Δείτε πώς σας λέει το σώμα σας ότι δεν έχετε αρκετό ιώδιο

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καλύπτουμε τις ανάγκες που έχει το σώμα σε ιώδιο για να βοηθήσουμε τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς μας.

Χάρη στα επίπεδα μετάλλων στην προσφορά τροφίμων, η έλλειψη ιωδίου είναι ασυνήθιστη.

Αλλά, καλό είναι να γνωρίζετε πώς το σώμα σας μπορεί να σας πει ότι χρειάζεστε περισσότερο ιώδιο στη διατροφή σας.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το ιώδιο στο σώμα

«Το ιώδιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται φυσικά σε τρόφιμα όπως τα ψάρια και τα φύκια και είναι απαραίτητο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών», λέει στο wellandgood.com η Elise Harlow, MS, RDN, διαιτολόγος διατροφολόγος με έδρα την Καλιφόρνια και ιδρύτρια του Flourished Table. «Το ιώδιο εμπλέκεται επίσης σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας και είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, τη λειτουργία του θυρεοειδούς και την ανάπτυξη του εμβρύου και του βρέφους». Το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ιώδιο από μόνο του, επομένως είναι απαραίτητο να το λαμβάνουμε μέσω διατροφικών πηγών.

Η Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (RDA) για το ιώδιο για το ευρύ κοινό είναι 150 mcg, 220 mcg για έγκυες γυναίκες και 290 mcg για γυναίκες που θηλάζουν. Η RDA για έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες απαιτεί περισσότερο ιώδιο λόγω της αυξημένης μητρικής παραγωγής θυρεοειδούς, των αυξημένων νεφρικών απωλειών ιωδίου και της μεταφοράς ιωδίου στο μωρό.

«Είναι σχετικά εύκολο να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ιώδιο τρώγοντας τροφές πλούσιες σε ιώδιο, αλλά υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου μπορεί να έχετε έλλειψη ιωδίου», λέει η Χάρλοου. «Για παράδειγμα, εάν είστε vegan ή χορτοφάγος ή αφαιρείτε το ιωδιούχο αλάτι από τη διατροφή σας, τότε αυτό μπορεί να μειώσει τη συνολική κατανάλωση ιωδίου».

Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορείτε πάντα να ζητήσετε να κάνετε εξέταση ούρων για ανεπάρκεια ιωδίου από τον γιατρό σας.

Τα πιο κοινά συμπτώματα έλλειψης ιωδίου 

«Το πρώτο σημάδι ανεπάρκειας ιωδίου μπορεί να είναι ένας θυρεοειδής που δεν λειτουργεί βέλτιστα, όπου ο θυρεοειδής αρχίζει να παράγει λιγότερες θυρεοειδικές ορμόνες, αλλά όχι σε σημείο που οι γιατροί να διαγνώσουν κλινικό υποθυρεοειδισμό και να συνταγογραφήσουν φάρμακα», λέει η Χάρλοου. «Οι γιατροί θα αναγνωρίσουν τη μη βέλτιστη λειτουργία του θυρεοειδούς και θα κάνουν περαιτέρω εξετάσεις για να προσδιορίσουν εάν η ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να συμβάλλει στην κακή λειτουργία του θυρεοειδούς».

Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κλινικό υποθυρεοειδισμό – μια κατάσταση όπου ο θυρεοειδής αδένας σας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες – και στη συνέχεια σε βρογχοκήλη, η οποία είναι μια διεύρυνση του θυρεοειδούς αδένα που μπορεί να μοιάζει με πρήξιμο στην περιοχή του λαιμού.

«Όταν δεν υπάρχει αρκετό ιώδιο στο σώμα, ο θυρεοειδής σας δεν είναι σε θέση να παράγει τις ορμόνες που χρησιμοποιούνται για πολλές διαφορετικές λειτουργίες, γεγονός που τον κάνει να μεγεθύνεται σε μια προσπάθεια αναζήτησης περισσότερου ιωδίου για να μπορέσει να παράγει θυρεοειδική ορμόνη», λέει. Αυτό μπορεί συχνά να μοιάζει με πρήξιμο στο λαιμό ή αίσθηση σφιξίματος στην περιοχή του λαιμού σας.

«Άλλοι κίνδυνοι ανεπάρκειας ιωδίου είναι σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη, όπως οι συγγενείς ανωμαλίες και ο πρόωρος τοκετός», λέει η Χάρλοου.

6 πηγές ιωδίου

Η λίστα με πλούσια σε ιώδιο τροφές είναι γεμάτη με νόστιμα συστατικά. Απλώς να έχετε κατά νου ότι τα ποσοστά πρόσληψης βασίζονται στην RDA για το ευρύ κοινό και όχι για γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν.

1. Ιωδιούχο αλάτι: Ο πιο συνηθισμένος τρόπος κατανάλωσης ιωδίου είναι μέσω ιωδιούχου αλατιού, μια εκδοχή του αλατιού που δημιουργήθηκε το 1924 για την πρόληψη της βρογχοκήλης και της ανεπάρκειας ιωδίου. “Σε ένα κουταλάκι του γλυκού ιωδιούχο αλάτι, υπάρχουν 400 mcg ιωδιούχου καλίου, το οποίο είναι ο φορέας του ιωδίου”, λέει η Harlow. «Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η περιεκτικότητα σε ιώδιο μειώνεται κατά 50% έναν έως δύο μήνες μετά την έκθεση στον αέρα».

2. Φύκια: Τα φύκια όχι μόνο περιέχουν φυτικές ίνες που συνδέονται με οφέλη για την τόνωση του εντέρου, αλλά είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή ιωδίου. Δύο κουταλιές της σούπας φύκια είναι περίπου 115 mcg ιωδίου, που είναι περίπου το 80% της RDA.

3. Στρείδια: Τα στρείδια (85 γραμ.) προσφέρουν περίπου 90 mcg ιωδίου, που είναι σχεδόν το 60% των ημερήσιων αναγκών.

4. Μπακαλιάρος: Υπάρχουν 160 mcg ιωδίου σε 85 γρμ. μπακαλιάρου, που είναι λίγο περισσότερο από το 100%των ημερήσιων αναγκών.

5. Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την πρόσληψη ιωδίου, ειδικά αν δεν είστε λάτρης των θαλασσινών. Τρία φλιτζάνια φυσικό γιαούρτι έχουν 90 mcg ιωδίου ή το 60% των ημερήσιων αναγκών.

6. Αυγά: Ένα αυγό περιέχει 25 mcg ιωδίου (20% της RDA), οπότε αν χρησιμοποιείτε δύο αυγά για την πρωινή σας ομελέτα, λαμβάνετε ήδη 50 γραμμάρια ιωδίου μόνο.

Η έλλειψη ιωδίου πιθανότατα δεν είναι κάτι που πρέπει να σας αγχώνει. Εάν η ανεπάρκεια ιωδίου είναι κάτι που σας προβληματίζει, μπορείτε πάντα να ζητήσετε να κάνετε μια εξέταση ούρων. Η Χάρλοου συμβουλεύει επίσης να συζητήσετε με έναν γιατρό ή διαιτολόγο σχετικά με τη λήψη μιας πολυβιταμίνης για να καλύψετε τα θρεπτικά κενά.

Διαβάστε επίσης

Πώς η χημειοθεραπεία επηρεάζει τα μαλλιά και πώς μπορείτε να τα δυναμώσετε

Επενδύσεις 440 εκατ. για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία – DEMO, ELPEN και RAFARM στις τρεις πρώτες εταιρείες

Απώλεια βάρους: 4+1 τροφές που πρέπει να έχετε πάντα στην κουζίνα σας

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.