Θάνος Πλεύρης: Το έγγραφο που απαγορεύει σε ομοφυλόφιλους να δίνουν αίμα θα αλλάξει με ή χωρίς εισήγηση

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης φαίνεται αποφασισμένος να αλλάξει τη διαδικασία αιμοδοσίας που αφορά τους ομοφυλόφιλους – οι οποίοι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα –  ακόμα και αν η επιστημονική εισήγηση είναι αρνητική.

«Με σόκαρε όταν το διάβασα. Έχει συσταθεί μια επιτροπή να επαναδιατυπώσει τα έγγραφα. Έχω μια σαφή άποψη και ας κριθεί και αντιεπιστημονική. Εάν η εισήγηση είναι το συγκεκριμένο να μην επαναδιατυπωθεί, τότε θα το αναλάβω μόνος μου να επαναδιατυπωθεί. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να υπάρχει στον νομικό μας πολιτισμό τέτοιας φύσεως έγγραφο, που στην πραγματικότητα στιγματίζει έναν άνθρωπο, στον αν θα δώσει ή όχι αίμα».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Real.

«Ενδεχομένως αυτό να ήταν λογικό τη δεκαετία του ’80, που είχαμε μια άγνωστη ασθένεια, που είχε παρατηρηθεί σε μεγάλη ένταση σε μια κοινότητα, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να το συζητάμε το 2021. Άρα θα περιμένω την επιστημονική εισήγηση, όμως η απόφασή μου είναι ειλημμένη και το λέω γιατί είναι και νομικό το θέμα, δεν είναι αμιγώς ιατρικό. Το συγκεκριμένο έντυπο θα αλλάξει είτε με εισήγηση είτε χωρίς εισήγηση” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας.

Ο Θάνος Πλεύρης για τα νέα μέτρα

“Ακόμα και τα περιοριστικά μέτρα που υπάρχουν στις “κόκκινες” περιοχές, δεν είναι lockdown. Δεν έχουν καμία σχέση με αυτό που είχαμε ζήσει. Αύριο θα ανακοινωθούν τα μέτρα, αύριο συνεδριάζει και η επιτροπή. Η φιλοσοφία, που θέλουμε να ακολουθήσουμε είναι απλή. Από τη στιγμή που έχουμε εμβόλιο, θα πρέπει στα πλαίσια που έχει να κάνει με δραστηριότητες μόνο εμβολιασμένων, να είναι όσο το δυνατόν κοντά στην κανονικότητα. Οι ανακοινώσεις θα έχουν αυτή τη φιλοσοφία, εφόσον εγκριθούν βέβαια από την επιτροπή” δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης.

“Σέβομαι την επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Αυτοί οι άνθρωποι για μια διετία είναι το βασικό συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας. Δεν μου αρέσει μια κριτική που γίνεται. Δεν πρόκειται ποτέ να κρυφτώ πίσω από μια επιτροπή, ως υπουργός. Η άποψή μου είναι ότι οι αποφάσεις είναι πολιτικές στο τέλος. Δέχεσαι τις εισηγήσεις των επιτροπών, ορθώς, αλλά ως πολιτικός καλείσαι να αποφασίσεις με βάση τις εισηγήσεις” ανέφερε απορρίπτοντας τα σενάρια κατάργησης της επιτροπής.

Θάνος Πλεύρης: Δεν ζήτησα την παραίτηση Αρκουμανέα – Πιστεύω στον Θεοκλή Ζαούτη

“Ο κ. Αρκουμανέας παραιτήθηκε ο ίδιος. Δεν ζήτησα παραίτηση εγώ πάντως. Ο κ. Θεοκλής Ζαούτης είναι καθηγητής πολύ υψηλού επιπέδου στην Αμερική στην επιδημιολογία και τώρα βρίσκεται και στην Ελλάδα” τόνισε.

“Πιστεύω ως υπουργός στην επιλογή του κ. Ζαούτη. Είναι ο άνθρωπος, με τον οποίο από το 2016 και μετά, όταν είχα περάσει και την περιπέτεια με την υγεία μου, κάναμε μεγάλη προσπάθεια. Γνωριζόμαστε χρόνια και είναι μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων” ανέφερε ο υπουργός Υγείας για τον νέο πρόεδρο του ΕΟΔΥ.

“Εγώ τον πρότεινα, είναι απόφαση του υπουργού ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προφανώς κυβέρνηση είμαστε και είμαστε σε συνεννόηση” , σημείωσε ο Θάνος Πλεύρης.

“Όταν πέρασα την περιπέτεια της υγείας μου, κάναμε μαζί έναν τρομακτικό αγώνα με συνέδρια από τότε για τις νοσοκομειακές λοιμώξεις. Πρέπει να βλέπουμε κατάματα το θέμα, δεν αφορά τον COVID, αφορά γενικότερα τη δημόσια υγεία. Γενικότερα στη δημόσια υγεία, δυστυχώς, η χώρα μας σταθερά την τελευταία δεκαετία είναι πρώτη αναλογικά σε νοσοκομειακές λοιμώξεις” συμπλήρωσε.

Διαβάστε επίσης

Επανεκκίνηση της διαχείρισης της επιδημίας με νέα επιτροπή, νέους περιορισμούς και νέο ΕΟΔΥ

Γ. Οικονόμου: Οι εμβολιασμένοι δικαιούνται και πρέπει να έχουν προνόμια

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.