Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: Γιατί πρέπει να τα προτιμάμε;

Η ζύμωση είναι μια διαδικασία που χρησιμοποιείται για την παραγωγή πολλών καθημερινών και αγαπημένων τροφίμων, όπως τυρί, ψωμί, γιαούρτι, λάχανο τουρσί,, κρασί κ.α. Είναι μια εύκολη διαδικασία, που γίνεται από οποιονδήποτε, οπουδήποτε, ακόμη και με τα πιο βασικά εργαλεία κουζίνας.

Το καλύτερο από όλα είναι ότι η ζύμωση δημιουργεί στις τροφές, τα ποτά και τα συμπληρώματα συγκεκριμένες ιδιότητες, που με τη σειρά τους χαρίζουν ευεργετικά οφέλη στην υγεία, αναφέρει η διατροφολόγος, Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD.

Τα τρόφιμα και ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση είναι ευεργετικά λόγω των φυσικών
προβιοτικών που περιέχουν, ενώ η ζύμωση ενισχύει τη πέψη των τροφών. Ο οργανισμός μας χρειάζεται επαρκή πεπτικά ένζυμα και ευεργετικά βακτήρια για να απορροφήσει, να αφομοιώσει και να χρησιμοποιήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά που προσλαμβάνει από τις τροφές.

Οφέλη

Τα τρόφιμα αυτά, είναι πλούσια σε ευεργετικά βακτήρια που λειτουργούν ενισχυτικά για τα καλά βακτήρια του πεπτικού συστήματος. Δεδομένου ότι το 70%-80% του ανοσοποιητικού συστήματος βρίσκεται στο έντερο, η σωστή ισορροπία της εντερικής χλωρίδας είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία.

Επίσης, η ζύμωση συντηρεί τις τροφές, καθώς κατά τη ζύμωση, οι οργανισμοί παράγουν οξικό οξύ, αλκοόλη και γαλακτικό οξύ, τα οποία είναι όλα «βιο- συντηρητικά», οπότε διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά και βοηθούν στη συντήρηση των τροφών. Το γαλακτικό οξύ δρα ως φυσικό συντηρητικό μειώνοντας το pH, λέει η Goodson.

Είναι ασφαλή τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση;

Τα τρόφιμα που κυκλοφορούν στην Ευρώπη πρέπει να είναι νομικά ασφαλή για κατανάλωση. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση με ωφέλιμους μικροοργανισμούς, για παράδειγμα λακτοβάκιλο (lactobacillus), είναι ασφαλή για κατανάλωση.

Η διαδικασία ζύμωσης μπορεί μάλιστα να ενισχύσει την ασφάλεια των τροφίμων, μειώνοντας την ανάπτυξη επιβλαβών μικροοργανισμών. Όμως, όπως συμβαίνει με όλα τα τρόφιμα, μπορεί να προκληθεί ασθένεια εάν οι βλαβεροί μικροοργανισμοί μολύνουν τα τρόφιμα, για παράδειγμα λόγω κακής υγιεινής ή λανθασμένης αποθήκευσης.

Όταν κάνετε ζύμωση στο σπίτι, είναι σημαντικό να ακολουθείτε βασικούς κανόνες υγιεινής των τροφίμων (ξέπλυμα προϊόντων, πλύσιμο χεριών, χρήση καθαρών σκευών, δοχείων και επιφανειών). Θα πρέπει πάντα να ακολουθούνται δοκιμασμένες συνταγές, καθώς οι αναλογίες συστατικών έχουν βελτιστοποιηθεί, ώστε να επιτυγχάνονται τα σωστά επίπεδα οξύτητας για μεγιστοποίηση της ασφάλειας, αναφέρει η Goodson.

Διαβάστε επίσης 

Ανάκληση φρέσκων ζυμαρικών από τον ΕΦΕΤ

Ο κανόνας 80/20 για εύκολη απώλεια βάρους

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.