Πώς επηρεάζει η τριχόπτωση την ψυχολογία μας – Καμπάνια ενημέρωσης από την ΕΔΑΕ

Η τριχόπτωση μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, άγχος και φόβο κοινωνικής έκθεσης. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορεί να οδηγήσει σε κακή διάθεση, έλλειψη ενδιαφέροντος ή ευχαρίστησης για δραστηριότητες, χαμηλή ενέργεια και έλλειψη ύπνου ή ακόμη και σε κατάθλιψη. Με ένα μήνυμα ξεκάθαρο και δυναμικό και μια εικόνα που όλοι λίγο-πολύ έχουμε βιώσει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία, ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης του κοινού για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής.

Η καμπάνια για το τριχωτό της κεφαλής, μιλάει σε άνδρες αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας για την απώλεια τριχών, τις μορφές αλωπεκίας και τις νέες θεραπείες που δίνουν λύσεις.

Κυρίως όμως καθιστά σαφές ότι ο μόνος ειδικός για τη σωστή αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων είναι ο Δερματολόγος, τον οποίο θα πρέπει να επισκεφθούν όλοι όσοι παρατηρούν έντονη τριχόπτωση, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να δοθεί από εκείνον η κατάλληλη εξατομικευμένη  θεραπεία, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

kampania dermatologwn gia trixoptwsi

Τριχόπτωση και ψυχολογία

“Με την καμπάνια αυτή η ΕΔΑΕ στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα της απώλειας των τριχών και συχνά αναζητούν λύσεις σε μη εξειδικευμένους χώρους όπως κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς ακόμα και καταστήματα καλλυντικών, ζητώντας συμβουλές από μη ειδικούς, αισθητικούς, κομμωτές κ.ά. με αποτέλεσμα να μη λύνεται το πρόβλημα αλλά αντίθετα πολύ συχνά να χειροτερεύει.”, επισημαίνει με αφορμή την έναρξη της καμπάνιας ο κ. Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής  και Αφροδισιολογικής Εταιρείας (ΕΔΑΕ).

Κλείνει δε τονίζοντας “ Το πρόβλημα της έντονης απώλειας τριχών, εκτός των άλλων, δημιουργεί ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα, στρες, ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης στους νέους άνδρες και πολύ περισσότερο στις γυναίκες που το βιώνουν. Το πολύ σημαντικό ευχάριστο νέο που μας κάνει σαν δερματολόγους ιδιαίτερα χαρούμενους είναι ότι εδώ και λίγους μήνες κυκλοφορούν σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά αποτελεσματικά το ιδιαίτερα δυσίατο πρόβλημα της γυροειδούς αλωπεκίας (τριχοφάγου) σε άνδρες και γυναίκες.

Καλούμε λοιπόν τους συμπολίτες μας να ενημερωθούν υπεύθυνα, ότι για την οποιαδήποτε μορφή τριχόπτωσης θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα τον δερματολόγο τους, που είναι ο μόνος ειδικός γιατρός, που έχει σπουδάσει και εξειδικευτεί στις παθήσεις και στις θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής. ”

Η τριχόπτωση «χτυπά» και τα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας

Στους άνδρες:

 • 25% περίπου πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία και αρχίζουν να χάνουν μαλλιά, πριν την ηλικία των 20.
 • 65% περίπου εμφανίζει κάποιο είδος τριχόπτωσης μέχρι την ηλικία των 35 ετών περίπου.
 • 85% περίπου παρουσιάζει έως την ηλικία των 50 ετών εμφανή αραίωση.

Στις γυναίκες:

 • 1 στις 4 γυναίκες περίπου επηρεάζεται από τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών και η πλειοψηφία αυτών πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν προβλήματα τριχόπτωσης είναι μεταξύ 25 και 35 ετών.
 • 24% των γυναικών, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αισθάνονται ότι η απώλεια μαλλιών ισοδυναμεί με την απώλεια ενός άκρου. Από αυτό αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βαθιά επηρεάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα και πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση, η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπισή του.

Αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης συμπεριλαμβάνονται

 • η έλλειψη Σιδήρου (από την περίοδο ή από την εγκυμοσύνη)
 • κάποιες διαταραχές του θυρεοειδή (όπως ο υποθυρεοειδισμός)
 • η εμμηνόπαυση
 • το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCO)
 • η λήψη φαρμάκων και
 • η χημειοθεραπεία.

Διαβάστε επίσης 

8 ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες που ευνοούν την τριχόπτωση

Τριχόπτωση στα παιδιά: Πότε πρέπει να μας ανησυχήσει

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.