Λαχανικά που πρέπει να αποφεύγουμε στη δίαιτα

Η δίαιτα για να έχει επιτυχία πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά τα οποία περιέχουν λίγες θερμίδες. Όμως, έρευνα από το Χάρβαρντ, έδειξε ότι δεν είναι όλα τα φρούτα και τα λαχανικά ιδανικά για την απώλεια βάρους.

Συγκεκριμένα, η επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLoS Medicine, διαπίστωσε ότι ορισμένα αμυλούχα λαχανικά και φρούτα μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους με την πάροδο του χρόνου.

Τα λαχανικά που προκαλούν αύξηση του σωματικού βάρους είναι:

Καλαμπόκι (925 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Μπιζέλια (512 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Πατάτες (335 γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)
Λάχανο (181γρ. αύξηση του σωματικού βάρους)

Από την άλλη τα φρούτα και λαχανικά που βοηθούν στην απώλεια βάρους είναι τα εξής:

Κουνουπίδι (621 γρ. απώλεια βάρους)
Μήλα (562 γρ. απώλεια βάρους)
Αχλάδια (562 γρ. απώλεια βάρους)
Μούρα (499γρ. απώλεια βάρους)
Μαρούλι (235 γρ. απώλεια βάρους)

Η αιτία

Όπως εξήγησε η Heidi J. Silver, PhD, RD, κλινική ερευνήτρια στο VUMC, αμυλούχα λαχανικά έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, το οποία σημαίνει ότι μπορεί να αυξήσουν τη γλυκόζη του αίματος στο σώμα σας. Μάλιστα διαπίστωσαν ότι τα λαχανικά με πολλές ίνες και με χαμηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών, είχαν μια ισχυρή σύνδεση με την απώλεια βάρους από ό,τι εκείνα με λίγες ίνες και υψηλότερο γλυκαιμικό φορτίο, όπως τα καρότα και το λάχανο.

Φρούτα

Όσο για τα φρούτα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα, τα σταφύλια, το γκρέιπφρουτ, τα μήλα και τα αχλάδια είχαν τους ισχυρότερους δεσμούς με την απώλεια βάρους. Ωστόσο όπως εξηγεί η Silver, οι περισσότεροι χυμοί φρούτων έχουν ελάχιστα κοινά χαρακτηριστικά με τους φυσικούς  χυμούς, καθώς μεταποιούνται σε μεγάλο βαθμό και φορτώνονται με ζάχαρη. Στην πραγματικότητα, μπορούν να περιέχουν την ίδια ζάχαρη και θερμίδες με τα αναψυκτικά, αν όχι περισσότερο.

Επίσης, ο χυμός φρούτων δεν έχει συνήθως φυτικές ίνες και δεν απαιτεί μάσημα. Αυτό σημαίνει ότι ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού δεν θα έχει τα ίδια αποτελέσματα στην πληρότητα με το πορτοκάλι, καθιστώντας εύκολη την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το καλύτερο που έχετε να κάνετε, λέει η Silver, είναι να αποφεύγετε τους χυμούς φρούτων και τρώτε ολόκληρα τα φρούτα.

Διαβάστε επίσης 

Ο λόγος που τα σούπερ μάρκετ βάζουν φρούτα και λαχανικά στην είσοδο του καταστήματος

Φρούτα και λαχανικά: Το λάθος που κάνουμε στη συντήρησή τους

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.