Ποιο είναι το πιο υγιεινό ψωμί, σύμφωνα με τους διαιτολόγους

Πώς να επιλέξετε ένα υγιεινό ψωμί. Από λευκό, ολικής αλέσεως μέχρι σόγια και λιναρόσπορο, η διαιτολόγος Melissa Meier αναλύει τα θρεπτικά συστατικά κάθε τύπου ψωμιού.

Όπως λέει στο bodyandsoul.com, τα διαφορετικά είδη ψωμιού διαφέρουν ελάχιστα στις θερμίδες που περιέχουν. Ωστόσο, εχει σημασία να δώσεις προσοχή στα διατροφικά στοιχεία του ψωμιού που θα επιλέξεις, ώστε να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη για τον οργανισμό σου, αλλά πάντα να θυμάσαι ότι και η γεύση είναι σημαντικό να είναι εξίσου ικανοποιητική!

Λευκό ψωμί

Συνήθως το αγαπημένο της παιδικής ηλικίας, το άσπρο ψωμί βρίσκεται δυστυχώς στο τέλος της λίστας μου επειδή είναι φτιαγμένο με ραφιναρισμένο αλεύρι σίτου, λέει η Meier .Είναι συνήθως χαμηλότερο σε φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά και έχει υψηλότερο γλυκαιμικό δείκτη (FYI που σημαίνει ότι αφομοιώνεται γρήγορα, γεγονός που αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα σας και σας αφήνει να αισθάνεστε πεινασμένοι αμέσως μετά).

Εάν το λευκό ψωμί είναι η μόνη επιλογή στο νοικοκυριό σας, η καλύτερη επιλογή σας είναι ένα λευκό καρβέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες.

Διατροφική αξία μιας φέτας

6 γρ πρωτεΐνης

31,6 γρ υδατάνθρακες

5,6 γρ φυτικές ίνες

300 mg νατρίου

Πολυσπορο 

Ένα βήμα πάνω από το λευκό είναι το πολύσπορο, το οποίο είναι το λευκό ψωμί με πρόσθετους κόκκους (σκεφτείτε: σίκαλη, καλαμπόκι, βρώμη και κριθάρι). Οι επιπλέον κόκκοι βελτιώνουν τη θρεπτική αξία αυτού του καρβελιού και μειώνουν τον δείκτη γλυκαιμίας.Το πολύσπορο ψωμί είναι φτιαγμένο από ολόκληρους κόκκους δημητριακών που έχουν αρχίσει να φυτρώνουν από την έκθεση του φυτού στην θερμότητα του ηλίου και την υγρασία.  Η βλάστηση του φυτού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ποσότητα και τη διαθεσιμότητα ορισμένων θρεπτικών συστατικών, τα οποία περνούν στον οργανισμό μας με την κατανάλωση των σπόρων των φυτών

Θερμίδες: 80

Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια

Λίπος: 0,5 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Ολικής αλέσεως 

Σαφώς από τις πιο θρεπτικές επιλογές. Ο λόγος είναι ότι το αλεύρι εδώ δεν έχει υποστεί επεξεργασία, δηλαδή δεν έχει αφαιρεθεί το φύτρο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β, βιταμίνη Ε, σίδηρο, μέταλλα και φυλικό οξύ.

Μπορείς να το καταναλώσεις με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Το ψωμί ολικής αλέσεως είναι φτιαγμένο από αλεύρι ολικής αλέσεως, επομένως έρχεται με περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά από το τυπικό σας λευκό καρβέλι (σκεφτείτε: σίδηρο και υγιή λίπη). Αν και κατατάσσεται λίγο υψηλότερα ως προς τον γλυκαιμικό δείκτη, εξακολουθεί να είναι μια θρεπτική επιλογή.

Διατροφική αξία μιας φέτας

Θερμίδες: 73 θερμίδες

Πρωτεϊνη: 7,2 γρ

Υδατάνδρακες: 27,4 γρ

Φυτικές ίνες: 6,3g

Νάτριο: 289 mg

Ψωμί βρώμης

Το ψωμί βρώμης συνήθως παρασκευάζεται από συνδυασμό βρώμης, αλεύρου ολικής αλέσεως, μαγιάς, νερού και αλατιού. Δεδομένου ότι η βρώμη είναι ιδιαίτερα θρεπτική και συνδέεται με πολλαπλά οφέλη για την υγεία, το ψωμί βρώμης μπορεί να είναι μια πολύ υγιεινή επιλογή. Συγκεκριμένα, η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ωφέλιμα θρεπτικά συστατικά, όπως το μαγνήσιο, η βιταμίνη Β1 (θειαμίνη), ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος

Θερμίδες: 130

Πρωτεΐνη: 6 γραμμάρια

Λίπος: 1,5 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 23 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 4 γραμμάρια

Ψωμί χωρίς γλουτένη

Τα ψωμιά χωρίς γλουτένη παρασκευάζονται χωρίς από σπόρους που δεν περιέχουν γλουτένη όπως είναι για παράδειγμα το σιτάρι, η σίκαλη ή το κριθάρι. Είναι ασφαλείς επιλογές για άτομα που πρέπει να αποφεύγουν τη γλουτένη, όπως αυτά με κοιλιοκάκη ή τα άτομα με ευαισθησία στη γλουτένη.

Θερμίδες: 90

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια

Λίπος: 5 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 6 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια

Πολύσπορο

Πρόκειται για υψηλής διατροφικής αξίας ψωμί, πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, αμινοξέα και θρεπτικά συστατικά. Από το όνομά του, καταλαβαίνουμε ότι παρασκευάζεται από διάφορα είδη δημητριακών. Χρησιμοποιούνται διαφορετικά άλευρα, ενώ κάθε είδος σπόρου που προστίθεται φέρει και τη δική του διατροφική αξία.

Θερμίδες: 80

Πρωτεΐνη: 4 γραμμάρια

Λίπος: 0,5 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 15 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 3 γραμμάρια

Δώσε έμφαση στις Φυτικές Ίνες

Κάτι που ξεχωρίζει ένα λιγότερο επεξεργασμένο ψωμί, για παράδειγμα το ολικής άλεσης συγκριτικά με το λευκό, είναι σίγουρα η μεγαλύτερη παρουσία φυτικών ινών στο πρώτο. Έτσι, εάν σε ενδιαφέρει να αυξήσεις τις φυτικές ίνες στη διατροφή σου μπορείς να ξεκινήσεις διαβάζοντας τα συστατικά του ψωμιού ώστε να επιλέξεις κάποιο που περιέχει αλεύρι ολικής άλεσης και να λάβεις όλα τα οφέλη των φυτικών ινών:

Χαμηλώνουν το γλυκαιμικό φορτίο των γευμάτων

Φέρουν μεγαλύτερο κορεσμό

Βοηθούν στη διαχείριση της πείνας

Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού και την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας

Δρουν ευεργετικά στη χοληστερόλη και τη γλυκόζη του αίματος

Διαβάστε επίσης 

Τι θα συμβεί αν πίνεις για μια εβδομάδα ένα ποτήρι χυμό κεράσι

Φαγητά που δεν πρέπει να παίρνεις στο γραφείο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.