Κανονισμό κατά της βίας και παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο, θέσπισε ο ΟΚΑΝΑ

Κανονισμό για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης και για τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών για περιστατικά βίας και παρενόχλησης, παρέχοντας μέσω διαδικασιών όλα τα εχέγγυα προστασίας για κάθε εργαζόμενο, θέσπισε η διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.

Σε ένα δύσκολο εργασιακό περιβάλλον με αρκούντως ευάλωτους πληθυσμούς ωφελουμένων, οι εργαζόμενοι στον ΟΚΑΝΑ μπορούν να βρεθούν σε καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν δύσκολες και έντονες στιγμές. Στη βάση αυτή, με απόφαση του ΔΣ του Οργανισμού, ο Οργανισμός υιοθέτησε την πολυεπίπεδη και καθολική εφαρμογή του Κανονισμού για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με πρακτικές βίας, παρενόχλησης και εργασιακής επιβάρυνσης.

Πρόληψη και αντιμετώπιση

Η συγκεκριμένη ενέργεια αποτελεί μία άμεση ενέργεια του Οργανισμού, υπό το πρίσμα της αναγκαιότητας για την προάσπιση των εργαζόμενών του από κακόβουλες, παρενοχλητικές, αλλά και βίαιες και παραβατικές συμπεριφορές άλλων εργαζομένων ή τρίτων, καθώς αποτελεί τον πρώτο δημόσιο Οργανισμό που εφαρμόζει αυτή την πολιτική μεριμνώντας για την πρόληψη, αντιμετώπιση και διαχείριση τέτοιου είδους περιστατικών στον εργασιακό χώρο.

Με αυτόν τον τρόπο ο Οργανισμός καταδεικνύει έμπρακτα τη μηδενική ανοχή της σε περιπτώσεις παράνομης διάκρισης ή παρενόχλησης, λεκτικής ή σωματικής βίας που προκαλούνται από οποιοδήποτε πρόσωπο στις εγκαταστάσεις του ή όπου διεξάγονται δραστηριότητές του. Έτσι διασφαλίζεται ότι τα πρόσωπα που υπάγονται στον Κανονισμό έχουν πέραν όλων των λοιπών μέσων έννομης προστασίας και τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε εσωτερική καταγγελία, με τις συμπεριφορές παρενόχλησης ή/και βίας να συνιστούν πειθαρχικό παράπτωμα σύμφωνα με τον νέο κανονισμό. Παράλληλα, εντός του κανονισμού συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για την πρόληψη τέτοιων περιστατικών, αλλά και εντοπισμού και αντιμετώπισης κινδύνων.

ΟΚΑΝΑ: Ημερίδες ενημέρωσης 

Σε αυτό το πλαίσιο στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα και στις 7 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν Ημερίδες ενημέρωσης και εκπαίδευσης των στελεχών του ΟΚΑΝΑ και με ασύγχρονη μετάδοση, ώστε να έχουν πρόσβαση όλοι οι εργαζόμενοι πανελλαδικά, για τον νέο “Κανονισμό για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας και της παρενόχλησης και για τη διαχείριση εσωτερικών καταγγελιών για περιστατικά βίας και παρενόχλησης” σύμφωνα με τον N. 4808/2021 (A’ 101).

Οι ημερίδες πραγματοποιήθηκαν με στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων και την ευαισθητοποίησή τους στη βάση του νέου κανονισμού, που αποτελεί μία ουσιαστική παρέμβαση του ΟΚΑΝΑ για την προάσπιση των αυτονόητων δικαιωμάτων των εργαζομένων του.

Διαβάστε επίσης

Πού υπερτερούν οι γυναίκες γιατροί και οι συνέπειες από τις ανισότητες των φύλων στην Υγεία

Καταγγελία Γεωργιάδη για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκου για σπάνια νευρολογική νόσο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.