Κατά 24% έχουν αυξηθεί οι θάνατοι νέων λόγω COVID-19, τι πάει λάθος

Την ώρα που μόλις 370.000 άνθρωποι ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους τον τελευταίο μήνα, συγκλονίζουν οι απώλειες νέων ανθρώπων από τις επιπλοκές της COVID-19.

Από τον περασμένο Ιούλιο μέχρι και χθες ο αριθμός των ασθενών ηλικίας από 18 έως 39 ετών, που έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό, αυξήθηκε κατά 24%. Μέσα σε μια εβδομάδα πέθαναν τέσσερις άνθρωποι ηλικίας από 28 έως 34 χρόνων, βυθίζοντας στην οδύνη τις οικογένειές τους – πέντε θάνατοι σε δύο 24ωρα. Όσο για τους διασωληνωμένους νέας ηλικίας, από τον περασμένο Ιούνιο έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Λίγα στοιχεία ακόμη. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, από την αρχή της επιδημίας στη χώρα μας, σε σύνολο 117 θανάτων ατόμων ηλικίας από 18 έως 39 ετών, οι 28 – δηλαδή ο 1 στους 4 – σημειώθηκε μετά την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα.

Γιατί “φεύγουν” τόσοι νέοι

Το ερώτημα, λοιπόν, παραμένει και είναι μείζον. Τι πάει λάθος τελικά και χάνονται τόσοι νέοι άνθρωποι λόγω της επιδημίας;

Η απάντηση είναι απλή ή μάλλον όχι και τόσο. Το ότι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Εάν αυτοί οι άνθρωποι είχαν θωρακιστεί ενάντια στη λοίμωξη, θα είχαν αποφύγει και τη μόλυνση και τη σοβαρή νόσηση.

Τα κρούσματα αυξάνονται δραματικά (και) στις νεότερες ηλικίες. Είναι ενδεικτικό ότι το προηγούμενο 24ωρο το 56% των νέων κρουσμάτων αφορούσε σε νέους κάτω των 39 ετών. Είναι επόμενο ένα 10% και παραπάνω από τα κρούσματα, τα οποία καταγράφονται καθημερινά, να χρήζει νοσηλείας. Αν σε αυτά οι μισοί είναι νέοι, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε σε καθημερινή βάση απώλειες και σε αυτές της ηλικίες.

Εντείνεται η ανησυχία για τους ανεμβολίαστους

Στη χώρα μας 4 στους 10 πολίτες παραμένουν ανεμβολίαστοι, παρά τις εκκλήσεις του πρωθυπουργού και κυβερνητικών στελεχών να πάνε να το κάνουν, διότι κινδυνεύει η ζωή τους.

Τελευταίο, αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η αύξηση των διασωληνωμένων από το καλοκαίρι είναι σχεδόν 100% στα άτομα ηλικίας από 40 έως 64 ετών.

Σε σχετική ερώτηση για την υποχώρηση του ρυθμού αύξηση των εμβολιασμών χθες, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους σημείωσε: “Το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζει με άτομα που λαμβάνουν πρώτη δόση κι εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε όλες αυτές τις δράσεις, σε μια προσπάθεια να αυξήσουμε την εμβολιαστική κάλυψη. Αν χρειαστεί να γίνουν άλλες κινήσεις, θα τις ανακοινώσουμε. Είναι μια πολύ εξωστρεφής επιχείρηση, με Κινητές Μονάδες να έχουν βγει έξω, να συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς παράγοντες, τοπικούς φορείς και ελπίζουμε ότι αυτό θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα”.

Διαβάστε επίσης

Τροφές που φρενάρουν τη δίαιτα

Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας από τη γρίπη

Θεοδωρίδου: Απαραίτητος ο εμβολιασμός στα παιδιά- Αποτελούν «ρεζερβουάρ» νέων μεταλλάξεων

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.