Τα 3 εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι άνω των 50 ετών

Τρία βασικά εμβόλια πρέπει να κάνουν οι  άνω των 50 ετών. Σύμφωνα με Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκτός του εμβολίου ενάντια στην COVID-19 και του αντιγριπικού εμβολίου, 3 επιπλέον εμβόλια ενδείκνυνται για όσους πρέπει αλλά και θέλουν, να ενισχύσουν την άμυνα του οργανισμού τους.

Τα 3 εμβόλια που πρέπει να κάνουν οι άνω των 50 ετών

Εμβόλιο πνευμονιόκοκκου

Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται πιο συχνά κατά το χειμώνα και την αρχή της άνοιξης, χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα αναπνευστικά νοσήματα είναι σε έξαρση.

Οι λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από τον πνευμονιόκοκκο περιλαμβάνουν τόσο  μηνιγγίτιδα, βακτηριαιμία και βακτηριαιμική πνευμονία, όσο και μη διεισδυτικές, όπως η μέση ωτίτιδα και η πνευμονία.

Υπάρχουν δύο είδη εμβολίων έναντι του πνευμονιόκοκκου: τα συζευγμένα και τα πολυσακχαριδικά. Για να είναι κανείς απόλυτα καλυμμένος θα πρέπει να κάνει και τα δύο, καθώς καθένα από αυτά καλύπτει διαφορετικούς ορότυπους.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται πρώτα με το συζευγμένο 13-δύναμο και μετά από 8 μήνες με το 23-δύναμο. Το συζευγμένο γίνεται άπαξ, ενώ  το 23-δύναμο πρέπει να επαναληφθεί μετά από 5 χρόνια.

Εμβόλιο ηπατίτιδας Β

Τα άτομα με διαβήτη παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά ηπατίτιδας Β από τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, το εμβόλιο της ηπατίτιδας Β συνιστάται για τους  διαβητικούς κάτω των 50 ετών.

Το εμβόλιο συστήνεται (τρεις δόσεις) σε όλους τους επίνοσους ενηλίκους που δεν εμβολιάστηκαν στην παιδική ηλικία.

Επίσης ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος σε:

  • άτομα με περισσότερους από έναν ερωτικούς συντρόφους στη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών,
  • άντρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άντρες,
  • χρήστες ναρκωτικών ουσιών,
  • άτομα με σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα,
  • επαγγελματίες που εκτίθενται σε αίμα και δυνητικά μολυσμένα βιολογικά υγρά (π.χ. επαγγελματίες υγείας, εργαζόμενοι σε σωφρονιστικά ιδρύματα ή σε ιδρύματα με τροφίμους που παρουσιάζουν νοητική υστέρηση),

Εμβόλιο έρπητα ζωστήρα

Ο ιός εντοπίζεται στο 95% των ενηλίκων (σε όλους όσοι έχουν περάσει ανεμοβλογιά), ενώ εκτιμάται ότι 1 στα 4 άτομα θα αναπτύξουν έρπητα ζωστήρα στη ζωή τους.  Είναι γνωστό ότι στις ηλικίες άνω των 50 ετών η επίπτωση υπολογίζεται σε 13-15 περιστατικά ανά 1.000 ενηλίκους κάθε χρόνο.

Κάποιοι ασθενείς μπορεί να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα, την όραση και την ακοή, αλλά η συχνότερη επιπλοκή είναι η μεθερπητική νευραλγία (πόνος μετά το επεισόδιο έρπητα ζωστήρα),  που μπορεί να διαρκέσει από 3 μήνες έως και 10 χρόνια.

Ιδίως για τους διαβητικούς ασθενείς οι επιπλοκές αυτές μπορεί να αποδειχθούν εξαιρετικά σοβαρές. Η πρόληψη της εμφάνισης του νοσήματος επιτυγχάνεται με  ειδικό εμβόλιο το οποίο προστατεύει από τις περισσότερες περιπτώσεις έρπητα ζωστήρα αλλά και μεθερπητικής νευραλγίας.

Μια δόση εμβολίου κατά του ιού ανεμοβλογιάς –  έρπητα ζωστήρα συστήνεται σε ενηλίκους 60 ετών και άνω, ανεξάρτητα εάν αναφέρεται προηγούμενο επεισόδιο.

Ασθενείς που πρόκειται να λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία πρέπει να εμβολιαστούν τουλάχιστον έναν μήνα πριν από την έναρξη της αγωγής.

Διαβάστε επίσης 

Self και RAPID τεστ – Ποια είναι η σωστή χρήση

Τυχεροί όσοι ζουν σε αυτές τις 5 χώρες του πλανήτη

Τα δερματολογικά προβλήματα των Ευρωπαίων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.