Τι να πω στο παιδί και πώς να του μιλήσω για την σεξουαλική κακοποίηση

Η αγωνία του κάθε γονιού για να προστατεύει το παιδί του: Τι να πω στο παιδί και πως να του μιλήσω για την σεξουαλική κακοποίηση.

Μιλήστε του για τα «δύσκολα» θέματα την κατάλληλη στιγμή, συμβουλεύει η ΕΛΙΖΑ, το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που μάχεται για το τέλος της κακοποίησης στα παιδιά.

Τι να πω στο παιδί και πως να του μιλήσω για την σεξουαλική κακοποίηση

Εάν επιθυμείτε να μιλήσετε στα παιδιά σας για «δύσκολα» θέματα, όπως τη σεξουαλική κακοκοποίηση και αυτά που αφορούν στη σωματική του ακεραιότητα και στην προστασία της, θα πρέπει να το κάνετε με ηρεμία, σε μία ανύποπτη σχετικά στιγμή, όπου το παιδί είναι ξεκούραστο και δεν έχει στραμμένη την προσοχή του αλλού.

Για παράδειγμα, στο αυτοκίνητο όταν το πηγαίνετε σε κάποια δραστηριότητα, κάνοντας ποδήλατο, σε έναν κυριακάτικο περίπατο. Μην επιλέγετε στιγμές που είναι μπροστά και τα αδέλφια του, εάν έχει, αλλά ούτε και τις βραδινές ώρες ή τις στιγμές που βιάζεται.

Πείτε του ποιο άγγιγμα είναι ασφαλές

Τα ιδιωτικά είναι ιδιωτικά!

Τα εσώρουχα μας καλύπτουν τα ιδιωτικά μέρη του σώματος μας και κανείς δεν θα πρέπει να ζητά από εμάς να τα δει ή να τα αγγίξει. Ορισμένες φορές ο παιδίατρος, η νοσοκόμα, η μητέρα μας ή κάποιο μέλος της οικογένειας που εμπιστεύονται οι γονείς μας, μπορεί ορισμένες φορές να μας ζητήσουν να τα δουν ή να τα αγγίξου, αλλά θα πρέπει πάντα να μας εξηγήσουν τον λόγο και να μας ρωτήσουν εάν είμαστε σύμφωνοι.

Θυμόμαστε πάντα ότι το σώμα μας ανήκει σε εμάς

Το σώμα μας μάς ανήκει. Κανείς, μα κανείς δεν μπορεί να μας ζητά να κάνουμε πράγματα που μας κάνουν να νιώθουμε ντροπή ή άβολα. Εάν κάποιος επιχειρήσει να αγγίξει τα ιδιωτικά μας μέρη, πρέπει να πούμε δυνατά και έντονα «ΟΧΙ» – και μετά να το αναφέρουμε σε κάποιον που εμπιστευόμαστε (στη μητέρα μας).

ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ

Το ΟΧΙ σημαίνει ΟΧΙ και έχουμε κάθε δικαίωμα να το λέμε – ακόμη και σε μέλη της ίδιας μας της οικογένειας ή σε κάποιον που αγαπάμε. Εμείς είμαστε οι μόνοι που έχουμε έλεγχο του σώματος μας και το πιο σημαντικό είναι ΠΩΣ νιώθουμε εμείς. Είναι δική μας επιλογή να πούμε ΟΧΙ για να νιώθουμε καλά.

Μιλάμε για τα «μυστικά» που μας αναστατώνουν

Υπάρχουν καλά και κακά μυστικά. Τα καλά μυστικά μας δίνουν χαρά: ένα πάρτι έκπληξη, ένα δώρο. Τα κακά μυστικά όμως μας κάνουν να νιώθουμε άσχημα, φόβο ή ανησυχία. Όταν λοιπόν νιώθουμε ότι ένα μυστικό είναι δυσάρεστο, τότε πρέπει να το πούμε αμέσως σε κάποιον που εμπιστευόμαστε απολύτως.

Μιλάμε σε αυτόν που εμπιστευόμαστε και μπορεί να μας βοηθήσει

Πείτε στο παιδί σας ότι είστε εκεί για να σας μιλήσει όποτε κάτι τα αναστατώνει ή τα ανησυχεί. Εάν νιώθει λύπη, άγχος, θυμό, φόβο, θα πρέπει να σας μιλήσει, να σας εμπιστευτεί. Να σας μιλήσει ακόμη και αν πρόκειται για κάποιον «κοινό» αγαπημένο σας, ακόμη και για κάποιο μέλος της οικογένειας σας.

Διαβάστε επίσης

Κ. Μητσοτάκης: Ανατριχιαστικό το γεγονός ότι μόνο το 2% των περιστατικών κακοποίησης των παιδιών φθάνει στις Αρχές

Την Μονάδα Φροντίδας για την Ασφάλεια των Παιδιών «ΕΛΙΖΑ» εγκαινίασε η ΠτΔ Κ.Σακελλαροπούλου

Πόσα λαμπάκια χρειάζεστε για το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας φέτος; Δείτε τον πίνακα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.