Ροφήματα και μπάρες με πρωτεΐνες, προκαλούν δυσκοιλιότητα; Τι να προσέχετε

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία του σώματός μας, αλλά όταν κυριαρχούν στη διατροφή μας μπορεί να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα;

Η πρωτεΐνη είναι η βασική ανάγκη του ανθρώπινου οργανισμού. Χρειάζεται για την ανάπτυξη και την επισκευή των ιστών, τη συντήρηση των μυών, των οργάνων, του δέρματος και των μαλλιών. Επίσης, οι πρωτεΐνες παίζουν βασικό ρόλο στην παραγωγή ενζύμων, ορμονών και αντισωμάτων. Με λίγα λόγια είναι απαραίτητες για τις μεταβολικές διεργασίες, τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη γενική υγεία. Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης μπορεί επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα. Οι άνθρωποι που γυμνάζονται πολύ τείνουν να ακολουθούν μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες.

Η Συνιστώμενη Διατροφική Δόση είναι μόλις 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους ενός ατόμου την ημέρα, σύμφωνα με αναφορά του Harvard Health Publishing. Ωστόσο, οι αθλητές ή εκείνοι που αναρρώνουν από ασθένεια ή τραυματισμό, μπορεί να απαιτούν μεγαλύτερη πρόσληψη πρωτεΐνης. Η κατανάλωση υπερβολικής πρωτεΐνης, συνήθως πάνω από 2 γραμμάρια ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα, μπορεί να καταπονήσει τα νεφρά και ενδεχομένως να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης της δυσκοιλιότητας με την πάροδο του χρόνου.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στο περιοδικό Neurogastroenterology & Motility βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της διατροφικής πρόσληψης πρωτεϊνών και της αύξησης της δυσκοιλιότητας σε άτομα που είχαν χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων μέσω της διατροφής.

Πρωτεΐνες και δυσκοιλιότητα

Οι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ιδιαίτερα οι πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, τα πουλερικά και τα γαλακτοκομικά, είναι συχνά χαμηλές σε φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση της τακτικής κινητικότητας του εντέρου. Οι φυτικές ίνες είναι βασικά ένας τύπος υδατάνθρακα που βρίσκεται κυρίως στα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Επίσης, η υπερβολική πρόσληψη πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση εάν δεν εξισορροπηθεί με επαρκή πρόσληψη υγρών, συμβάλλοντας περαιτέρω στη δυσκοιλιότητα. Μερικά άτομα μπορεί επίσης να εμφανίσουν πεπτική δυσφορία ή φούσκωμα όταν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Μπορούν τα ροφήματα ή οι μπάρες πρωτεΐνης να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα;

Τα ροφήματα ή οι μπάρες πρωτεΐνης μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν δυσκοιλιότητα, ιδιαίτερα εάν έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Πολλά συμπληρώματα πρωτεΐνης που διατίθενται στο εμπόριο είναι εξαιρετικά επεξεργασμένα και μπορεί να μην έχουν τις φυτικές ίνες και τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε ολόκληρα τρόφιμα. Επίσης, ορισμένες σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά ή πρόσθετα που μπορούν να διαταράξουν την πέψη σε ευαίσθητα άτομα. Η επιλογή συμπληρωμάτων πρωτεΐνης από φυσικά συστατικά και ο συνδυασμός τους με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.

Διαβάστε επίσης

Οι 4 αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα μετά τα 30

Συστάσεις και μέτρα προφύλαξης από το Υπουργείο Υγείας, για το νέο κύμα αφρικανικής σκόνης

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.