Πόσες φυτικές ίνες χρειάζεστε κάθε μέρα – Ποιες είναι οι διαλυτές και ποιες οι αδιάλυτες

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι στη Δύση καταναλώνουν μόνο το ήμισυ της καθημερινής τους ανάγκης σε φυτικές ίνες.

Όπως δείχνει έρευνα από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, μόνο το 5% του πληθυσμού είναι σε θέση να τρώει αρκετές φυτικές ίνες την ημέρα. Ένα άτομο πρέπει να λαμβάνει τουλάχιστον 30 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, και αυτό μπορεί να καλυφθεί με την πρόσληψη τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητο συστατικό στην καθημερινή διατροφή. Είναι ένας υδατάνθρακας που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου και διατηρεί την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος.

Οι διαλυτές και οι αδιάλυτες φυτικές ίνες

Διαλυτές ίνες

Οι διαλυτές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και αισθανόμαστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Απορροφούν νερό δημιουργώντας έναν πολτό που μοιάζει με ζελέ διευκολύνοντας τις κινήσεις του εντέρου. Η βρώμη, το κριθάρι, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια όπως οι φακές και τα μπιζέλια είναι παραδείγματα διαλυτών ινών. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Current Atherosclerosis Reports αναφέρει ότι οι διαλυτές ίνες μειώνουν την κακή χοληστερόλη, η οποία ονομάζεται LDL, στο σώμα.

Αδιάλυτες ίνες

Οι αδιάλυτες ίνες λειτουργούν πιο γρήγορα από τις διαλυτές και δεν απορροφούν νερό. Βοηθούν στην ενυδάτωση και ρυθμίζουν τις κινήσεις του εντέρου, σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Alimentary Pharmacology & Theraputics. Προσθέτουν επίσης όγκο στα κόπρανα, αποτρέποντας τη δυσκοιλιότητα. Μερικά παραδείγματα αδιάλυτων ινών είναι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, οι φλούδες φρούτων και λαχανικών, τα πράσινα φύλλα και το καστανό ρύζι.

 

Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του Γιάννη Καλλιάνου – Αναλαμβάνει ο Αλέξης Κούγιας – ΕΔΕ στο Αττικόν

ΠΟΥ: Ανησυχία για την κατανάλωση αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων από παιδιά 11-15 ετών

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.