Exercise is Medicine: Οι γιατροί πρέπει να αξιολογούν το επίπεδο φυσικής κατάστασης των ασθενών

Το Exercise is Medicine είναι μια παγκόσμια πρωτοβουλία για να θεσπιστεί η Σωματική Δραστηριότητα ως μέρος ενός προτύπου υγειονομικής περίθαλψης.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Exercise is Medicine» ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από το Εθνικό Κέντρο «Exercise is Medicine – Greece» στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), την περασμένη εβδομάδα, σε συνδυασμό με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Σωματικής Δραστηριότητας και της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας.

Το Συνέδριο χαρακτήριζε η ευρύτητα των θεματικών ενοτήτων σχετικά με το ρόλο της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και τη θεραπεία χρόνιων νόσων και συμμετείχαν σε αυτό περισσότεροι από 400 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα, προσκεκλημένοι ομιλητές διεθνούς κύρους και εξέχοντες θεσμικοί εκπρόσωποι του παγκόσμιου δικτύου Exercise is Medicine®.

Βασικό θέμα του Συνεδρίου αποτέλεσε η ανάδειξη της σπουδαιότητας της σωματικής άσκησης στην πρόληψη και θεραπεία χρόνιων νόσων. Προσυνεδριακές δράσεις, κλινικά φροντιστήρια, παρουσιάσεις ερευνητικών εργασιών και κλινικών μελετών και επιστημονικές συζητήσεις υψηλού επιπέδου παρείχαν ένα εξαιρετικά παραγωγικό περιβάλλον για την ανταλλαγή απόψεων, εμπειριών και προτάσεων μεταξύ επιστημόνων της υγείας και της άσκησης, ερευνητών και εκπαιδευτικών. Μεταξύ των κύριων συμπερασμάτων του Συνεδρίου ήταν η σημασία της ανάπτυξης και εδραίωσης ενός δικτύου εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ των παρόχων υπηρεσιών υγείας, των επιστημόνων της άσκησης και της κοινωνίας, για την προώθηση της άσκησης στην κλινική πρακτική και τη συνταγογράφηση της από το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σημαντική ήταν η συμμετοχή και η ομιλία στο Συνέδριο του Program Officer of Exercise is Medicine® του American College of Sports Medicine, Καθηγητή Mark Stoutenberg. Η ομιλία του, που ήταν και η εναρκτήρια του Συνεδρίου, πραγματεύθηκε διεξοδικά το πολύ σημαντικό θέμα: “Promoting Physical Activity Through Clinic-Community Linkages: The Role of Exercise is Medicine in Greece”. Όπως ο ίδιος ανέφερε:

«Το όραμα του Exercise is Medicine® είναι να καθιερωθεί η αξιολόγηση των επιπέδων σωματικής δραστηριότητας και η προώθηση της άσκησης ως ένα πρότυπο στην κλινική πρακτική, συνδέοντάς την με την συνολική υγειονομική περίθαλψη. Κανένας ασθενής δεν πρέπει να φεύγει από τον ιατρό του χωρίς αξιολόγηση του επιπέδου της σωματικής δραστηριότητάς του και συνταγογράφηση άσκησης με παραπομπή σε πιστοποιημένο επιστήμονα της άσκησης για περαιτέρω καθοδήγηση και επίβλεψη. Ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματά του Εθνικού Κέντρου «Exercise is Medicine – Greece» είναι η υποστήριξη της Πολιτείας και η αναγνώριση της άσκησης ως συμπληρωματικής θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία έχει αναπτύξει συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας για τη θεσμοθέτηση της σωματικής άσκησης ως συμπληρωματικής θεραπείας χρόνιων νόσων».

exercise-is-medicine
από τα δεξιά προς τα αριστερά: Αναστάσιος Φιλίππου, Αν.Καθηγήτης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Exercise is Medicine Greece, Mark Stoutenberg, Program Officer of Exercise is Medicine ACSM, Professor and Head of Deparment of Sport and Exercise Sciences, Durham University, UK, Ιωάννης Πέννας, General Manager of Exercise is Medicine Greece & Cyprus.

Ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου «Exercise is Medicine-Greece» και Πρόεδρος του Συνεδρίου, Αν. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αναστάσιος Φιλίππου δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Με μεγάλη χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση ολοκληρώνουμε τις Εργασίες το 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου ” Exercise is Medicine”. Το Συνέδριο αποτέλεσε μια διαρκή πηγή έμπνευσης και εξαιρετική ευκαιρία γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των συνέδρων, επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας και άσκησης, στο πλαίσιο ενός διεπιστημονικού και κοινωνικού διαλόγου για την αξιοποίηση της σωματικής άσκησης στην υγεία. Οι θεματικές του Συνεδρίου, πλαισιωμένες από διακεκριμένους ομιλητές στο πεδίο της έρευνας και εφαρμογής της άσκησης σε κλινικούς πληθυσμούς, καθώς και από εξέχοντες θεσμικούς εκπροσώπους του παγκόσμιου δικτύου Exercise is Medicine® και επιστημονικών φορέων της χώρας μας, ανέδειξαν τις προτεραιότητες για ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων με στόχο την ενσωμάτωση της άσκησης στην κλινική πρακτική, η οποία θα συμβάλει στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και της ποιότητας ζωής μας, και στη μείωση του κόστους υγείας στους Έλληνες πολίτες.

Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο χαιρέτησαν ο Υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, κ. Γεώργιος Μαυρωτάς, ο Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Γεράσιμος Σιάσος, το Μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΕΚΠΑ, κ. Αθανασία Σμυρνιώτου, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής, Καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, καθώς και οι Κοσμήτορες των ΣΕΦΑΑ της χώρας.

Το Εθνικό Κέντρο «Exercise is Medicine-Greece»

Το Εθνικό Κέντρο Exercise is Medicine–Greece είναι ο εθνικός εκπρόσωπος και μέλος του παγκόσμιου δικτύου με την επωνυμία Exercise is Medicine®, στόχος του οποίου είναι η προώθηση της σωματικής άσκησης στο γενικό πληθυσμό και η ενσωμάτωσή της στα εθνικά συστήματα υγείας των χωρών. Στο ίδιο πνεύμα, το ελληνικό Εθνικό Κέντρο στοχεύει στην προαγωγή της άσκησης και την ενσωμάτωσή της στην κλινική πρακτική, συμβάλλοντας στη βελτίωση της δημόσιας υγείας και τη μείωση του κόστους της στους Έλληνες πολίτες.

Διαβάστε επίσης

Οι χρησμοί των Δελφών, ο ανταγωνισμός της κάνναβης και τα λεφτά του RRF

Γυναικομαστία: Μία ιδιαίτερη κατάσταση που ξεκινά ακόμα και από την παιδική ηλικία

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.