Πώς η χημειοθεραπεία επηρεάζει τα μαλλιά και πώς μπορείτε να τα δυναμώσετε

Η χημειοθεραπεία είναι ένας τύπος θεραπείας για τον καρκίνο που μπορεί να επηρεάσει τα μαλλιά προκαλώντας απώλεια ή αραίωση μαλλιών. Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα φρύδια, τις βλεφαρίδες, και κάθε σημείο του σώματος με τρίχες.

Ωστόσο, δεν προκαλούν όλες οι χημειοθεραπεία τριχόπτωση. Ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας δεν έχουν καμία απολύτως επίδραση στα μαλλιά.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία (ACS), η τριχόπτωση μπορεί να συμβεί επειδή η χημειοθεραπεία βλάπτει τα κύτταρα που διαιρούνται γρήγορα, συμπεριλαμβανομένων τόσο των καρκινικών όσο και των τριχοθυλακίων.

Η ACS αναφέρει επίσης, σύμφωνα με το medicalnewstoday.com, ότι ορισμένα άτομα μπορεί να αρχίσουν να χάνουν τα μαλλιά τους μέσα σε μερικές εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας. Εάν εμφανιστεί απώλεια μαλλιών, συνήθως γίνεται πιο ορατή 1-2 μήνες μετά την έναρξη της χημειοθεραπείας.

Μερικά φάρμακα για τον καρκίνο του μαστού που μπορεί να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών περιλαμβάνουν:

  • πακλιταξέλη (ταξόλη)
  • δοξορουβικίνη (Αδριαμυκίνη)
  • επιρουβικίνη (Ellence)
  • κυκλοφωσφαμίδη (Cytoxan)

Πώς να επιλέξετε σαμπουάν και κοντίσιονερ για χημειοθεραπεία

Ένα άτομο που υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία καλό είναι να λάβει υπόψη του τα ακόλουθα όταν επιλέγει σαμπουάν και μαλακτικό:

Συστατικά: Είναι καλύτερο να ελέγξετε τα συστατικά που υπάρχουν στη φόρμουλα και να επιλέξετε προϊόντα που είναι απαλά για το τριχωτό της κεφαλής. Πολλές μάρκες προσφέρουν προϊόντα μαλλιών χωρίς αρώματα, θειικά άλατα ή parabens. Αυτά μπορεί να είναι πιο κατάλληλα για άτομα με ευαίσθητο τριχωτό της κεφαλής.
Τύπος μαλλιών: Ένα άτομο πρέπει να επιλέξει ένα προϊόν μαλλιών που ταιριάζει καλύτερα στον τύπο μαλλιών του . Ορισμένα προϊόντα λειτουργούν καλύτερα σε ξηρά μαλλιά, ενώ άλλα είναι πιο αποτελεσματικά σε μαλλιά με μεγάλη πιθανότητα να σπάσουν.
Τιμή: Η θεραπεία του καρκίνου μπορεί να είναι δαπανηρή και τα άτομα θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τον προϋπολογισμό τους όταν επιλέγουν ένα προϊόν.

Πώς να φροντίζετε τα μαλλιά κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας

Το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan Kettering προτείνει:

  • κάλυψη του κεφαλιού το καλοκαίρι
  • λούσιμο και περιποίηση των μαλλιών κάθε 2-4 ημέρες
  • απαλό βούρτσισμα με μια βούρτσα ή χτένα με απαλές τρίχες
  • χρήση καπέλου, κασκόλ ή περούκας για να είναι το κεφάλι ζεστό το χειμώνα
  • χρήση μιας μαλακής πετσέτας για να στέγνωμα των μαλλιών.

Ορισμένα εργαλεία και στυλ μπορεί να είναι σκληρά, καθώς τραβούν τα μαλλιά. Ως αποτέλεσμα, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που είναι καλύτερο να αποφεύγει ένα άτομο που ακολουθεί χημειοθεραπεία, όπως:

  • ίσιωμα μαλλιών
  • πλεξούδες ή αλογοουρά
  • όχι κοκαλάκια, τσιμπιδάκια, λαστιχάκια και στέκες.

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Πώς μπορώ να δυναμώσω τα μαλλιά μου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Η Macmillan Cancer Support του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους οι άνθρωποι μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των μαλλιών τους ενώ υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • λούσιμο με ένα μη φαρμακευτικό σαμπουάν για να μην μπλέκουν τα μαλλιά
  • αποφυγή βαφών μαλλιών, στεγνωτήρα μαλλιών και σίδερων για μπούκλες
  • χτένισμα των βρεγμένων μαλλιών με μια χτένα με φαρδιά δόντια
  • χρησιμοποιήστε ένα δίχτυ μαλλιών στο κρεβάτι για τα λυτά μαλλιά
  • μιλήστε με έναν γιατρό για συμβουλές.

Ποιο είναι το καλύτερο σαμπουάν για την αναγέννηση των μαλλιών μετά τη χημειοθεραπεία;

Σύμφωνα με το Breastcancer.org , υπάρχουν σαμπουάν για αραιά μαλλιά που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι ασθενείς για να αντιμετωπίσουν την ήπια έως μέτρια τριχόπτωση κατα τη χημειοθεραπεία. Τα σαμπουάν που δίνουν όγκο μπορεί επίσης να βοηθήσουν τα μαλλιά να φαίνονται πιο γεμάτα.

Τι πρέπει να χρησιμοποιώ στο τριχωτό της κεφαλής μου κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας;

Η Cancer Research UK δηλώνει ότι τα άτομα με καρκίνο μπορούν να καλύπτουν το κεφάλι τους με μια περούκα και να χρησιμοποιούν κολλώδη επιθέματα για να κρατήσουν την περούκα ασφαλή. Ωστόσο, αυτή μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή, ειδικά το καλοκαίρι, καθώς οι περούκες μπορεί να είναι ζεστές και να προκαλούν φαγούρα.

Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να επιλέξουν καπέλα, κασκόλ ή καπέλα του μπέιζμπολ.

Μια άλλη επιλογή είναι η χρήση κρύων καλυμμάτων, τα οποία παρέχουν ψύξη στο τριχωτό της κεφαλής. Το να φοράτε ένα κρύο κάλυμμα, μειώνει τη θερμοκρασία του τριχωτού της κεφαλής, γεγονός που μειώνει επίσης τη ροή του αίματος.

Επιστρέφουν τα μαλλιά στην προηγούμενη κατάσταση μετά τη χημειοθεραπεία;
Το Breastcancer.org αναφέρει ότι οι άνθρωποι μπορεί να παρατηρήσουν ότι τα μαλλιά τους αρχικά φαίνονται και έχουν διαφορετική αίσθηση από ότι ήταν πριν.

Ωστόσο, αναφέρει επίσης ότι εάν τα μαλλιά δεν ξαναβγαίνουν ή είναι αδύνατα ξανά μετά τη θεραπεία, είναι καλύτερο να επισκεφτείτε έναν δερματολόγο. Αυτό συμβαίνει επειδή άλλες καταστάσεις μπορεί να προκαλούν αραίωση ή απώλεια μαλλιών, όπως διαταραχή του θυρεοειδούς ή στρες .

Διαβάστε επίσης

Επενδύσεις 440 εκατ. για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία – DEMO, ELPEN και RAFARM στις τρεις πρώτες εταιρείες

Απώλεια βάρους: 4+1 τροφές που πρέπει να έχετε πάντα στην κουζίνα σας

Ιός Δυτικού Νείλου: 123 κρούσματα και 11 θάνατοι στην Ελλάδα

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.