Καρδιακή δίαιτα: Τι περιλαμβάνει και πώς μειώνει τη χοληστερόλη

Η καρδιακή δίαιτα, αποτελεί μια υγιεινή διατροφή, που εκτός από τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης, έχει και άλλα οφέλη για την υγεία. Συμβαδίζει με τις διατροφικές συστάσεις για την πρόληψη της οστεοπόρωσης, του καρκίνου, των καρδιοπαθειών, των εγκεφαλικών επεισοδίων και του διαβήτη.

Σύμφωνα με την Claudia Campos, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Wake Forest, η καρδιακή δίαιτα, δίνει έμφαση στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και στην αποφυγή των επεξεργασμένων, που είναι πλούσια σε ζάχαρη και αλάτι, καθώς αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Και αυτό γιατί πρόσφατη μελέτη, έδειξε ότι η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), η μεσογειακή διατροφή και οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν τα περισσότερα στοιχεία για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η δρ.Campos,  επισημαίνει ότι οι παρακάτω τροφές είναι ευεργετικές για την υγεία της καρδιάς:

Φρούτα και λαχανικά που αποτελούν μια καλή πηγή φυτικών ινών

Ψάρια με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Τα λιπαρά ψάρια που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και κάνουν καλό στην καρδιά.

Η ειδικός προτείνει επίσης, να βάλετε στο πιάτο σας τον σολομό, το σκουμπρί, τη ρέγκα, τις σαρδέλες και τον τόνο.

Επιπρόσθετα, συστήνε,ι να καταναλώνετε δημητριακά ολικής αλέσεως καθώς και ξηρούς καρπούς όπως ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας, λιναρόσποροι και σπόροι chia.

Επίσης, από το μενού δεν θα πρέπει να λείπουν οι φακές, τα μαύρα φασόλια και η φάβα.

Καρδιακή δίαιτα: Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Οι τροφές που καλό είναι να περιορίσετε όταν ακολουθείτε την καρδιακή δίαιτα είναι:

Κόκκινο και επεξεργασμένο κρέας

Το κόκκινο κρέας είναι πηγή κορεσμένων λιπαρών. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες, η αντικατάσταση του κόκκινου, ή επεξεργασμένου κρέατος με φυτική πρωτεΐνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Τρόφιμα και ποτά με ζάχαρη

Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, ιδιαίτερα αναψυκτικά και ενεργειακά ποτά.

Επεξεργασμένες τροφές

Οι επεξεργασμένες τροφές περιέχουν τις περισσότερες φορές διάφορα συστατικά, πολλά από τα οποία δεν είναι ωφέλιμα για την καρδιά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν:

αυξημένη ποσότητα ζάχαρης, αλάτι,  trans-λιπαρά οξέα, κορεσμένο λίπος πρόσθετα και χρωστικές τροφίμων

Ταυτόχρονα οι ειδικοί επισημαίνουν ότι καλό είναι να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες καθώς μπορούν ενδεχομένως να προκαλέσουν ανισορροπία σακχάρου στο αίμα.

Διαβάστε επίσης

Ποια φρούτα βοηθάνε στη δίαιτα και «καίνε» το λίπος;

Συμβουλές του ΕΦΕΤ για το Πάσχα – Τι να προσέχουν οι καταναλωτές

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.