EMA: Έγκριση 3ης δόσης Pfizer και Moderna στους άνω των 18 ετών

Έγκριση 3ης δόσης του εμβολίου Pfizer και Moderna στους άνω των 18 ετών, έδωσε η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι τα άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό θα μπορούν να λάβουν μια τρίτη δόση των εμβολίων Pfizer και Moderna τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

Έγκριση 3ης δόσης Pfizer στους άνω των 18 ετών

Η πολυαναμενόμενη αυτή οδηγία έρχεται αφότου αρκετά κράτη – μέλη της Ε.Ε. ξεκίνησαν τις δικές τους εμβολιαστικές εκστρατείες με τις ενισχυτικές δόσεις. Με τη χορήγηση αυτών να γίνεται περίπου έξι μήνες μετά τις δύο πρώτες.

«Αν και δεν υπάρχουν άμεσες ενδείξεις ότι η ικανότητα παραγωγής αντισωμάτων σε αυτούς τους ασθενείς προσφέρει προστασία έναντι της COVID-19,.  Η επιπλέον δόση είναι αναμενόμενο να αυξάνει τα επίπεδα προστασίας σε ορισμένους τουλάχιστον ασθενείς» επισημαίνει η ανακοίνωση.

Όχι για όλους η τρίτη δόση εμβολίου

Είναι σημαντικό να γίνει διάκριση μεταξύ της τρίτης δόσης για άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και των αναμνηστικών δόσεων για άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η CHMP έχει αξιολογήσει δεδομένα για το Comirnaty που δείχνουν αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων όταν χορηγείται αναμνηστική δόση. Περίπου 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση σε άτομα από 18 έως 55 ετών.

Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναμνηστικές δόσεις μπορούν να ληφθούν υπόψη τουλάχιστον 6 μήνες μετά τη δεύτερη δόση για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.

Όσον αφορά όλα τα φάρμακα, ο EMA θα συνεχίσει να εξετάζει όλα τα δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Διαβάστε επίσης 

Τα 3 εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι άνω των 50 ετών

Συνεχίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον από τον Δήμο Αθηναίων

Όσπρια: Οι πρωταθλητές της πρωτεΐνης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.