Πώς το νερό ανεβοκατεβάζει την αρτηριακή πίεση

Η φυσιολογική αρτηριακή πίεση διατηρεί σε ισορροπία τη ροή του αίματος για να πηγαίνουν θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε κάθε σημείο του σώματος και το νερό βοηθά τη διαδικασία.

Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει πτώση της αρτηριακής πίεσης και στη συνέχεια να εκτοξευτεί στα ύψη. Μάλιστα σε ακραίες περιπτώσεις, αυτή η απότομη ​​διακύμανση θα μπορούσε να είναι απειλητική για τη ζωή.

Πώς η έλλειψη νερού από το σώμα επηρεάζει την αρτηριακή πίεση

Περίπου το 55% με 60% του σώματος αποτελείται από νερό. Υπάρχει νερό στα οστά, νερό στους μύες και νερό στον εγκέφαλο. Γενικώς, υπάρχει παντού νερό στο σώμα.
Το αίμα είναι ως επί το πλείστον νερό – κάτι που εξηγεί γιατί ρέει μέσα από τις φλέβες σας σαν υγρό και στάζει όταν κοπείτε. Υπάρχουν συνήθως περίπου 5 λίτρα αίματος στο σώμα.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, σημαίνει ότι το απόθεμα νερού του σώματός σας έχει εξαντληθεί. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, που κυμαίνονται από πολύ εφίδρωση σε μια ζεστή μέρα, τη λήψη φαρμάκων ή απλά δεν έχετε πιεί αρκετό νερό.

Όποια και αν είναι η αιτία, αυτή η απώλεια υγρών γίνεται αισθητή παντού στο σώμα σας – συμπεριλαμβανομένου του όγκου του αίματος. Ο χαμηλός όγκος αίματος οδηγεί σε χαμηλή αρτηριακή πίεση, που σημαίνει ότι τα όργανά σας μπορεί να μην λαμβάνουν το οξυγόνο που απαιτείται για να λειτουργήσουν σωστά.

Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, αυτή η μείωση μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ή εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο.

Σημάδια χαμηλής αρτηριακής πίεσης

Τα συμπτώματα της χαμηλής αρτηριακής πίεσης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα ζάλης.
  • Λιποθυμία ή συγκοπή.
  • Ναυτία ή έμετος.
  • Θολή ή παραμορφωμένη όραση.
  • Γρήγορη, ρηχή αναπνοή.
  • Κούραση ή αδυναμία.
  • Σύγχυση ή πρόβλημα συγκέντρωσης.

Πώς η αφυδάτωση προκαλεί υψηλή αρτηριακή πίεση

Το σώμα σας διαθέτει μηχανισμούς όταν η αρτηριακή πίεση πέφτει σε επίπεδα χαμηλότερα από τα φυσιολογικά. Αυτη η διόρθωση όμως μπορεί να μετατραπεί σε υπερδιόρθωση.

Όταν είστε αφυδατωμένοι, τα επίπεδα νατρίου στο αίμα σας συνήθως αυξάνονται. Το σώμα ανταποκρίνεται απελευθερώνοντας σε μεγαλύτερη ποσότητα μια ορμόνη που ονομάζεται βαζοπρεσίνη, η οποία λειτουργεί για να βοηθήσει το σώμα σας να κρέμεται από το νερό.

Η βαζοπρεσίνη μπορεί επίσης να προκαλέσει σύσφιξη ή συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό είναι περισσότερο ανησυχητικό εάν έχετε ήδη υπέρταση ή χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση.

Πίνετε νερό για να διατηρήσετε σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση

Ως γενική οδηγία, οι Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής συνιστούν την κατανάλωση 3,7 λίτρων υγρών την ημέρα για τους άνδρες και 2,7 λίτρων για τις γυναίκες.

Αλλά οι ανάγκες σας σε πρόσληψη υγρών μπορεί να είναι μεγαλύτερες, ανάλογα με τον καιρό ή την φυσική δραστηριότητα. Η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να σας κάνει πιο επιρρεπείς στην αφυδάτωση.

Διαβάστε επίσης

Υπ. Υγείας για σκόνη: Αποφυγή παραμονής και κάθε δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους – Αυξημένη προσέλευση στα νοσοκομεία

Γιάννης Καλλιάνος: Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου στο νοσοκομείο θα το πληρώσουν ακριβά

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.