Δυσανεξία στη γλουτένη: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Η δυσανεξία στη γλουτένη έχει συνδεθεί με περίπου 50 ασθένειες και οφείλεται σε δυσανεξία στην πρωτεΐνη γλουτένη, η οποία βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και στο κριθάρι.

Τα συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται η ασθένεια διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η ηλικία.

Στους ενηλίκους, και στο αρχικό στάδιο εκδήλωσης της ασθένειας, παρατηρείται ένα γενικό αίσθημα αδιαθεσίας και κόπωσης, ακόμη και όταν οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις είναι περιορισμένες. Στη συνέχεια, εκδηλώνουν αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση αλλά και διάφορες ορμονικές διαταραχές. Στα βρέφη και στα παιδιά τα πρώτα συμπτώματα είναι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις, η διάρροια και η απώλεια βάρους.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία το 15% του γενικού πληθυσμού έχει σε κάποιο βαθμό πρόβλημα με τη γλουτένη.

Τα συμπτώματα που πρέπει να ανησυχήσουν είναι:

  • Πεπτικά προβλήματα, όπως δυσκοιλιότητα, πολλά αέρια, φουσκώματα, ή ακόμα και διάρροια. Το φαινόμενο της δυσκοιλιότητας διακρίνεται ιδιαίτερα στα παιδιά μετά την κατανάλωση γλουτένης.
  •  Θυλακική Υπερκεράτωση , γνωστή ως «δέρμα κοτόπουλου», στην πίσω πλευρά των μπράτσων. Αυτό το πρόβλημα είναι συνήθως αποτέλεσμα της ανεπάρκειας ενός λιπαρού οξέος. Μπορεί όμως να εμφανιστεί και από ανεπάρκεια της βιταμίνης Α επειδή η γλουτένη δημιουργεί δυσαπορρόφηση στο λίπος, όταν καταστραφεί το έντερο.
  • Κόπωση, μειωμένη αντίληψη ή αίσθηση κούρασης μετά το γεύμα που περιέχει γλουτένη.
  •  Διάγνωση μιας αυτοάνοσης νόσου, όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα, ο λύκος, η ψωρίαση, η σκληροδερμία ή η πολλαπλή σκλήρυνση.
  • Νευρολογικά συμπτώματα όπως ζάλη ή αίσθημα ότι είστε εκτός ισορροπίας.
  •  Ορμονικές ανισορροπίες, όπως PMS, σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή ανεξήγητη υπογονιμότητα.
  • Ημικρανίες
  • Χρόνια κόπωση και ινομυαλγία. Αυτές οι διαγνώσεις απλά δείχνουν ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν την αιτία της κούρασης ή τον πόνο σας.
  • Φλεγμονή, πρήξιμο ή πόνο στις αρθρώσεις, όπως στα δάχτυλα, στα γόνατα ή στους γοφούς.
  • Κακή διάθεση, άγχος, κατάθλιψη, ακόμα και οι εναλλαγές της διάθεσης σας.

Στο πλαίσιο αυτό οι ειδικοί της Ελληνικής Εταιρείας για την κοιλιοκάκη επισημαίνουν ότι οι πάσχοντες καλό είναι αποφεύγουν:

Γιαούρτι με δημητριακά
Mακαρόνια
Γλυκά με παντεσπάνι
Γλυκά με φύλλο
Γλυκά με αλεύρι
Mπίρα
Γκοφρέτες
Aλεύρι από σιτάρι, σίκαλη ή βρόμη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.