Η κορυφή του παγόβουνου τα κρούσματα της Όμικρον, ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική – Πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα 

Μια ανάσα, πια, πριν από τις γιορτές και μετά και τις χθεσινές διαρροές των νέων, επικείμενων μέτρων, είναι διάχυτη η αγωνία για το πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα. Την ανησυχία εντείνει και το ρεκόρ κρουσμάτων στην Αττική – χθες ανακοινώθηκαν 2.307, προχθές 2.264 κρούσματα. Το… κερασάκι στην τούρτα η ανίχνευση της παραλλαγής Όμικρον στα λύματα της Θεσσαλονίκης, που αποδεικνύει ότι τα κρούσματα της Όμικρον είναι απλά η κορυφή του παγόβουνου…

Προς το παρόν δεν έχει καταγραφεί επίσημα κρούσμα της Όμικρον στη Θεσσαλονίκη, αλλά η εμφάνιση του νέου στελέχους στα λύματα επιβεβαιώνει την θεωρία πως υπάρχουν πολλά μη καταγεγραμμένα και μη διαγνωσμένα κρούσματα.

Με την παραλλαγή Όμικρον παρατηρούνται επαναλοιμώξεις σε άτομα, τα οποία έχουν νοσήσει. Συγκεκριμένα η πιθανότητα επαναλοίμωξης από το 1% που ήταν, έχει ανέλθει στο 9% με την παραλλαγή Όμικρον σε αυτά τα άτομα, τα οποία θεωρητικά έχουν φυσική ανοσία, λόγω του ότι έχουν αρρωστήσει από κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Το… πάρτι που αναμένεται σε όλη την Ευρώπη – και στη χώρα μας – με πρωταγωνίστρια την Όμικρον δεν θα αργήσει να ξεκινήσει. Κι ας δείχνουν οι μελέτες ότι ως επί το πλείστον προκαλεί ήπια νόσο. Η πιθανότητα τεράστιας διασποράς και εκτόξευσης του αριθμού των κρουσμάτων θα δημιουργήσει – ξανά – συνθήκες ασφυκτικής πίεσης στα εθνικά συστήματα υγείας.

Σήμερα θα μάθουμε πώς θα κάνουμε Χριστούγεννα

Η νόσος COVID-19 αναδεικνύεται σε άλλη… Λερναία Ύδρα. Εκεί που νομίζεις ότι είναι υπό έλεγχο, εκεί σε εκπλήσσει. Δυσάρεστα. Και αποδεικνύει ότι… «δεν μπλέκεις».

Είναι η στιγμή, που η κυβέρνηση καλείται να πάρει γενναίες αποφάσεις. Ήδη η απόφαση του πρωθυπουργού για self test αντί για rapid έχει προκαλέσει μουρμούρα και εντός της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, καθώς πολλοί επιστήμονες λένε ότι τώρα είναι η στιγμή, που πρέπει «να μπει βαθιά το μαχαίρι στο κόκαλο», για να προληφθούν τα χειρότερα.

Χθες, μετά από πολύωρη τηλεδιάσκεψη, τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκαν ομόφωνα προς την κυβέρνηση τα εξής, σύμφωνα με πληροφορίες:

  • Να ματαιωθούν όλες οι μαζικές εορταστικές εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους (φεστιβάλ, events κτλ).
  • Όσοι ταξιδιώτες έρχονται στην Ελλάδα, να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ την 2η και την 4η μέρα μετά την άφιξή τους.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και σε εξωτερικούς χώρους.
  • Υποχρεωτική μάσκα αυξημένης προστασίας KN-95 ή διπλή μάσκα στα σούπερ μάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Διεξαγωγή αγώνων κεκλεισμένων των θυρών.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης θα ληφθούν σήμερα, σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Στη συνέχεια ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης θα κάνει ανακοινώσεις.

Τρομάζουν οι εκτιμήσεις των ειδικών

Η παραλλαγή Όμικρον επιταχύνει τις εξελίξεις και πολλοί φοβούνται τι θα γίνει στην εστίαση με τα ρεβεγιόν. Στο τραπέζι ξανά ο υποχρεωτικός εμβολιασμός για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες. Θα αφορά στους 50άρηδες; Μένει να το δούμε.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών τρομάζουν. Μιλάνε πάλι για 10.000 κρούσματα και για lockdown, το οποίο, μάλιστα, συστήνουν να γίνει άμεσα, τον Ιανουάριο, σε λίγες μέρες δηλαδή.

Η κατάσταση σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες δεν προοιωνίζει κάτι καλό. Οι, δε, μικρότερες πιθανότητες νοσηλείας (40-45% λιγότερες πιθανότητες) λόγω της Όμικρον, όπως προέκυψαν από επιστημονικές μελέτες, δεν καθησυχάζουν, το αντίθετο.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ Θεοκλή Ζαούτη, έχουν εντοπιστεί 26 κρούσματα με το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον. Τα 11 στην Κρήτη (από τα οποία τα 8 στο Λασίθι), 10 στην Αττική και τα υπόλοιπα στη Λακωνία.

Διαβάστε επίσης

Συμβουλές για αξέχαστα Χριστούγεννα

Πέθανε ο Άλαν Σκοτ, δημιουργός του botox 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.