Θεοδωρίδου: Πότε πρέπει να γίνεται 3η δόση εμβολίου στα παιδιά

Η συγκρατημένη χαρά για την αποδυνάμωση της πανδημίας στη χώρα μας, σκιάζεται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε κατά την έναρξη τοποθέτησή της στο πλαίσιο της ενημέρωσής για την πορεία της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηθήτρια παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίου, υπογραμμίζοντας πως η μείωση εμβολιαστικής κάλυψης λόγω συνθηκών πολέμου, οδηγεί σε εμφάνιση λοιμωδών νοσημάτων.

Μάλιστα, η κα Θεοδωρίδου ανέφερε το παράδειγμα της Συρίας, όπου μετά από 13 χρόνια χωρίς πολυομυελίτιδα, λόγω του πολέμου με καταρράκωση του συστήματος υγείας της και με εμβολιαστική κάλυψη από το άνω του 80% να μειώνεται στο 41% εμφανίστηκαν 35 περιπτώσεις πολυομυελίτιδας, σημαίνοντας συναγερμό σε γειτονικές χώρες και στην Ευρώπη. Καμιά χώρα δεν είναι άνοση στα λοιμώδη νοσήματα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θεοδωρίδου: Πότε πρέπει να γίνεται 3η δόση εμβολίου στα παιδιά

Για τον εμβολιασμό ατόμων παιδιών εφήβων 5-17 ετών συστήνεται ενισχυτική δόση που πρέπει να γίνεται 4 εβδομάδες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.

Στην ομάδα ανήκουν:

  • Άτομα με καρκίνο συμπαγούς οργάνου,
  • Μεταμοσχευμένοι,
  • Ανοσοανεπάρκειες
  • Λοίμωξη με HIV

Η αναμνηστική δόση, διενεργείται σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, τουλάχιστον τρεις μήνες από την τρίτη δόση για τις ίδιες κατηγορίες.

Τι δείχνουν οι μελέτες για την ανοσιακή απόκριση 

Η ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια, έχει αποτελέσει θέμα μελετών. Ελέγχθηκε η ανοσοαπόκριση για τη Β’ Μεσογειακή Αναιμία. Τα αποτελέσματα συγκρίθηκαν με 77 υγιή άτομα. Μεταξύ των δύο ομάδων δεν διαπιστώθηκε διαφορά στην ανοσοαπόκριση, δείγμα σημαντικό της αποτελεσματικότητας του εμβολίου mRNA που χρησιμοποιήθηκε. Η μελέτη συνεχίζεται για να διαπιστωθεί η διάρκεια της ανοσίας. Εκτός από τα άτομα με μεσογειακή ανεμία, έχει γίνει ανάλογη μελέτη για άτομα με δραπανοκυτταρική ανεμία με ανάλογα αποτελέσματα.

Με την ευκαιρία της αναφορά των ατόμων με β’ μεσογειακή, τα άτομα εξαρτώνται από μετάγγιση αίματος, σημείωσε η κα Θεοδωρίδου, κι αυτή είναι μια σημαντική προσφορά που μπορεί να κάνει ο καθένας μας.

«Έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι μόλυνσης μειώθηκε κατά 20%- 30% και με τα τέσσερα εμβόλια. Η αποτελεσμάτικότητα έναντι σοβαρής νόσους μειώθηκε μόλις κατά 10%.

Αποτελεί μελέτη πρώτη συστηματική ανασκόπηση που δείχνει το μέγεθος της μείωσης της αποτελεσματικότητας σε σχέση με τον χρόνο μετά τον εμβολιασμό. Η μείωση οφείλεται στην φθορά των αντισωμάτων και τις μεταλλάξεις» σημείωσε η κα Θεοδωρίδου.

Αναφορικά τέλος, για τη χορήγησή 4ης δόσης, υπογράμμισε πως υπάρχουν και αυξάνονται πληροφορίες ότι η ανοσία από τους εμβολιασμούς από τις τρεις δόσεις προφυλάσσει για μακρό χρονικό διάστημα. Θα πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση αν μια τέταρτη δόση έχει να προσφέρει περισσότερα από μια τέταρτη δόση ενός άλλου εμβολίου που θα φτιαχτεί για πιο ευρεία κάλυψη από παραλλαγές του ιού. Η ανοσία όμως φαίνεται ότι είναι καλή και διαρκής και ξεπερνά όχι μόνο τους έξι μήνες αλλά ίσως και το χρόνο.

Διαβάστε επίσης 

Εμβόλιο Novavax: Ξεκινούν το Σάββατο 5 Μαρτίου οι εμβολιασμοί

Υπουργείο Υγείας: Ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης δράσεων long COVID, ύψους 3,1 εκατ. ευρώ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι ιδρώνουν περισσότερο; Τι φταίει και πώς αντιμετωπίζεται

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.