Γαρίδες: Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη και 3 ακόμη οφέλη από την κατανάλωσή τους

Οι γαρίδες, είτε κατεψυγμένες ή φρέσκες, φέρνουν γεύση και θρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας. Έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαφόρων παθήσεων υγείας.

Η νόστιμη γεύση τους, ο γρήγορος χρόνος μαγειρέματος, τα εντυπωσιακά θρεπτικά συστατικά και τα οφέλη για την υγεία, τις εντάσσουν στις πολιτιστικές κουζίνες σχεδόν σε κάθε ήπειρο.

Κορυφαία οφέλη για την υγεία

Εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης

Ένας από τους πρώτους λόγους που πολλοί τις επιλέγουν, είναι γιατί είναι μια εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης, χάρη στη χαμηλή περιεκτικότητά του σε ολικά και κορεσμένα λιπαρά.

«Τυπικά, τρεις γαρίδες περιέχουν περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης», λέει η κλινική διαιτολόγος Tina Covone, MS, RD, CDN. Η πρωτεΐνη δεν είναι μόνο το δομικό στοιχείο των υγιών μυών, αλλά βοηθά στη δημιουργία σχεδόν κάθε ιστού στο σώμα μας. Η πρωτεΐνη παρέχει επίσης διαρκή ενέργεια, βοηθά στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα και επιβραδύνει την πέψη για να βοηθήσει στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Προάγουν την υγεία της καρδιάς

Οι γαρίδες περιέχουν πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που προάγουν την υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων των ακόρεστων λιπαρών, των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και της αντιοξειδωτικής ασταξανθίνης. Τα ακόρεστα λίπη, συμπεριλαμβανομένων των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται σε αυτά τα ροζ μαλακόστρακα «αυξάνουν τα επίπεδα HDL (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας ή καλή χοληστερόλη) ενώ μειώνουν τα επίπεδα LDL (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας ή κακή χοληστερόλη», λέει η Covone. Αυτά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα παίζουν τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη (ή στην πρόληψη) καρδιακών παθήσεων.

Εν τω μεταξύ, οι γαρίδες είναι ένα από τα λίγα τρόφιμα που περιέχουν ασταξανθίνη, μια καροτενοειδή χρωστική ουσία που δίνει στις γαρίδες την χαρακτηριστική κοκκινωπή-ροζ απόχρωση τους όταν μαγειρεύονται. Αυτό το αντιοξειδωτικό δρα για να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα, υποστηρίζοντας την ικανότητα των κυττάρων σας να αποκρούουν χρόνιες ασθένειες όπως νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνο και διαβήτη.

Ωστόσο, είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των καρδιακών παθήσεων, επηρεάζοντας θετικά τα επίπεδα χοληστερόλης μας με τους ίδιους τρόπους όπως τα ωμέγα 3, ενώ προσφέρει ακόμη και αντιαθηροσκληρωτικά (ή συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες) οφέλη. Ενώ η ασταξανθίνη συγκεντρώνεται περισσότερο στα κελύφη των γαρίδων, θα εξακολουθείτε να λαμβάνετε μια αξιοπρεπή δόση όταν απολαμβάνετε το κρέας αυτού του απολαυστικού οστρακοειδούς. Ωστόσο, αν φτιάξετε ζωμό γαρίδας σοτάροντας τα κελύφη γαρίδας σε λάδι (η ασταξανθίνη είναι λιποδιαλυτή) πριν προσθέσετε το νερό στη συνταγή σας, θα πάρετε μια πρόσθετη ώθηση αυτού του αντιοξειδωτικού.

Επιπλέον, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings βρήκε ακόμη και ότι η συχνή κατανάλωσή τους σχετίζεται αντιστρόφως με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, παρόλο που είναι τροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη.  «Η συνεχιζόμενη έρευνα και τα στοιχεία σχετικά με τη διατροφική χοληστερόλη που βρίσκεται στις γαρίδες δείχνουν ότι έχει ελάχιστη επίδραση στα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων», λέει η Covone. Μια μελέτη με περισσότερους από 300.000 συμμετέχοντες που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition επιβεβαιώνει περαιτέρω αυτά τα ευρήματα

Περιέχουν ιώδιο και σελήνιο

Οι γαρίδες περιέχουν επίσης δύο από τα πιο σημαντικά μέταλλα για την υγεία του θυρεοειδούς: ιώδιο και σελήνιο. Το ιώδιο απαιτείται για τη σύνθεση των ορμονών του θυρεοειδούς, ενώ το σελήνιο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στους θυρεοειδείς αδένες και προστατεύει αυτά τα όργανα. Το σελήνιο μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο να βρεθεί φυσικά στα τρόφιμα, καθιστώντας τις γαρίδες τόσο πολύτιμες.

Περιέχουν βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο 

Υπάρχουν επίσης αξιοσημείωτες ποσότητες βιταμίνης Ε και ψευδαργύρου στις γαρίδες, τα οποία είναι και τα δύο αντιοξειδωτικά που λειτουργούν για να μειώσουν τη φλεγμονή στο σώμα ενώ στοχεύουν τα μόρια των ελεύθερων ριζών.

Βιταμίνες και μέταλλα

Εκτός από όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που έχουν ήδη αναφερθεί, οι γαρίδες είναι γεμάτες με υγιεινά μικροθρεπτικά συστατικά όπως η χολίνη, ο φώσφορος, ο χαλκός και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η νιασίνη, η Β6 και η Β12. Αυτά συνεργάζονται για να υποστηρίξουν την υγεία του εγκεφάλου, των οστών, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των νεύρων, και βοηθούν επίσης στον ενεργειακό μεταβολισμό, την ανάπτυξη και την επισκευή σε όλο το σώμα.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαρίδων;

Καταρχήν όσοι έχουν αλλεργία στα οστρακοειδή, μία από τις πλέον κοινές μορφές αλλεργίας. Όταν καταναλώνετε γαρίδες υδατοκαλλιέργειας, εκτίθεστε σε επικίνδυνες ουσίες όπως ουρία, θειούχες ενώσεις και πετρέλαιο. Οι γαρίδες αυτές υποβάλλονται επίσης σε «θεραπείες» με αντιβιοτικά, παρασιτοκτόνα, «ιχθυοκτόνα» (ουσίες που εξολοθρεύουν τα ψάρια όπως η χλωρίνη), τριπολυφωσφορικό νάτριο, βόρακα και καυστική σόδα.

Είναι σημαντικό να ελέγχετε την προέλευση και τον τρόπο παραγωγής τους, προκειμένου να προστατεύετε τόσο την υγεία σας όσο και το περιβάλλον.

Σε ότι αφορά στην υγεία της καρδιάς, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, συστήνει την κατανάλωση δύο μερίδων ψαριών την εβδομάδα. Αν και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με την πρόσληψη υδραργύρου, οι γαρίδες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες, η καθημερινή πρόσληψη χοληστερόλης από τις τροφές, δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 300mg. Η γαρίδα περιέχει αρκετή χοληστερόλη με τα 85 γραμμάρια να δίνουν περίπου 180mg.

Διαβάστε επίσης

Σπυράκια στο πέος – Πώς θα καταλάβετε αν έχετε ή όχι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Είσαι στη θάλασσα; Κάνε αυτές τις 5 ασκήσεις μέσα στο νερό και θα δεις θαύματα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.