10 πράγματα που καταστρέφουν την ισορροπία μας

Η ισορροπία είναι κάτι περισσότερο από το να στέκεσαι στο ένα πόδι ή να έχεις σταθερότητα κατά τη διάρκεια της φυσικής δραστηριότητας. Είναι ένα βασικό συστατικό της υγιούς γήρανσης που επεκτείνεται σε κάθε πτυχή της ζωής.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, η καλή ισορροπία βοηθά στην πρόληψη πτώσεων και τραυματισμών, ενώ άλλες έρευνες  δείχνουν ότι η διατήρηση καλής ισορροπίας υποστηρίζει την κινητικότητα, την ανεξαρτησία και την υψηλότερη ποιότητα ζωής. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη στάση του σώματος και τον συντονισμό των κινήσεων. Ωστόσο, κάποιες συνήθειες που φαίνονται αβλαβείς θα μπορούσαν να μειώσουν την ισορροπία σας.

Είναι τακτικές συνήθειες που εκτελείτε χωρίς δεύτερη σκέψη, και αν κάνετε κάποιες μιρκές προσαρμογές μπορεί να υπάρξει αποκατάσταση της ισορροπίας.

Κάθεστε πάρα πολύ.

Το παρατεταμένο κάθισμα μπορεί να καταστρέψει την ισορροπία του σώματος, αποδυναμώνοντας τους μυς του πυρήνα, μειώνοντας την κινητικότητα και προκαλώντας δυσκαμψία. Επιπλέον, η Mayo Clinic αναφέρει ότι το πολύ κάθισμα έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας λόγω καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Δοκιμάστε να κάνετε διάλειμμα σε όρθια στάση ή περπατήστε για τακτά χρονικά διαστήματα.

Δεν ασκείστε τακτικά.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ισορροπίας, καθώς η τακτική άσκηση είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της μυϊκής δύναμης και της ευελιξίας των αρθρώσεων. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η τακτική άσκηση βελτίωσε την ισορροπία διορθώνοντας την κακή στάση του σώματος.

Η ισορροπία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους μύες του για υποστήριξη, επομένως οποιαδήποτε ατροφία ή έλλειψη χρήσης μπορεί να βλάψει την ισορροπία μακροπρόθεσμα.

Δεν έχετε καλή στάση σώματος.

Η κακή στάση σώματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ισορροπία, αποβάλλοντας τη φυσική ευθυγράμμιση του σώματος και αυξάνοντας τον κίνδυνο πτώσης. Το να σκύβετε ή να γέρνετε επηρεάζει το κέντρο βάρους σας.

 

Φοράτε ακατάλληλα παπούτσια.

Το να φοράτε παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά ή δεν παρέχουν υποστήριξη μπορεί να καταστρέψει την ισορροπία σας με την πάροδο του χρόνου. Επιλέξτε υποδήματα με καλή στήριξη της καμάρας και κατάλληλη εφαρμογή για να ενισχύσετε τη σταθερότητά σας.

Αγνοείτε συμπτώματα που δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας

Η ισορροπία σας είναι στενά συνδεδεμένη με την όρασή σας, την σωματοαισθητήρια ικανότητα και το αιθουσαίο σύστημα. Οποιαδήποτε συμπτώματα σε αυτά τα συστήματα του σώματος θα πρέπει να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν αμέσως εάν διατρέχετε κίνδυνο πτώσεων ή απλά θέλετε να μετριαστείτε τους κινδύνους για την ανάπτυξη προβλημάτων ισορροπίας. Επιπλέον, υποκείμενα ζητήματα υγείας όπως προβλήματα στο εσωτερικό αυτί ή νευρολογικές παθήσεις μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ισορροπία.

Δεν πίνετε αρκετό νερό.

Δεν είναι μυστικό ότι η ενυδάτωση είναι ζωτικής σημασίας για σχεδόν κάθε πτυχή της καλής υγείας και η ισορροπία σας είναι ένα από αυτά.
Το σώμα αποτελείται κυρίως από νερό και χρησιμοποιεί την περιεκτικότητα σε νερό από τα τρόφιμα και τα ροφήματα για να ρυθμίσει τον όγκο του αίματος. Η χαμηλή πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ζάλη και να επηρεάσει την ισορροπία.

Υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και να βλάψει τη γνωστική λειτουργία, συνθήκες που επηρεάζουν την ισορροπία .

Παραλείπετε γεύματα.

Οι ακανόνιστες διατροφικές συνήθειες ή η παράλειψη γευμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να προκαλέσουν ενεργειακές κρίσεις και να βλάψουν την ισορροπία.

Προσπαθήστε να αποφύγετε μεγάλες περιόδους χωρίς φαγητό, ειδικά εάν είστε ευαίσθητοι σε χαμηλή αρτηριακή πίεση ή σάκχαρο στο αίμα ή εάν διατρέχετε κίνδυνο πτώσεων.

Αγνοείτε τις παρενέργειες των φαρμάκων.

Ορισμένα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ισορροπία σας λόγω παρενεργειών όπως ζάλη ή μειωμένη γνωστική λειτουργία.

Όταν λαμβάνονται μαζί, ορισμένα φάρμακα μπορεί να επιδρούν στα αποτελέσματα άλλων. Ακολουθείτε πάντα τις συμβουλές του γιατρού όταν παίρνετε φάρμακα.

Βασίζεστε σε υποστήριξη όταν περπατάτε.

Οι περιπατητές ή τα μπαστούνια μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη, αλλά αν τα χρησιμοποιείτε διαρκώς και βασίζεστε σε αυτά συνεχώς, τότε μπορεί να αποδυναμωθούν οι μύες και να μειωθεί η ισορροπία.

Εάν περπατάτε με βοηθητική συσκευή, συνεργαστείτε με έναν φυσιοθεραπευτή για να βελτιώσετε την κινητικότητά σας και να μειώσετε την εξάρτησή σας από την εξωτερική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης

Η τρεχάλα του Άδωνι, οι «κομμένοι» της κοπής πίτας και ο γνωστός – άγνωστος σύμβουλος

Ozempic: Σπάσαν τα τηλέφωνα του CEO του «χρυσού» φαρμάκου από εταιρείες που απειλούνται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.