Βενζόλιο: Ανησυχία για την ουσία που ανιχνεύθηκε σε καλλυντικά

Ανησυχία έχει προκαλέσει ο εντοπισμός υψηλών επιπέδων βενζολίου, μιας καρκινογόνου χημικής ουσίας, σε καλλυντικά για την αντιμετώπιση της ακμής. Τα στοιχεία προέρχονται από έρευνα του ανεξάρτητου εργαστηρίου Valisure, με έδρα το Κονέκτικατ.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι το βενζόλιο «μπορεί να σχηματιστεί σε μη αποδεκτά υψηλά επίπεδα» τόσο στα συνταγογραφούμενα, όσο και στα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα υπεροξειδίου του βενζοϋλίου. Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές της Valisure δείχνουν ότι ορισμένα προϊόντα θα μπορούσαν να υπερβούν περισσότερο από 800 φορές τα επίπεδα που ορίζονται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ.

Οι δοκιμές που περιλαμβάνουν δεκάδες από αυτά τα προϊόντα υποδεικνύουν ότι υπάρχει πρόβλημα όταν οι θεραπείες ακμής με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου αποθηκεύονται, ή τυγχάνουν επεξεργασίας σε υψηλές θερμοκρασίες.

Σε μια δοκιμή, ένα προϊόν κατά της ακμής της εταιρείας ProActiv αποθηκεύτηκε στους 70 βαθμούς Κελσίου, επί σχεδόν 17 ώρες. Το εργαστήριο όχι μόνο εντόπισε ότι αναπτύχθηκε βενζόλιο μέσα στο προϊόν, αλλά ότι αέριο βενζολίου βρέθηκε στην ατμόσφαιρα γύρω από αυτό αυτό. Αντίστοιχα ευρήματα εντοπίστηκαν και σε προϊόντα της μάρκας Clinique της Estee Lauder, όπου η συγκέντρωση βενζολίου βρέθηκε ότι έφτασε τα 400mg, αλλά και στο ευρέως χρησιμοποιούμενο προϊόν Clerasil.

Για να είναι καλύτερα κατανοητό πώς αναπτύσσεται η επικίνδυνη χημική ουσία, δίνεται το παράδειγμα με το τι συμβαίνει σε ένα αυτοκίνητο με κλειστά παράθυρα. Σε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο σε σκιά και σε θερμοκρασία μικρότερη από 16 βαθμούς Κελσίου, μπορεί να συσσωρευτούν 400-800 mg βενζολίου. Αν πάλι το αυτοκίνητο είναι στον ήλιο και σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από 16 βαθμούς Κελσίου, η στάθμη του βενζολίου μπορεί να φτάσει και τα 2.000-4.000 mg, επίπεδο που είναι 40 φορές μεγαλύτερο από το επιτρεπόμενο.

Άλλοι τύποι προϊόντων θεραπείας ακμής που δοκιμάστηκαν, όπως αυτά που περιέχουν σαλικυλικό οξύ ή αδαπαλένιο, δεν φάνηκε να έχουν το πρόβλημα σχηματισμού υψηλών επιπέδων βενζολίου, σύμφωνα με το εργαστήριο.

Τι είναι το βενζόλιο

Το βενζόλιο είναι ένα από τα 20 πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα χημικά στις Ηνωμένες Πολιτείες η έκθεση στο οποίο γίνεται «κυρίως αναπνέοντας αέρα που περιέχει βενζόλιο», σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, Cancer Society.

Το βενζόλιο είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται τόσο από φυσικές όσο και από ανθρωπογενείς διαδικασίες, και εξατμίζεται στον αέρα πολύ γρήγορα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή χημικών ουσιών για προϊόντα όπως πλαστικά και συνθετικές ίνες, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται επίσης σε μια ποικιλία προϊόντων όπως λιπαντικά, βαφές, απορρυπαντικά και φάρμακα.

«Οι φυσικές πηγές βενζολίου περιλαμβάνουν τα ηφαίστεια και τις δασικές πυρκαγιές. Το βενζόλιο είναι επίσης φυσικό μέρος του αργού πετρελαίου, της βενζίνης και του καπνού των τσιγάρων», αναφέρει το CDC.

Η Valisure, απέστειλε στον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA) στην οποία το εργαστήριο περιέγραψε μια αρχική ανάλυση 175 καλλυντικά για θεραπείας ακμής, διαπιστώνοντας ότι 99 από αυτά περιείχαν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου και μεταξύ αυτών των προϊόντων, συγκεκριμένα, το φυσικό βενζόλιο ανιχνεύθηκε στα 94.

Η αναφορά παροτρύνει τον FDA «να ζητήσει ανακλήσεις και αναστολή των πωλήσεων για προϊόντα που περιέχουν το δραστικό φαρμακευτικό συστατικό υπεροξείδιο του βενζοϋλίου».

«Ο οργανισμός ενεργεί βάσει πληροφοριών που παρέχονται από διάφορες πηγές, όπως αυτές που παρέχονται από τη Valisure, αλλά αυτά τα δεδομένα πρέπει να επαληθεύονται ως ακριβή πριν χρησιμοποιηθούν για τη λήψη κανονιστικών αποφάσεων, όπως η σύσταση αναστολής πώλησης προϊόντων και ανάκλησης» αναφέρεται σε δήλωση του FDA.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιείτε ληγμένα καλλυντικά; Δείτε από τι κινδυνεύετε

Δρ. Ζουμπούλης στο HS: Έρχονται καλλυντικά με ουσίες που μιμούνται ορμόνες – Το δέρμα «δείχνει» ασθένειες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.