Το 4ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού σαρώνει και τρομάζει την Ευρώπη – Και αυτά τα Χριστούγεννα κινδυνεύουν να χαθούν

Το 4ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού σαρώνει και τρομάζει την Ευρώπη, ενώ ο κίνδυνος να “χαθούν” και τα φετινά Χριστούγεννα είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Το 4ο κύμα της πανδημίας κορωνοϊού στην Ευρώπη

Η ραγδαία αύξηση των νέων λοιμώξεων, των θανάτων και των διασωληνώσεων εδώ και μερικές εβδομάδες έχει τρομάξει την Ευρώπη και πολλές χώρες έχουν καταφύγει ή σκέπτονται να καταφύγουν στο σκληρό μέτρο του lockdown.

Αυστρία και τη Γερμανία είναι σε lockdown, καθώς είδαν ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσουν την πορεία της επιδημίας και να σώσουν τις εορταστικές χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, για τις οποίες φημίζονται.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την Ευρώπη σήμανε χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων ζητώντας από τις χώρες της ΕΕ να λάβουν μέτρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σημείωσε με έμφαση τη σημασία της λήψης μέτρων κατά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών, εξηγώντας ωστόσο ότι τα κοινωνικά μέτρα δεν σημαίνουν απαραιτήτως και lockdown.

Μάλιστα, εξέφρασε την ανησυχία του για την Ευρώπη, καθώς η επιδημία θα μπορούσε να οδηγήσει σε 700.000 επιπλέον νεκρούς, αυξάνοντας σε 2,2 εκατομμύρια τον συνολικό αριθμό των θανάτων μέχρι την άνοιξη.

Η Ευρώπη στο επίκεντρο του 4ου κύματος της πανδημίας

Η Ευρώπη βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της πανδημίας, εν μέσω μιας «ψευδούς αίσθησης ασφάλειας» λόγω των εμβολίων, ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Την περασμένη εβδομάδα, πάνω από το 60% όλων των καταγεγραμμένων κρουσμάτων και θανάτων από Covid-19 παγκοσμίως καταγράφηκαν στην Ευρώπη.

Δεν αποκλείονται νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους στην Ελλάδα

Στη χώρα μας που βιώνει το 4ο κύμα της επιδημίας με πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και αύξηση θανάτων, η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης αν και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί lockdown καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί, δεν αποκλείουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

Επιστήμονες προειδοποιούν ότι ο κορωνοϊός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται, όσο οι κοινωνίες επιστρέφουν στην κινητικότητα η οποία θα αυξηθεί στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων.

Η κατάσταση στην Ευρώπη

Αυστρία

Η Αυστρία ανακοίνωσε την επιβολή lockdown ακόμα και για τους εμβολιασμένους.
Επίσης, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός από την 1η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, το lockdown θα επαναξιολογηθεί και στις 13 Δεκεμβρίου θα αρθεί για τους εμβολιασμένους και όσους ανέρρωσαν από τον Covid-19.

Σλοβακία

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας έχει επιβάλει lockdown, διαρκείας δύο εβδομάδων. Θα αξιολογήσει την κατάσταση έπειτα από 10 ημέρες και οποιαδήποτε χαλάρωση θα αφορά όσους έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Βέλγιο

Η χρήση μάσκας επεκτείνεται παντού και η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, για όσους εργαζόμενους μπορούν να δουλεύουν από το σπίτι, τέσσερις ημέρες την εβδομάδα και τρεις ημέρες μετά τις 13 Δεκεμβρίου.

Ολλανδία

Η κυβέρνηση έλαβε μέτρα περιορισμού της μόλυνσης, τα οποία έχουν οδηγήσει σε έντονες αντιδράσεις από μερίδα των πολιτών. Η λήψη νέων μέτρων είναι θέμα ημερών.

Γαλλία

Νέα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας θα ανακοινώσει η Γαλλία σήμερα 25/11.

Τα μέτρα θα περιλαμβάνουν χρήση μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ενίσχυση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης, περισσότερα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού και νέα ώθηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ιταλία

Με το «σούπερ πράσινο πάσο» καθιερώνεται η ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους για όλους τους εμβολιασμένους, ενώ περιορίζεται η αντίστοιχη δυνατότητα για τους ανεμβολίαστους.

Γερμανία

Μέτρα lockdown και για τους εμβολιασμένους έχει ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ», Λόταρ Βίλερ, προειδοποιώντας ότι ο Κανόνας 2G δεν επαρκεί πλέον για την ανάσχεση του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

«Εάν σε μία μέρα μολυνθούν 50.000 άτομα, 400 από αυτά θα πεθάνουν» τονίζει ο Λ. Βίλερ, είπε στην εφημερίδα «Die Zeit», επισημαίνοντας ότι «όλα όσα κάνουμε σήμερα θα έχουν αποτέλεσμα μόνο σε δύο ή τρεις εβδομάδες».

Κύπρος

Απαγόρευση εισόδου των πλήρως ανεμβολίαστων σε κλειστούς χώρους, αναστολή όλων των σχολικών εκδηλώσεων ενόψει Χριστουγέννων και κατάργηση του SafePass, εφόσον ο κάτοχός του δεν έχει λάβει και την ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας της Κύπρου, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Διαβάστε επίσης

Νέα αφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού με ανησυχητικά πολλές μεταλλάξεις

Πρόβλημα με το καλημέρα-Δυσαρέσκεια από τη διαρροή για τη νέα επιτροπή Τσιόδρα

Μανταρίνια: Θησαυρός βιταμινών και μετάλλων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.