Σημάδια κατάθλιψης που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η κατάθλιψη είναι μια ψυχική νόσος που επηρεάζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους διεθνώς. Συχνά χρησιμοποιούνται οι όροι κλινική κατάθλιψη ή μείζον καταθλιπτική διαταραχή.

Είτε σχετίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες τους είτε με κάτι πιο μακροχρόνιο, τα καταθλιπτικά συμπτώματα μπορούν να προκαλέσουν μεγάλες διαταραχές στη ζωή των ανθρώπων.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης δεν είναι πάντοτε ξεκάθαρα και μπορεί ο καθένας από εμάς να έχει βιώσει κάποιο από τα συμπτώματα που ακολουθούν.

Δυσκολία να σηκωθείς από το κρεβάτι

Είναι φυσιολογικό να απολαμβάνετε τον ύπνο ή να περνάτε χρόνο στο κρεβάτι. Ωστόσο, εάν έχει γίνει δύσκολο να σηκωθείτε από το κρεβάτι ή να ετοιμαστείτε το πρωί, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι κατάθλιψης. Η κατάθλιψη μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι και σωματικά στραγγισμένοι σε σημείο που ακόμη και το πρωινό ξύπνημα, να είναι κουραστικό ή δύσκολο.

Συνήθειες ύπνου

Η σωματική και ψυχική εξάντληση που έρχεται με την κατάθλιψη μπορεί επίσης να επηρεάσει τις συνήθειες ύπνου. Οι αλλαγές στον ύπνο μπορεί να εμφανιστούν με διάφορους τρόπους. Μερικές φορές αυτό μοιάζει με τον ύπνο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, χρησιμοποιώντας τον ύπνο ως τρόπο για να περάσει η ώρα ή προτιμώντας τον ύπνο από άλλες καθημερινές δραστηριότητες.

Αντιστρόφως, οι αλλαγές στον ύπνο μπορούν επίσης να δημιουργήσουν κρίσεις αϋπνίας, οι οποίες μπορούν να δυσκολέψουν τον ύπνο ή τον ύπνο τη νύχτα. Η έλλειψη ποιοτικού, ξεκούραστου ύπνου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους και να προσθέσει συναισθήματα αγωνίας. Μερικές φορές, αυτό δημιουργεί έναν κύκλο όπου οι ανήσυχες σκέψεις μας κρατούν ξύπνιους και επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο μας, ο οποίος στη συνέχεια οδηγεί σε πιο ανήσυχες σκέψεις.

Αλλαγές στην όρεξη

Η όρεξη και οι διατροφικές συνήθειες σας μπορούν επίσης να επηρεαστούν από την κατάθλιψη. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν αυξημένη όρεξη, ενώ άλλοι έχουν λιγότερη όρεξη ή δεν πεινούν καθόλου.

Ευερεθιστότητα ή μεταβολές της διάθεσης

Η κατάθλιψη μπορεί να μας προκαλέσει εκρήξεις και μεταβολές της διάθεσης. Οι αλλαγές στη διάθεση μπορούν να αλλάξουν σε μια στιγμή. Μερικές φορές αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκληθούν από μικρές ή ασήμαντες προκλήσεις, ενώ άλλες φορές μπορεί να προκύψουν απρόκλητα. Εάν παρατηρήσετε ένα μοτίβο ευερεθιστότητας ή εναλλαγής διάθεσης που διαρκεί περισσότερο από μερικές ημέρες, μπορεί να σχετίζεται με την κατάθλιψη.

Δυσκολία στην εμπειρία της χαράς

Η κατάθλιψη, αφαιρεί όλη την απόλαυση από τα πράγματα που συνήθως αγαπάμε και απολαμβάνουμε. Άρχίζουμε να χάνουμε  το ενδιαφέρον μαςγια χόμπι, φιλίες, σχολικές εργασίες, κοινωνικές δραστηριότητες ή τη ζωή γενικότερα. Όταν συμβεί αυτό, αρχίζει η απομόνωση από φίλους, μέλη της οικογένειας ή άλλους που ενδιαφέρονται για αυτούς.

Πώς να βοηθήσετε κάποιον που μπορεί να βιώνει κατάθλιψη

Εάν παρατηρήσετε ότι κάποιος αντιμετωπίζει κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, εδώ είναι μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε:

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους. Συχνά, εάν κάποιος είναι σε κατάθλιψη ή σκέφτεται να αυτοκτονήσει, θα αποκαλύψει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του σε φίλους ή μέλη της οικογένειας πριν αναζητήσει εξωτερικούς πόρους. Εάν κάποιος εκφράζει δυσκολίες, αναγνωρίστε τα συναισθήματά του.

Εκφράστε ανησυχία. Εάν κάποιος μοιράζεται τα συναισθήματά του μαζί σας ή αν παρατηρήσετε αλλαγές στη συμπεριφορά, ενημερώστε τον ότι ανησυχείτε για αυτόν. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να πείτε: «Παρατήρησα ότι δεν έχετε μείνει σε επαφή ή συμπεριφέρεστε σαν τον κανονικό σας εαυτό τον τελευταίο καιρό και ανησυχώ για σένα. Είναι όλα καλά?”

Ακούστε χωρίς κρίση ή συμβουλή. Ακούστε τον καθώς σας λέει για την εμπειρία ή τα συναισθήματά του. Αποφύγετε να κρίνετε ή να τους δίνετε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν. Αντ ‘αυτού, επικεντρωθείτε στο να καθίσετε μαζί τους και να είστε εκεί για αυτούς.

Ρωτήστε τι θα ήταν χρήσιμο. Μπορεί να είναι δελεαστικό να δίνεις συμβουλές σε κάποιον που παλεύει με το τέρας που λέγεται κατάθλιψη. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ρωτήσετε αυτό το άτομο τι χρειάζεται ή τι θα ήταν χρήσιμο για αυτόν. Αυτό μπορεί να φαίνεται διαφορετικό για τον καθένα.

Είναι επίσης φυσιολογικό οι άνθρωποι να μην γνωρίζουν ακριβώς τι χρειάζονται. Εάν συμβαίνει αυτό, ορίστε άλλη φορά για να μιλήσετε ή να επικοινωνήσετε μαζί τους, ώστε να έχουν χρόνο να σκεφτούν τι θα μπορούσε να είναι χρήσιμο.

Πηγή: colorado.edu

Διαβάστε επίσης 

Σε πρώτο πρόσωπο: Η ζωή μου με την Ατοπική Δερματίτιδα

Γαλλία: Θετικές οι προκλινικές δοκιμές υποψήφιου ρινικού εμβολίου κατά του κορονοϊού

5 οφέλη που θα έχεις, αν το πρώτο πράγμα που κάνεις το πρωί είναι να γυμνάζεσαι

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.