήσουν τα πράγματα. Δεν έχετε φτιάξει μια τέλεια ζωή. Αλλά έχετε χτίσει μια ζωή. Και ακόμη και μια ατελής ζωή γεμάτη βάσανα μπορεί επίσης να είναι μια υπέροχη ζωή γεμάτη νόημα. Ας είναι αρκετό!

6 φυσικοί τρόποι για να καθαρίσετε τους πνεύμονες από το τσιγάρο και τη ρύπανση

Οδηγός για πρώτο ραντεβού: Τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνετε

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.