Νοσ. Παπαγεωργίου: Πρωτοστατεί στα απογευματινά χειρουργεία – Όλα έτοιμα λέει ο Άδωνις, θα τα καταργήσουμε λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Το νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη πρωτοστατεί στον θεσμό των απογευματινών χειρουργείων. Εκεί, αύριο Τρίτη 12/3, θα γίνουν τα τέσσερα πρώτα απογευματινά χειρουργεία. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έχει επενδύσει πολλά στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι όλα θα πάνε πολύ καλά. Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι θα τα καταργήσει, όταν γίνει κυβέρνηση.

Οι τέσσερις πρώτες επεμβάσεις αφορούν σε δύο ολικές αρθροπλαστικές γόνατος και σε δύο κήλες και οι ασθενείς είναι σε λίστα αναμονής από το 2020. Ένας, ακόμη, ασθενής θα χειρουργηθεί στο ΑΧΕΠΑ, ενώ όλοι θα πληρώσουν από την τσέπη τους, καθώς ακόμη δεν είναι διαθέσιμα τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και δεν υπάρχει πλαίσιο για την κάλυψή τους από ασφαλιστικές εταιρείες.

Νοσ. Παπαγεωργίου: Πρωτοστατεί στη μεταρρύθμιση

Η διοίκηση του νοσοκομείου Παπαγεωργίου εδώ και χρόνια έλεγε ότι μπορεί να προχωρήσει σε απογευματινά χειρουργεία, καθώς διαθέτει και τις χειρουργικές αίθουσες και – σε κάποιον βαθμό – το προσωπικό, για να τα υποστηρίξει. Υπενθυμίζεται ότι είναι το νοσοκομείο με τις περισσότερες αναμονές – υπολογίζονται, σύμφωνα με το προσωπικό, σε 8.000 με 9.000.

Είναι ένα σύγχρονο νοσοκομείο, εξοπλισμένο, το οποίο «ψηφίζουν» για τις υπηρεσίες του οι πολίτες στη Βόρεια Ελλάδα, «γυρνώντας την πλάτη» σε άλλα περιφερειακά νοσοκομεία, που δεν έχουν, μεν, μεγάλες αναμονές, αλλά δεν τα προτιμούν για τις υπηρεσίες τους.

Καταρχάς θα αξιοποιηθούν δύο χειρουργικές αίθουσες και θα γίνονται 10 με 15 επεμβάσεις ανά εβδομάδα, ήτοι από 40 έως 60 επεμβάσεις τον μήνα.

Η κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στο συγκεκριμένο γεγονός, όχι μόνο γιατί υλοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα μία εκ των βασικών πολιτικών της δεσμεύσεων, αλλά και γιατί θεωρεί ότι, επιτέλους, δρομολογείται η μείωση στις λίστες αναμονής και αλλάζει σελίδα το ΕΣΥ.

Τι λέει η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

«Πρόκειται για τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία που γίνονται μετά από 40 χρόνια γιατί για πρώτη φορά τα συζητήσαμε και τα νομοθετήσαμε το 1992. Πάνω από 150 νοσοκομεία δήλωσαν ότι οργανώνουν απογευματινά χειρουργεία. Άρα έχουν το αναγκαίο προσωπικό. για να κάνουν απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ.

Και πρόσθεσε: «Είναι καταπληκτική η συμμετοχή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, όπου το 100% του προσωπικού δήλωσε ότι θα συμμετέχει στα απογευματινά χειρουργεία».

Ο Υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Βραδυνή, ανέφερε:

«Οι επεμβάσεις χωρίζονται σε 6 κατηγορίες – πολύ μικρή, μικρή, μεσαία, μεγάλη, βαριά αλλά και εξαιρετικά βαριά – και το κόστος τους κυμαίνεται από 300 μέχρι και 2.000€ ανάλογα με την πολυπλοκότητα της επέμβασης. Για παράδειγμα μια επέμβαση για καταρράκτη χαρακτηρίζεται ως πολύ μικρή ή μικρή, ενώ για αρθροπλαστική γόνατου ή ισχίου ως μεγάλη ή βαριά.

Θα ήθελα να διευκρινίσω ότι τα απογευματινά χειρουργεία είναι μία επιπλέον επιλογή για τους πολίτες. Κάθε πολίτης μπορεί να επιλέξει, εάν θέλει να χειρουργηθεί στα τακτικά χειρουργεία του ΕΣΥ ή σε μία ιδιωτική κλινική ή σε απογευματινό χειρουργείο σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Οι παροχές θα είναι πλήρεις και εάν ένα χειρουργείο απαιτεί νοσηλεία, θα νοσηλεύεται κανονικά. Είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση για το ΕΣΥ».

Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Μετά τα νοσοκομεία Παπαγεωργίου και ΑΧΕΠΑ, τα νοσηλευτικά ιδρύματα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι έτοιμα να ανοίξουν τις χειρουργικές τους αίθουσες και εκτός του πρωινού ωραρίου, είναι ο Άγιος Παύλος στη Θεσσαλονίκη, το Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης και το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Μέσα στις επόμενες μέρες, εξάλλου, θα ξεκινήσουν απογευματινά χειρουργεία και ο Ευαγγελισμός και το Γ. Γεννηματάς.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, πάντως, εμφανίζονται τουλάχιστον επιφυλακτικοί απέναντι στη νέα μεταρρύθμιση.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ λέει θα καταργήσει το νόμο, όταν έρθει στην εξουσία. Ο τομεάρχης Υγείας του κόμματος, Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες, ανέφερε ότι «η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων εγείρει σοβαρά ζητήματα ηθικής και νομιμότητας» και πρόσθεσε ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση κάνει πράξη τις πιο στυγνές και ανάλγητες νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Διαβάστε επίσης

Καρκινογόνες ουσίες σε καλλυντικά (βενζόλιο): Πού εντοπίζεται ο κίνδυνος

Πένυ Ρέτσα (AbbVie): Δεν έχει νόημα να περιμένουμε τις ευκαιρίες, πρέπει εμείς να δημιουργούμε τις συνθήκες

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.