Πρωτεΐνη: Πόσο και πότε πρέπει να καταναλώνεις για απώλεια βάρους

Για όσους θέλουν να χτίσουν μυς, να διαχειριστούν το βάρος τους ή να ακολουθήσουν έναν υγιεινό τρόπο ζωής, η πρωτεΐνη μπορεί να είναι μια εξαιρετική προσθήκη διατροφής. Επιπλέον, σας βοηθά να χορτάσετε, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την ανθυγιεινή λαχτάρα ή την υπερκατανάλωση τροφής κατά το επόμενο γεύμα σας.

«Η πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την παραγωγή ορμονών, ενζύμων και αμινοξέων», λέει η Tami Best, MS, RDN, IFNCP, διαιτολόγος από την Top Nutrition Coaching”. Απαιτείται επίσης για τη διατήρηση της μυϊκής και σκελετικής υγείας. Όταν ο χρόνος και οι επιλογές είναι σύντομες, η σκόνη πρωτεΐνης μπορεί να είναι εξαιρετική για να καλύψει τις διατροφικές σας ανάγκες.”

Πρωτεΐνη και απώλεια βάρους

«Η αξιολόγηση της λίστας συστατικών της πρωτεΐνης είναι απαραίτητη», τονίζει η Best. “Γενικά, η επιλογή πρωτεΐνης με λιγότερα συστατικά θα είναι καλύτερη επιλογή. Η σκόνη πρωτεΐνης με πολλή πρόσθετη ζάχαρη και τεχνητά γλυκαντικά, έχουν τη δυνατότητα να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου και στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα και να προάγουν την αύξηση βάρους. αντίθεση με την απώλεια βάρους».

Η Best, συνιστά, να επιλέγετε προϊόντα πρωτεϊνης που προέρχονται από βιολογικά προϊόντα ή βιολογικά ζώα που εκτρέφονται σε βοσκότοπους. Αυτό μπορεί να προσφέρει μια ώθηση πρωτεΐνης, βοηθώντας στον κορεσμό και τον έλεγχο της όρεξης.

“Ομοίως, η σκόνη πρωτεΐνης που χρησιμοποιείται μετά την προπόνηση μπορεί να είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να παρέχει στο σώμα σας τα δομικά στοιχεία που χρειάζονται για την ανοικοδόμηση και την επιδιόρθωση των διασπασμένων μυϊκών ινών, καθιστώντας τις πιο λεπτές και πιο δυνατές”, προσθέτει η Best. “Τα υψηλότερα επίπεδα άλιπης μάζας σώματος συνδέονται με υψηλότερο μεταβολικό ρυθμό που μπορεί να βοηθήσει στη διευκόλυνση μιας πιο λεπτής μέσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης γενικά σχετίζεται με αύξηση της απώλειας βάρους.”

Πότε πρέπει να καταναλώνετε πρωτεΐνη;

Η κατανάλωση πρωτεΐνης νωρίς την ημέρα μπορεί να αυξήσει τα οφέλη της καταπολέμησης της παχυσαρκίας, λέει η Best. «Πολλά παραδοσιακά αμερικανικά πρωινά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, δημιουργώντας τις συνθήκες για υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους για το υπόλοιπο της ημέρας», εξηγεί. “Η χρήση μιας σκόνης πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας για την ενίσχυση της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες των τροφίμων μπορεί να είναι χρήσιμη για να αλλάξει η ισορροπία των μακροθρεπτικών συστατικών. Σκεφτείτε να προσθέσετε σκόνη πρωτεΐνης σε βρώμη, γιαούρτι ή smoothies τη νύχτα.”

Οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές προτείνουν, λοιπόν, ημερήσια πρόσληψη 1,6 και 2,2 γραμμαρίων πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους για να χάσουν βάρος. Οι αθλητές αλλά και όσοι ασκούνται σε υψηλό επίπεδο πρέπει να καταναλώνουν 2,2-3,4 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό ΣΒ εάν επιδιώκουν την απώλεια βάρους.

Ενώ πολλές διαφορετικές δίαιτες μπορούν να είναι επιτυχείς για την απώλεια βάρους, η περιεκτικότητα μιας δίαιτας σε πρωτεΐνες είναι ένας από τους σημαντικούς παράγοντες, που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν σχεδιάζετε ένα διατροφικό πλάνο. Η πρωτεΐνη προάγει τον κορεσμό, βοηθά στη διατήρηση της άλιπης σωματικής μάζας, αυξάνει ελαφρώς τη θερμική επίδραση των τροφών και μπορεί να μειώσει το πόσο αποτελεσματικό είναι το σώμα στην αποθήκευση επιπλέον θερμίδων ως σωματικού λίπους, εξηγεί η ειδικός.

Διαβάστε επίσης 

Λαχανικά που πρέπει να αποφεύγουμε στη δίαιτα

Το ψωμί σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.