Η Ελλάδα στην πρώτη 10άδα των χωρών με αυξημένη κατάθλιψη – 1 στους 2 στην Ευρώπη χωρίς θεραπεία

-

Η Ελλάδα είναι στην πρώτη 10άδα μεταξύ των χωρών, στις οποίες παρατηρείται αυξημένη κατάθλιψη – είναι μια 10άδα, που δεν μας κάνει περήφανους, λένε Έλληνες ειδικοί. Την ώρα, μάλιστα, που 1 στους 6 ανθρώπους διεθνώς θα βιώσει τουλάχιστον ένα καταθλιπτικό επεισόδιο στη ζωή του, 1 στους 2 στην Ευρώπη μένει χωρίς θεραπεία.

Αποτέλεσμα; Τεράστια επιβάρυνση στα συστήματα υγείας και άνθρωποι παραγωγικής ηλικίας σε κρίση, παλεύοντας με την κατάθλιψη, που καθημερινά δείχνει το αδηφάγο της πρόσωπο.

Ο επιπολασμός της νόσου για το 2021, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΠΟΥ, έχει ως εξής:

Ουκρανία (6.3%), ΗΠΑ (5.9%), Εσθονία (5.9%), Αυστραλία (5.9%), Βραζιλία (5.8%), Ελλάδα (5.7%), Πορτογαλία (5.7%), Λευκορωσία (5.6%), Φινλανδία (5.6%), Λιθουανία (5.6%).

Ο ρόλος της COVID-19 στην κατάθλιψη 

Η κατάθλιψη για τους ψυχιάτρους είναι ό,τι η γρίπη για τους παθολόγους. Η νόσος είναι μία από τις κύριες αιτίες αναπηρίας παγκοσμίως και αποτελεί κύριο συντελεστή της παγκόσμιας επιβάρυνσης ασθενειών.

Η Ελλάδα στην πρώτη 10άδα των χωρών με αυξημένη κατάθλιψη - 1 στους 2 στην Ευρώπη χωρίς θεραπείαΗ επίπτωση της επιδημίας της COVID-19 αφήνει πολύ ισχυρό αποτύπωμα, καθώς αύξησε κατά τουλάχιστον 20% την κατάθλιψη στον ελληνικό πληθυσμό – ανάλογη είναι η εικόνα και διεθνώς λόγω της πανδημίας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών: “Αν και η κρίση της COVID-19 είναι – σε πρώτη φάση – μια κρίση σωματικής υγείας, μεταφέρει επίσης τους σπόρους μιας μεγάλης κρίσης ψυχικής υγείας, εάν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα”.

Ο επιπολασμός των συμπτωμάτων κατάθλιψης είναι >3 φορές υψηλότερος κατά τη διάρκεια της πανδημίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσο για το πώς επιδρά η νόσος στην καθημερινή και στην κοινωνική λειτουργικότητα των ασθενών, ο ειδικός παθολόγος – λοιμωξιολόγος, Medical Affairs Director της φαρμακευτικής εταιρείας Janssen, Μάνος Κουταλάς, επεσήμανε:

“Σύμφωνα με έρευνα, το 37% των ασθενών με κατάθλιψη δεν αφήνει τον εαυτό του να ξεκινήσει μια προσωπική σχέση. Οι εργαζόμενοι με κατάθλιψη αναφέρουν κατά μέσο όρο 5,6 ώρες την εβδομάδα χαμένο χρόνο, μια σημαντική διάσπαση της παραγωγικής ικανότητας. Ένα στα 10 άτομα έχει απουσιάσει από την εργασία του λόγω κατάθλιψης, χάνοντας κατά μέσο όρο 36 ημέρες εργασίας ανά καταθλιπτικό επεισόδιο”.

Δυσθεώρητο το κόστος της κατάθλιψης στην Ευρώπη 

Η κατάθλιψη, που κυριολεκτικά «σαρώνει» σε όλον τον κόσμο, έχει τεράστιο οικονομικό βάρος, που αποτυπώνεται σε όλους τους δείκτες, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι, όταν οι πολίτες μιας χώρας παλεύουν καθημερινά με το «τέρας» εντός τους, κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος.

Η Ελλάδα στην πρώτη 10άδα των χωρών με αυξημένη κατάθλιψη - 1 στους 2 στην Ευρώπη χωρίς θεραπείαΠαγκοσμίως 450 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από κάποια μορφή ψυχικής διαταραχής και περίπου 700.000 άνθρωποι αυτοκτονούν κάθε χρόνο.

“Σύμφωνα με τον OECD Health at a Glance: Europe 2018, το κόστος των ψυχικών παθήσεων έφτασε στο 4,1% του ΑΕΠ στην Ευρώπη για το 2015”, ανέφερε η Θωμαΐς Κωνσταντοπούλου, Market Access Director της εταιρείας Janssen.

“Πιο συγκεκριμένα μιλάμε για 600 δις, από τα οποία 190 δις κάλυψαν τα άμεσα κόστη, 240 δις τα έμμεσα κόστη (ανεργία, απώλεια παραγωγικότητας) και 170 δις, που δαπανήθηκαν για την κοινωνική ασφάλιση (επιδόματα αναπηρίας, ανεργίας,
ασθενείας)”.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει προτείνει στις χώρες υψηλού εισοδήματος αύξηση των δαπανών για τις ψυχικές νόσους, ώστε να φθάσουν στο 10% του συνολικού προϋπολογισμού για την υγεία.

Βαρύς ο «φόρος» των ψυχικών νοσημάτων

Τα προβλήματα της ψυχικής υγείας αποτελούν το 8,1% των συνολικών προβλημάτων υγείας, που παρατηρούνται στον πλανήτη μας. Ένα στα τέσσερα άτομα θα παρουσιάσει κάποια ψυχική ή νευρολογική νόσο σε κάποια φάση της ζωής του.

Όπως είπε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Ιωάννης Χατζημανώλης: “Οι βασικοί λόγοι, που σηματοδοτούν το μεγάλο ενδιαφέρον γύρω από την κατάθλιψη, είναι:

  • Η συχνή της παρουσία και οι εξ’ αυτής σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία μια χώρας
  • Το γεγονός ότι οι καταθλιπτικοί άρρωστοι σπάνια υποβάλλονται στη σωστή θεραπεία
  • Η δυσκολία πολλές φορές της έγκαιρης και σωστής διάγνωσης
  • Ο κίνδυνος της αυτοκτονίας.

Η Ελλάδα στην πρώτη 10άδα των χωρών με αυξημένη κατάθλιψη - 1 στους 2 στην Ευρώπη χωρίς θεραπείαΜέσης βαρύτητας ή σοβαρά καταθλιπτικά επεισόδια υπολογίζεται ότι παρατηρούνται στο 3 – 4% του γενικού πληθυσμού και εξ’ αυτών μόνο το 20% θα λάβει θεραπεία, ενώ περίπου το 2% περίπου θα χρειαστεί νοσηλεία”.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι πάνω από το 40% των καταθλιπτικών αρρώστων δεν λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή. Το κατάλληλο φάρμακο στη σωστή του δόση και για χρονική περίοδο ανάλογη με το υπάρχον πρόβλημα, λαμβάνει μόλις το 22% των αρρώστων.

Η Ελλάδα στην πρώτη 10άδα των χωρών με αυξημένη κατάθλιψη - 1 στους 2 στην Ευρώπη χωρίς θεραπείαΤο στίγμα γύρω από τις ψυχικές νόσους είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ελλάδα. Σε σχετική μελέτη φάνηκε ότι το 61% των ερωτηθέντων έχει την πεποίθηση ότι οι ψυχικές διαταραχές αποτελούν ένδειξη αδυναμίας.

Τα σοκαριστικά στοιχεία παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, σε επιστημονική εκδήλωση ενημέρωσης για την κατάθλιψη.

Διαβάστε περισσότερα

Μπέλα Χαντίντ: Η κατάθλιψη είναι η καθημερινότητά μου

Κορονοϊός: Έρευνα του Κέιμπριτζ με Έλληνα επικεφαλής, ανατρέπει την απόσταση των 2 μέτρων

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.