Ηλεκτρομυοδιέγερση (EMS): Η γυμναστική, που έχει ενθουσιάσει τον Άδωνι Γεωργιάδη, τα “καίει” όλα

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο από την προπόνηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη με ηλεκτρομυοδιέγερση έχουν γίνει viral και πολλοί, μη μυημένοι σε μεθόδους εκγύμνασης, αναρωτιούνται τι ακριβώς είναι αυτή η άσκηση, που έχει ενθουσιάσει τον Υπουργό, αλλά και πού βοηθά.

Η γυμναστική δημιουργεί από καιρού εις καιρόν trends και πάρα πολλοί είναι εκείνοι, οι οποίοι σπεύδουν να τα ακολουθήσουν. Έτσι κι αλλιώς το καθισιό είναι το νέο κάπνισμα. Και οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων λένε ότι πρέπει να ασκούμαστε, όσο περισσότερο μπορούμε μέσα στην εβδομάδα.

Η άσκηση, εξάλλου, πέρα από όλα τα άλλα της οφέλη, μας απαλλάσσει από το στρες και ενεργοποιεί μια αλληλουχία βιοχημικών αντιδράσεων, που κάνουν τους μυς να εξουδετερώνουν μια τοξίνη, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην κατάθλιψη.

Η ηλεκτρομυοδιέγερση, γνωστή και ως EMS είναι κάτι σχετικά καινούριο, μιας και εφαρμόζεται στη χώρα μας τα τελευταία οκτώ χρόνια. Ο πρώτος, που έφερε τη μέθοδο στην Ελλάδα, είναι ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής Κωνσταντίνος Κουμής. Από τα χέρια του, μάλιστα, έχουν περάσει και πολλοί Έλληνες celebrities, μεταξύ άλλων.

Ο κ. Κουμής είναι πιστοποιημένος γυμναστής ηλεκτρομυοδιέγερσης Level 2 από το Πανεπιστήμιο Clucker Kolleg της Κολωνίας στη Γερμανία. Είναι αντιπρόεδρος Π.Σ.Ι.Μ.Η (Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Ηλεκτρομυοδιεγερσης) και έχει τη δική του αλυσίδα γυμναστηρίων. Απευθυνθήκαμε, λοιπόν, σε εκείνον, προκειμένου να λύσει τις απορίες μας για τη μέθοδο, που μετρά, ήδη, αρκετούς οπαδούς, ανάμεσά τους, και ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης.

Ηλεκτρομυοδιέγερση: Η σύντομη άσκηση που τα «καίει» όλα

«Η ηλεκτρομυοδιέγερση (EMS) χρησιμοποιεί μια προπονητική μονάδα, η οποία γυμνάζει όλο το σώμα ταυτόχρονα – ενεργοποιεί πάνω από 650 μυς, γυμνάζοντας τις μυϊκές ίνες σε βάθος, αγωνιστές και ανταγωνιστές. Κάνει ενδυνάμωση, σύσφιξη, ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, καταπολεμά την κυτταρίτιδα, καλυτερεύει την στάση του σώματος και ανακουφίζει πόνους στην πλάτη και στη μέση. Χρειάζεται μια συνεδρία 20 λεπτών την εβδομάδα, η οποία αντιστοιχεί με 4-5 ώρες κανονικής προπόνησης στο γυμναστήριο», μας εξηγεί ο κ. Κουμής.

Με την τεχνολογία EMS επιτυγχάνεται:

  • Ενεργοποίηση του μεταβολισμού
  • Ενίσχυση του συνδετικού ιστού
  • Απώλεια βάρους – λίπους
  • Βελτίωση ελαστικότητας τενόντων – μυών
  • Καλύτερη κυκλοφορία του αίματος
  • Αυξάνεται η μέγιστη δύναμη και η αντοχή
  • Αντιμετωπίζεται η κυτταρίτιδα και η μυϊκή χαλάρωση
  • Βελτίωση του νευρομυϊκού συντονισμού – κινητικότητας – ευκινησίας – ευεξίας του σώματος
  • Βελτίωση αθλητικής απόδοσης
  • Χωρίς τραυματισμούς
  • Μηδενική σκελετική καταπόνηση.

Ειδικός εξοπλισμός και ασκήσεις

Το άτομο, το οποίο ασκείται, φορά ένα ειδικό κολάν και από πάνω μια «στολή», που αποτελείται από ένα γιλέκο και patches. Όλο αυτό το σύστημα συνδέεται μέσω καλωδίων με το μηχάνημα, το οποίο διαχέει την ηλεκτρομυοδιέγερση στο ειδικό γιλέκο και κατ’ επέκταση στον ασκούμενο.

Η αίσθηση είναι κάποια «τσιμπήματα» στο σώμα, ανεκτά παρόλα αυτά και η συγκεκριμένη γυμναστική είναι κουραστική.

Όπως επισημαίνει ο ειδικός, το EMS δεν είναι παθητική γυμναστική. Ο ασκούμενος κάνει συγκεκριμένες ασκήσεις ανάλογα με τις σωματικές του δυνατότητες.

«Είναι κανονική προπόνηση, σαν να κάνεις βάρη», λέει.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιδιοκτητών Μηχανημάτων Ηλεκτρομυοδιέγερσης αποτελεί το όργανο και τη φωνή των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χώρο της ηλεκτρομυοδιέγερσης. Λειτουργώντας ως ένα σημείο αναφοράς, όλες οι επιχειρήσεις/μέλη έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται άμεσα για τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο πεδίο και να λαμβάνουν πληροφορίες και δεδομένα γύρω από το EMS.

Οι προϋποθέσεις της σωστής προπόνησης

Σύμφωνα με τον Σύλλογο, τη σωστή εφαρμογή της μεθόδου διέπουν κάποιοι κανονισμοί.

  • Η απόσταση του χρήστη από το μηχάνημα πρέπει να είναι 120cm, να είναι ικανός να ελέγξει την συσκευή σε 1 δευτερόλεπτο
  • Η απόσταση του trainer από το μηχάνημα πρέπει να είναι 120cm, να είναι ικανός να ελέγξει την συσκευή σε 1 δευτερόλεπτο
  • Η απόσταση του trainer από τον χρήστη πρέπει να είναι 120cm, να είναι ικανός να ελέγξει την συσκευή σε 1 δευτερόλεπτο
  • Η παρουσία του trainer είναι υποχρεωτική καθ’όλη την διάρκεια της συνεδρίας
  • Ο trainer δεν μπορεί να επιβλέπει πάνω από δύο χρήστες ανά συνεδρία
  • Ο trainer και ο χρήστης πρέπει να έχουν οπτική και λεκτική επαφή κατά την συνεδρία
  • Ο χρήστης υποχρεούται να αναφέρει εγγράφως σύντομο ιστορικό και να συμπληρώνει την προπονητική καρτέλα, όπου αναφέρονται οι αντενδείξεις
  • Ο χρήστης θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 4 ημέρες από την επόμενη συνεδρία του
  • Ειδικές προϋποθέσεις απαιτούνται κατά την πρώτη συνεδρία και για τις επόμενες 10 εβδομάδες κανονικής προπόνησης.

Επιπλέον είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο χρήστης δεν πρέπει να μπορεί να ρυθμίζει την ένταση της συσκευής με γρήγορα βήματα. Η ρύθμιση της έντασης σε όλες τις μυϊκές ομάδες θα πρέπει να γίνεται άμεσα και εύκολα. Όλος ο τεχνικός εξοπλισμός πρέπει να είναι εγκεκριμένος από τον κατασκευαστή και τα ρούχα της προπόνησης να έχουν αντιβακτηριδιακή σύνθεση ή να πλένονται στους 90ο C. Τα ηλεκτρόδια του γιλέκου και του εξοπλισμού πρέπει να έχουν αντιβακτηριδιακή σύνθεση ή μετά από κάθε συνεδρία να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται.

ΠΗΓΗ: mononews

Διαβάστε επίσης

Αλλάζει η διαχείριση περιστατικών COVID στα νοσοκομεία – Τι προβλέπει εγκύκλιος

Μπανάνα: Τα οφέλη που σίγουρα δεν γνωρίζετε

Μυστικά για να μυρίζετε πάντα υπέροχα χωρίς άρωμα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.