Πώς να προστατεύσετε την καρδιά σας από τη γρίπη

Η ιογενής γρίπη (seasonal influenza) είναι μια οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β. Έχει χαρακτηριστικά επιδημίας σχεδόν κάθε χρόνο κυρίως τους χειμερινούς μήνες σε περιοχές με εύκρατο κλίμα.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν. μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Οι ιοί τη γρίπης αλλάζουν τα αντιγονικά χαρακτηριστικά συχνά. Το πλέον συχνό και αποτελεσματικό μέτρο για την πρόληψη της ιογενούς γρίπης είναι ο ετήσιος εμβολιασμός.

Προστασία εμβολίων

Η προστασία που παρέχουν τα εμβόλια κατά της γρίπης βασίζεται στο σχηματισμό εξουδετερωτικών αντισωμάτων κυρίως έναντι της αιμαγλουτινίνης.

Νέα εμβόλια κατασκευάζονται κάθε χρόνο ώστε να είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων μεταλλαγμένων στελεχών. Tόσο του ιού γρίπης Α όσο και του Β.

Τα διαθέσιμα εμβόλια στη χώρα μας είναι τετραδύναμα με αδενοποιημένο ιό και μπορούν να γίνουν και σε ανοσοκατεσταλμένους.

Ομάδες κινδύνου

Οι πληθυσμοί που έχουν το μεγαλύτερο όφελος είναι. έγκυες ανεξαρτήτως τριμήνου, ανοσοκατεσταλμένοι, παχύσαρκοι, επαγγελματίες υγείας, άτομα σε κλειστές κοινότητες, με υποκείμενα νοσήματα. Και όσοι έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.

Μάλιστα η συγχορήγηση του εμβολίου μαζί με αυτό κατά της λοίμωξης COVID-19 είναι αποδεκτή αρκεί να πραγματοποιείται σε διαφορετικό σημείο του σώματος.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Αλέξανδρος Μπριασούλης (Επίκουρος Καθηγητής Καρδιολογίας), Ωραιάνθη Φιστέ και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα αυτά σχετικά με τα οφέλη του εμβολίου της γρίπης.

Σε μία προηγούμενη μετα-ανάλυση δεδομένων από 6.700 ασθενείς δημοσιευμένη το περιοδικό Journal of American Medical Association, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών συμβαμμάτων ήταν σχεδόν μισός μεταξύ εμβολιασθέντων. σε σχέση με όσους δεν εμβολιάστηκαν.

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα και τον αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών και νοσηλείας με τη γρίπη.

Μελέτη

Η πρόσφατη διπλή τυφλή τυχαιοποιημένη μελέτη IAMI που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation και συμπεριέλαβε 2.532 νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από έμφραγμα ή αγγειοπλαστική έδειξε ότι. η ενδονοσοκομειακή χορήγηση του εμβολίου οδήγηση σε σημαντική μείωση των θανάτων κατά τη διάρκεια παρακολούθησης, χωρίς να αναφερθούν σοβαρές επιπλοκές από το εμβόλιο.

Μία προηγούμενη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Circulation με δεδομένα από την εθνική βάση δεδομένων ασθενών της Δανίας, έδειξε.  μείωση κατά 18% της θνητότητας μεταξύ ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια από τον ετήσιο εμβολιασμό κατά της γρίπης έγκαιρα πριν την κορύφωση της εποχικής δραστηριότητας του ιού.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει συχνές και αυξημένης βαρύτητας επιπλοκές ειδικά σε ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η χορήγηση του εμβολίου σε ετήσια βάση πριν την επιδημική έξαρση του ιού οδηγεί αποδεδειγμένα σε βελτιωμένα αποτελέσματα μεταξύ ευπαθών ασθενών με ένα ευρύ φάσμα καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης 

Ο Κοντός & ο Ζαμάνης, οι βιταμίνες και το σκυλάκι του γενικού

Κορονοϊός: Την άνοιξη του 2022 θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, εκτιμούν οι ειδικοί

Τροφές «ασπίδα» απέναντι στη γρίπη

Author

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.