Θάνος Δημόπουλος και Γκίκας Μαγιορκίνης μοιράζονται τις γνώσεις τους για την Όμικρον

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος και ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης, αναλύουν τα τελευταία δεδομένα για την παραλλαγή Όμικρον, έτσι όπως προκύπτουν από πλήθος μελετών.

Η έξαρση της Όμικρον στη Νότιο Αφρική στις αρχές Δεκεμβρίου, σε μία χώρα με υψηλού επιπέδου μοριακή επιδημιολογική επιτήρηση της COVID-19, σήμανε το «καμπανάκι» σε όλον τον κόσμο για την έλευση ενός εξαιρετικά μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού, αναφέρουν.

Οι πρώτες εμπειρικές αναφορές έκαναν λόγο για ήπια περιστατικά σε σχέση με τα περιστατικά που είχαν δει σε προηγούμενα κύματα, ωστόσο οι προσωπικές αυτές παρατηρήσεις θα χρειάζονταν επιπλέον στοιχεία ώστε να αποδειχθεί αντικειμενικά η ηπιότερη κλινική εικόνα της νόσου.

Θάνος Δημόπουλος και Γκίκας Μαγιορκίνης: Η Όμικρον έχει αρκετά μικρότερη νοσηρότητα από τα προηγούμενα στελέχη

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) αναφέρουν ότι πλέον έχουμε στοιχεία που συγκλίνουν στο ότι η Όμικρον έχει αρκετά μικρότερη νοσηρότητα από ότι τα προηγούμενα στελέχη:

1) Καταρχήν, τρεις εβδομάδες μετά την έξαρση της Όμικρον, το σύστημα στη Νότιο Αφρική δεν βρίσκεται σε κατάσταση πίεσης ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε μεν αλλά σε πολύ μικρότερο επίπεδο από αυτά που παρατηρήθηκαν για αντίστοιχες αυξήσεις σε κρούσματα στα προηγούμενα κύματα. Επίσης προς το παρόν καμία χώρα δεν αναφέρει πίεση στο σύστημα υγείας ως αποτέλεσμα έξαρσης της παραλλαγής Όμικρον.

2) Μία προδημοσίευση από δεδομένα της Νοτίου Αφρικής δείχνει ότι ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο σε σύγκριση με την Δέλτα είναι μειωμένος 3 με 4 φορές

3) Η τεχνική ανάλυση από το Imperial College του Λονδίνου με βάση κρούσματα της Δέλτα και Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο αρχικά δεν είχε βρει στατιστικά σημαντική διαφορά. Αυτή η αρχική ανάλυση βασιζόταν σε 24 εισαγωγές περιστατικών σε νοσοκομεία στελέχους Όμικρον σε σύγκριση με 1392 εισαγωγές στελέχους Δέλτα. Οι πιθανότητες εισαγωγής φαίνονταν όντως μικρότερες για τα κρούσματα με στέλεχος Όμικρον, ωστόσο ήταν περιστατικά με μικρή ηλικία και για αυτό η στατιστική ανάλυση δεν είχε την ισχύ να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα. Ωστόσο, η επικαιροποιημένη ανάλυση που έγινε διαθέσιμη χθες, έδειξε ότι η πιθανότητα εισαγωγής στο νοσοκομείο είναι σημαντικά μειωμένη (κατά 15%) για τα περιστατικά μολυσμένα με Όμικρον σε σχέση με Δέλτα, ενώ επίσης σημαντικά μειωμένος είναι ο χρόνος νοσηλείας (κατά 40%). Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτή η σημαντική μείωση οφείλεται στο ότι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιθανόν έχει μολυνθεί από τα προηγούμενα στελέχη χωρίς να έχει καταγραφεί και οι επαναλοιμώξεις είναι αυτές που έχουν αρκετά μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας (κατά 50-70%).

Συμπερασματικά τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η Όμικρον έχει σημαντικά μειωμένη βαρύτητα λοίμωξης, χωρίς ωστόσο να μπορούμε να καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα για την πίεση που θα προκαλέσει το στέλεχος στα συστήματα υγείας εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς του. Ένα άλλο βασικό στοιχείο που λείπει από τις αναλύσεις είναι η εκτίμηση της θνητότητας του στελέχους, κάτι που θα χρειαστούμε περίπου 1 μήνα ακόμα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα.

Διαβάστε επίσης

Η κορυφή του παγόβουνου τα κρούσματα της Όμικρον, ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα 

Χάπι Pfizer κατά COVID-19: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για επείγουσα χρήση

Νέα μέτρα: Ματαίωση εορταστικών εκδηλώσεων και μάσκες παντού, η εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.