Κοιλιοκάκη: Πότε ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τα προϊόντα χωρίς γλουτένη

Νέες οδηγίες προς τους ασθενείς με κοιλιοκάκη για την αποζημίωση των προιόντων χωρίς γλουτένη, εξέδωσε ο ΕΟΠΥΥ.

Ο Οργανισμός με αφορμή επαναλαμβανόμενα ερωτήματα, σχετικά με την απόδοση δαπάνης των ατομικών αιτημάτων των πασχόντων με κοιλιοκάκη για αγορές προϊόντων χωρίς γλουτένη, ανακοίνωσε στις 16 Ιουνίου 2021 τις προυποθέσεις και το ποσό με το οποίο αποζημιώνει τους δικαιούχους για την προμήθεια των συγκεκριμένων τροφίμων, εκτός συμβεβλημένων παρόχων.

Οι νέες οδηγίες ισχύουν από την 1η Ιουλίου 2021.

Ειδικότερα, ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει τους πάσχοντες από κοιλιοκάκη για τα βασικά είδη διατροφής, όπως ζυμαρικά, δημητριακά, ψωμί, αλεύρι ή άλλα προιόντα χωρίς γλουτένη και ο Οργανισμός μπορεί να συμβάλλεται με παρόχους που διαθέτουν τα συγκεκριμένα σκευάσματα.

Κατ΄εξαίρεση, μπορούν να αποζημιώνονται οι δικαιούχοι, ενήλικες μέχρι 100 ευρώ μηνιαίως και παιδιά μέχρι 150 ευρώ τον μήνα, εφόσον προμηθεύονται τα προιόντα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη από το ελεύθερο εμπόριο, με την κατάθεση των αποδείξεων αγοράς.

Προυπόθεση για την αποζημίωση είναι η αδυναμία προμήθειας των ειδικών σκευασμάτων χωρίς γλουτένη από συμβεβλημένους παρόχους.

Επισημαίνεται ότι ο Οργανισμός έχει σύμβαση με εταιρείες διακίνησης/ εμπορίας Σκευασμάτων Ειδικής Διατροφής ενώ όλα τα φαρμακεία μπορούν να διακινούν τα σκευάσματα ειδικής διατροφής χωρίς γλουτένη στους πάσχοντες από κοιλιοκάκη.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει δύο κατηγορίες τροφίμων χωρίς γλουτένη για τους ασθενείς με κοιλιοκάκη:

Τρόφιμα χωρίς γλουτένη

Σ’ αυτή την κατηγορία είναι ενταγμένα προϊόντα που αποτελούν τα βασικά είδη διατροφής δηλαδή: αλεύρι, ζυμαρικά, ψωμί (βάση πίτσας, παξιμάδια, φρυγανιές, αραβική πίτα, μπαγκέτες, brioche) και δημητριακά (όπως corn flakes, μούσλι).

Επιδόρπια και σνακ χωρίς γλουτένη

Σ’ αυτή την κατηγορία είναι ενταγμένα προϊόντα χωρίς γλουτένη όπως: μπισκότα (γλυκά ή αλμυρά), κουλουράκια, κριτσίνια, γκοφρέτες, μπάρες, αλμυρά σνακ (μπρέτσελ), tostadas, σαβαγιάρ, κέικ (όπως panettone, muffins). Δηλαδή, η εν λόγω κατηγορία αφορά προϊόντα τα οποία περιέχουν αλεύρι και αναφέρεται στα “άλλα προϊόντα χωρίς γλουτένη” που ορίζει ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ).

Διευκρινίζεται ότι προϊόντα χωρίς γλουτένη, όπως ενδεικτικά: μπύρες, αναψυκτικά, φυστίκια Αιγίνης, παγωτά, αλλαντικά, σοκολάτες, έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά, μπουγάτσα, γαλακτομπούρεκο κτλ, τα οποία δεν εμπίπτουν στην κατηγοριοποίηση του Μητρώου, δεν θα πρέπει να αποζημιώνονται από τον Οργανισμό.

Δείτε όλη την απόφαση του ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ-γλουτένη

Διαβάστε επίσης

Μίνι οδηγός για διατροφή χωρίς γλουτένη

Δυσανεξία στη γλουτένη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.