Αυξάνονται τα κρούσματα στα παιδιά – Πάνω από 40.000

Στα 43.386 ανέρχονται τα κρούσματα παιδιών ηλικιών 4 έως 18 ετών σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Την εβδομάδα 3 έως 9 Ιανουαρίου τα κρούσματα που αφορούν ηλικίες 4 έως 18 ετών «εκτοξεύθηκαν» στα 43.386, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Να αναφερθεί πως τα κρούσματα των παιδιών αφορούν το 18% των συνολικών κρουσμάτων.

 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, την εβδομάδα αναφοράς, το ποσοστό θετικότητας ήταν 9.43% σε σύνολο 2.541.216 εργαστηριακών ελέγχων (RT-PCR/Rapid-Ag) και 2.70% σε σύνολο 1.643.264 αυτοδιαγνωστικών ελέγχων. Στο σύνολο των ελέγχων, το ποσοστό θετικότητας ήταν 5.67%.

Να σημειωθεί πως, πως το σύνολο των ασθενών ηλικίας 4-18 ετών ήταν 31.512, αποτελώντας το 16% (-27% από την προηγούμενη εβδομάδα) στο σύνολο των κρουσμάτων, όπως ανακοινώθηκε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, στις 5 Ιανουαρίου.

Οδηγίες για θετικό κρούσμα στα σχολεία

Αναλυτικές οδηγίες, για την περίπτωση θετικού κρούσματος και τις στενές επαφές του στα σχολεία δίνει ο ΕΟΔΥ, ο οποίος διευκρινίζει επίσης ότι, σε περίπτωση θετικού self-test μαθητή, δε χρειάζεται PCR αλλά rapid.

Ειδικότερα, επισημαίνεται πως παιδιά και εκπαιδευτικοί προσέρχονται στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα:

Την εβδομάδα 10 έως 15 Ιανουαρίου, με 3 self tests (24ώρου) οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου και 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) και 1 self test (24ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου.

Από την εβδομάδα 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, θα προσέρχονται στο σχολείο με 2 self tests (24ώρου) οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και 2 rapid tests ή PCR (48ώρου) οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες.

Θετικό κρούσμα κορονοϊού 

Σε περίπτωση εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος, απομονώνονται όλοι, ανεξάρτητα από την ιδιότητα και ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού, επί 5 μέρες τουλάχιστον.

Για την επιστροφή στο σχολείο και μετά την πάροδο των 5 ημερών από την έναρξη συμπτωμάτων, απαιτείται για τους συμπτωματικούς απυρεξία πάνω από 24 ώρες και βελτίωση συμπτωμάτων.

Στενές επαφές 

Για την αντιμετώπιση στενών επαφών εργαστηριακά επιβεβαιωμένου κρούσματος προβλέπονται τα εξής:

Α. Σχολικές επαφές

Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες.
Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ:
Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

Παρέχεται 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων. Συνολικά, διενεργούνται 3 self tests σε διάστημα 5 ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0 – 1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.

Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό:

Παρέχονται 2 rapid tests και 1 self test, επιπλέον των 2 υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self tests των μαθητών και rapid tests των εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού. Συνολικά, διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα 5 από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής:

Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: rapid test και τις ημέρες 2,3 και 4: selfh test.

Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: rapid test και την ημέρα 3: self tests.

Διαβάστε επίσης

Τι να κάνω αν το παιδί έχει συμπτώματα ίωσης πριν από τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19

Το εμβρυολογικό εργαστήριο από το παρόν στο μέλλον

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.