Ανάσα από την αποκλιμάκωση – Ανησυχητικές οι εκτιμήσεις για τα παιδιά

Η χώρα παίρνει προσωρινή ανάσα από την αποκλιμάκωση της επιδημίας. Μετά από επτά εβδομάδες μετράμε μικρότερο αριθμό κρουσμάτων της COVID-19 και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μειώθηκαν κατά 11% τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Βέβαια οι εκτιμήσεις για τα παιδιά παραμένουν ανησυχητικές, βάζοντας “φρένο” στη συγκρατημένη αισιοδοξία. Όπως “φρένο” και, μάλιστα, απότομο, βάζουν και οι “χαμηλές πτήσεις” του εμβολιασμού στον γενικό πληθυσμό…

Όπως, άλλωστε, έχει πει ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης, τον Οκτώβριο αναμένεται αυξημένη μεταδοτικότητα του κορωνοϊού λόγω της αλλαγής του καιρού και συνεπώς του μεγαλύτερου συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν από την επίσημη έναρξη της σχολικής χρονιάς, κυβέρνηση, επιστήμονες και γονείς σχολιάζουν την αύξηση των κρουσμάτων και των νοσηλειών στα παιδιά, όπως αποτυπώνονται κυρίως σε χώρες του εξωτερικού, όπου τα σχολεία έχουν, ήδη, ξεκινήσει.

Μας προϊδέασε σχετικά και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου. Όπως είπε, ο κίνδυνος να νοσήσουν οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είναι δεκαπλάσιος.

Έτοιμο έκτακτο σχέδιο

Τις τελευταίες μέρες το ποσοστό των ανηλίκων, που μολύνει ο κορωνοϊός, κυμαίνεται στο 20-25% των ημερήσιων κρουσμάτων. Οι επιστήμονες αναμένουν αύξηση του ποσοστού των κρουσμάτων στα παιδιά, ιδιαίτερα σε εκείνα κάτω των 12 χρόνων, που στην παρούσα φάση δεν μπορούν να κάνουν το εμβόλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι χαρακτηρίζουν το άνοιγμα των σχολείων ως το “μεγάλο στοίχημα”.

Το ΕΣΥ προετοιμάζεται για ένα επικείμενο κύμα νοσηλειών παιδιών και σχεδιάζει το άνοιγμα επιπλέον παιδιατρικών κλινών αλλά και ΜΕΘ. Να σημειωθεί ότι σήμερα υπάρχουν 200 απλές κλίνες και 45 ΜΕΘ για παιδιά.

Η αποκλιμάκωση

Η μείωση, πάντως, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν παύει, έστω και προσωρινά, να ανακουφίζει τα νοσοκομεία από την επιβάρυνση, που υπέστησαν το προηγούμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 30 Αυγούστου 2021 – 05 Σεπτεμβρίου 2021 οι εισαγωγές νέων ασθενών στα νοσοκομεία ήταν 1.639, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.501. Η σχέση εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,09.

Επίσης την εβδομάδα 23 Αυγούστου 2021 – 29 Αυγούστου 2021, οι εισαγωγές νέων ασθενών ήταν 1.840, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 1.485. Η σχέση εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1,24.

Διαβάστε επίσης

Πώς είναι να είσαι ερωτευμένος – Τα 8 σημάδια

Πού γίνονται σήμερα Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου δωρεάν rapid test

Ο ρόλος των παιδιάτρων στον εμβολιασμό για την COVID-19 – Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.