Σπυράκια στο πέος – Πώς θα καταλάβετε αν έχετε ή όχι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα

Τα σπυράκια στο πέος συνήθως τρομοκρατούν τον άνδρα, καθώς μπορεί να είναι η αιτία για τη μόλυνση από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Ωστόσο, τα σπυράκια στο πέος μπορεί να είναι σαν τα κοινά σπυράκια που βγαίνουν και σε άλλα μέρη του σώματος, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να αποτελούν το πρώτο σύμπτωμα μιας σεξουαλικής ασθένειας.

Τα σπυράκια αναπτύσσονται όταν «μπλοκάρονται» οι σμηγματογόνοι αδένες του δέρματος από το φυσικό έλαιο της επιδερμίδας, τα νεκρά δερματικά κύτταρα, ή άλλες ουσίες. Αυτά τα εμπόδια στους αδένες προκαλέσει φλεγμονή και πρήξιμο της περιοχής. Το μικρό εξόγκωμα που εμφανίζεται είναι το γνωστό σπυράκι το οποίο μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο σώμα.

Τα σπυράκια είναι συνήθως μικρά, στρογγυλά εξογκώματα. Η κεφαλή του μπορεί να είναι λευκή, μαύρη, ή να έχει το ίδιο χρώμα με το δέρμα, ανάλογα με το είδος των ουσιών που έχουν συσσωρευθεί και προκαλούν το πρόβλημα. Ορισμένα σπυράκια περιέχουν, επίσης, πύον.

Παράγοντες που αυξάνουν την πιθανότητα για σπυράκια στο πέος:

στενά ρούχα και εσώρουχα
υγρασία
υπερβολικός ιδρώτας
ξύρισμα
κακή υγιεινή
λιπαρή επιδερμίδα

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και σπυράκια

Τα σπυράκια στο πέος μπορεί να εμφανιστούν ανεξάρτητα από τη σεξουαλική δραστηριότητα του άντρα. Είναι πιθανό ότι προκαλούνται από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, εφόσον ο άντρας είναι σεξουαλικά ενεργός και υπάρχουν και κάποια άλλα συμπτώματα ταυτόχρονα.

Υπάρχουν τρία σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα που μπορεί να εμφανιστούν με σπυράκια στο πέος.

Κονδυλώματα γεννητικών οργάνων

Το βασικό σύμπτωμα των κονδυλωμάτων των γεννητικών οργάνων είναι η ανάπτυξη μικρών, λευκών ανωμαλιών στο άκρο ή στο κεφάλι του πέους (βάλανος). Τα κονδυλώματα μπορεί να μοιάζουν με κουνουπίδι και να ποικίλουν σε μέγεθος. Είναι επίσης πιθανό τα κονδυλώματα να εμφανίζονται σε περιοχές γύρω από το πέος, το όσχεο ή ο εσωτερικός μηρός.

Τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων συχνά εξαφανίζονται μόνα τους, αλλά μπορούν εύκολα να αντιμετωπιστούν με ειδικές αλοιφές, ή με κρυοθεραπεία ή με καυτηρίαση.

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων εμφανίζεται με γκριζο-λευκές κυψέλες που έχουν κόκκινη βάση και που μπορεί να αναπτυχθούν στο πέος ή στις γύρω περιοχές. Προκαλούν φαγούρα και μπορούν να γίνουν ανοικτές πληγές με υγρό. Αυτές οι κυψέλες μπορούν επίσης να εμφανιστούν γύρω από το στόμα, ή τα χείλη.

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων συνήθως αντιμετωπίζεται με αντιϊκά φάρμακα.

Σύφιλη

Λευκά ή κόκκινα ανώδυνα έλκη επάνω ή γύρω από το πέος είναι ένα σύμπτωμα της σύφιλης, μιας επικίνδυνης για την υγεία λοίμωξης αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η σύφιλη τυπικά αντιμετωπίζεται χρησιμοποιώντας αντιβιοτικά.

Θεραπεία για σπυράκια στο πέος

Τα απλά σπυράκια εξαφανίζονται μόνα τους μετά από μερικές ημέρες στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά είναι σημαντικό να αποφύγετε το ξύσιμο ή το σπάσιμο τους. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση προκαλώντας μόνιμες ουλές και μεγαλύτερη λοίμωξη.

Οδηγίες πρόληψης και υγιεινής

να αποφεύγετε την υγρασία στην περιοχή
να ελαχιστοποιήσετε δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση
να φοράτε χαλαρά ρούχα και εσώρουχα για να μην τρίβονται πάνω στο δέρμα
να κάνετε ντους τακτικά
να μην ξύνετε ή ακουμπάτε συνέχεια την πληγείσα περιοχή

Πηγή: medicalnewstoday.com

Διαβάστε επίσης

Προσοχή στις αλλεργίες που προκαλεί το σεξ

Πώς να ξεχωρίσετε αν είναι σπίλος, κηλίδα ή μελάνωμα

Από την 1η Οκτωβρίου η διάθεση των αντιγριπικών εμβολίων

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.