Φοιτητική ζωή: Το τυχερό 13άρι για άριστη προσαρμογή

-

Για πάρα πολλούς νέους ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί μια σπουδαία, ελπιδοφόρα, νέα αρχή. Τη φοιτητική ζωή. Οι νέοι φοιτητές συνήθως ανυπομονούν να κατακτήσουν την ανεξαρτησία τους και να αποκτήσουν την αυτονόμησή τους από τους γονείς τους.

Όμως αυτό τους προκαλεί διάφορα, συχνά αντιφατικά, συναισθήματα, όπως εξηγεί στο Healthsories η ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Αλεξάνδρα Καππάτου.

“Ξαφνικά τα παιδιά καλούνται να διαχειριστούν μία πρωτόγνωρη ελευθερία, που, όμως, μπορεί να τους φανεί περίπλοκη, μέχρι να καταφέρουν να την αξιοποιήσουν. Αν, μάλιστα, οι σπουδές είναι σε ξένη χώρα, οι προκλήσεις πολλαπλασιάζονται, μιας και έχουν να αντιμετωπίσουν και ένα διαφορετικό πολιτισμικό και κοινωνικό περιβάλλον” λέει η κα Καππάτου.

Νοσταλγούν το σπίτι τους

Φοιτητική ζωή: Το τυχερό 13άρι για άριστη προσαρμογήΣύμφωνα με μελέτες, περίπου το πρώτο εξάμηνο των σπουδών τους, οι περισσότεροι φοιτητές (σχεδόν το 94% – English et. al, 2016) αισθάνονται νοσταλγία για την προηγούμενη ζωή τους, με συνέπεια να βιώνουν στρες, το οποίο μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην σωματική και στην ψυχική τους υγεία, αλλά και να επηρεάσει αρνητικά την προσαρμογή τους στο νέο περιβάλλον (Stroebe, et al., 2015). Μάλιστα κάποιοι σκέφτονται ακόμη και να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους εξαιτίας του (Thurber & Walton, 2012).

“Ευτυχώς, όπως φαίνεται, η νοσταλγία συνήθως «κατακάθεται» μετά το πέρας αυτών των πρώτων μηνών. Η  φοιτητική ζωή αποτελει μία εξαιρετική ευκαιρία συλλογής νέων εμπειριών και ανακαλύψεων χρήσιμων στην δόμηση του ενήλικου εαυτού μας”, προσθέτει η ειδικός και μας δίνει χρήσιμα tips προσαρμογής.

Για την καλύτερη προσαρμογή σας

  • Ενημερωθείτε για τη σχολή και για την πόλη που θα ζήσετε (πχ για την τοπική κουλτούρα, μέρη για να επισκεφθείτε, τις δυνατότητες που σας δίνει για να ασκείτε τα ενδιαφέροντά σας κοκ).
  • Πληροφορηθείτε μήπως εκεί φοιτά κάποιος γνωστός σας ή φίλος γνωστού σας, ώστε να έχετε σημείο αναφοράς. Ακόμη καλύτερα, αν έχει περάσει και κάποιος άλλος συμμαθητής σας στην ίδια πόλη, ακόμη και σε άλλη σχολή, ώστε να έχετε στην αρχή παρέα.
  • Λίγο πριν αναχωρήσετε από το σπίτι, μάθετε από τους γονείς σας μερικές χρηστικές συμβουλές για τη συντήρηση ενός σπιτιού. Πώς πληρώνονται οι λογαριασμοί, πώς μπορείτε να μαγειρέψετε μερικά απλά φαγητά, πώς χρησιμοποιείται το πλυντήριο κτλ.
  • Δημιουργήστε μια γέφυρα ανάμεσα στην προηγούμενη και στη νέα σας ζωή, παίρνοντας μαζί σας κάποιο αγαπημένο αντικείμενο, που θα σας θυμίζει το σπίτι και τους δικούς σας.
  • Με τη βοήθεια της τεχνολογίας μπορείτε να επικοινωνείτε με τους οικείους σας συχνά, ώστε να αντιμετωπίσετε τη νοσταλγία πιο δημιουργικά. Ωστόσο, καλό θα είναι να μην κλείνετε την πόρτα σε νέες γνωριμίες, που έχουν, επίσης, να σας προσφέρουν πολλά.
  • Καθιερώστε μία όσο γίνεται πιο υγιεινή ρουτίνα. Δώστε έμφαση στη σωστή διατροφή, στην άσκηση, φροντίστε να κοιμάστε όσο καλύτερα μπορείτε και αποφύγετε τις υπερβολές στο αλκοόλ ή άλλες συνήθειες που ίσως σας φανούν δελεαστικές, αλλά πιθανότατα θα έχουν μεγάλο κόστος.
  • Αν δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε το γεγονός ότι οι φίλοι σας κάνουν πράγματα, στα οποία εσείς δεν μπορείτε να συμμετέχετε, λόγω της απόστασης που σας χωρίζει, περιορίστε για λίγο τη χρήση των κοινωνικών δικτύων, όπου μπορεί να αναρτούν φωτογραφίες ή ζητήστε τους να μην σας τα μεταφέρουν για λίγο καιρό ή έστω όχι με πολλές λεπτομέρειες.
  • Αποδεχτείτε προτάσεις των συμφοιτητών σας για εξόδους. Να θυμάστε ότι οι περισσότεροι βρίσκονται σε παρόμοια φάση με εσάς.
  • Επιδιώκετε να μελετάτε στη βιβλιοθήκη της σχολής αντί για το σπίτι σας, θα βοηθήσει να κάνετε γνωριμίες.
  • Ανακαλύψτε αξιοθέατα, μέρη που σας ηρεμούν, μουσεία, σινεμά, εστιατόρια και προγραμματίζετε, ειδικά στην αρχή, να τα επισκέπτεστε τακτικά, είτε μόνοι σας, είτε με τους συμφοιτητές σας, αφού οι κοινές εμπειρίες μπορούν να δώσουν νόημα στη σχέση που χτίζετε πιο γρήγορα.
  • Μη διστάσετε να ζητήσετε από κάποιον συμφοιτητή σας βοήθεια. Είναι, όμως, σημαντικό να δείξετε ότι είστε κι εσείς εξίσου διαθέσιμοι και πρόθυμοι να βοηθήσετε, αν και όποτε χρειαστεί. Είναι κι αυτός ένας τρόπος να χτίσετε σχέσεις αλληλεγγύης με τους νέους ανθρώπους στη ζωή σας.
  • Αν είστε φοιτητές σε άλλη χώρα, αποφύγετε να συναναστρέφεστε αποκλειστικά και μόνο άτομα, που πιθανόν έχουν κοινή καταγωγή με εσάς. Μπορεί αυτό πρόσκαιρα να σας προσφέρει κάποια παρηγοριά, όμως μπορεί παράλληλα να εμποδίσει την προσαρμογή σας και την απόκτηση περισσότερων εμπειριών.
  • Αν ο καιρός περνάει κι εσείς δυσκολεύστε ακόμη να προσαρμοστείτε, αναζητήστε τη βοήθεια ειδικού. Πιθανότατα υπάρχει κάποιο αντίστοιχο τμήμα ψυχολογικής υποστήριξης και στο Πανεπιστήμιό σας, στο οποίο να μπορείτε να απευθυνθείτε.

Διαβάστε επίσης

ΗΠΑ: «Όχι» σε τρίτη δόση εμβολίου λένε κορυφαίοι επιστήμονες

Τα μυστικά της ερωτικής επιθυμίας: Ό,τι δεν τη σκοτώνει, την κάνει πιο δυνατή

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το τυρί – Τι προσφέρει ανά είδος, τι να προσέχουμε

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.