Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Ευέλικτο ΕΣΥ με επίκεντρο τον ασθενή

Με ελπιδοφόρα μηνύματα, για τη νέα εποχή της φωνής των συλλόγων ασθενών και τη συμβολή τους στις αποφάσεις πολιτικών για την Υγεία, ολοκληρώθηκε  το 11ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, με τίτλο «Διεκδικώντας ένα καλύτερο σύστημα Υγείας».

Στο πλαίσιο της πρώτης ενότητας του συνεδρίου που εστίασε στις προκλήσεις της Δημόσιας Υγείας και πως αυτές επηρεάζουν τους χρόνιους ασθενείς, τις εργασίες τους 1ου Στρογγυλού Τραπεζίου με θέμα «Πρόληψη, Ψυχική Υγεία, Περιβάλλον και Υγεία» συντόνισε ο Γιώργος Καλαμίτσης, Γραμματέας της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας & Πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας».

Η Κατερίνα Νομίδου, Μέλος ΔΣ της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας & Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Οργανώσεων για την Ψυχική Υγεία ΠΟΣΟΨΥ, τόνισε ότι Δημόσια και Ψυχική Υγεία αποτελούν έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες, ενώ οι λεγόμενοι κοινωνικοί καθοριστές (όπως φτώχεια και ανεργία) εντείνουν ακόμα περισσότερο την ανάγκη ύπαρξης ολιστικών προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης, τόσο για τους χρόνιους ασθενείς όσο και για το γενικό πληθυσμό.

Ελλιπής κάλυψη των δαπανών υγείας

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε, καταγράφονται πάνω από 2.500.0000 ασθενείς με ψυχικές διαταραχές (και από αυτούς περίπου οι 50.000 εμφανίζουν σοβαρή αναπηρία), με την πλειονότητα να έχει δαπανήσει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό για τη θεραπεία από την τσέπη του.

Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ελλιπή κάλυψη των δαπανών υγείας των πολιτών της σύμφωνα με τα νούμερα του 2019. Επιπλέον, το σύστημα της δημόσιας ψυχικής υγείας δεν καλύπτει πάντα επαρκώς τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ δημόσιες υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης είναι ανεπαρκείς στην πλειοψηφία τους και οδηγούν πολλές φορές τους ασθενείς σε ιδιωτικές δομές. Ο Παναγιώτης Τσίγγανος, Διευθυντής του Ιδιαίτερου Γραφείου της Υφυπουργού Ψυχικής Υγείας τόνισε ότι ειδικά η ψυχική υγεία δεν πρέπει να αφορά μόνο τους ασθενείς, αλλά το σύνολο του πληθυσμού, ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία της σωστής λειτουργίας των Κέντρων Ημερών μετά τις αποασυλοποιήσεις.

Πανελλήνιο Συνέδριο ΑσθενώνJPG

Ο Ομ. Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και του ΙΚΠΙ, Μέλος του Εποπτικού Συμβουλίου της διαΝΕΟσις Γιάννης Τούντας, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης μιας Ενιαίας Υγείας, με την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας να αποτελεί ένα ολιστικό κράμα προγραμμάτων Προαγωγής, Προστασίας και Πρόληψης.

Αντίστοιχα, ο Πέτρος Βαρελίδης, Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος έκανε αναφορά στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση η οποία αποτελεί συνάμα πρόβλημα αλλά και μεγάλη ευκαιρία για είσοδο σε μια εποχή ενεργειακής μεταρρύθμισης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατάλληλες και για την υγεία του πληθυσμού.

Εγγραμματοσύνη Υγείας

Η Εγγραμματοσύνη Υγείας αναπόσπαστο κομμάτι της σύγχρονης Δημόσιας Υγείας
Χαμηλή εγγραμματοσύνη υγείας σε μεγάλο ποσοστό ατόμων στην Ελλάδα
Στον κύκλο εργασιών του Στρογγυλού Τραπεζιού με τίτλο «Εγγραμματοσύνη Υγείας» που συντόνισε η Κατερίνα Κουτσογιάννη, Α’ Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζην έγινε πρώτη παρουσίαση των ευρημάτων της μελέτης που πραγματοποιήθηκε με την πρωτοβουλία και την υποστήριξη της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας για το επίπεδο εγγραμματοσύνης υγείας ασθενών και πολιτών στην Ελλάδα από τον Κυριάκο Σουλιώτη, Καθηγητή Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτορα της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και Πρόεδρο της Επιστημονικής Επιτροπής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

Σύμφωνα με τα πορίσματα περίπου 1/3 ερωτηθέντες εμφανίζει εσφαλμένες αντιλήψεις έως και άγνοια για κάποιο ζήτημα υγείας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων δυσκολεύεται να κατανοήσει πληροφορίες γύρω από θέματα υγείας, σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι σε θέση να λαμβάνει ενημερωμένες αποφάσεις για οποιοδήποτε θέμα άπτεται της υγείας του.

Προς ένα πιο ευέλικτο Εθνικό Σύστημα Υγείας με επίκεντρο τον ασθενή

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την πέμπτη και τελευταία Ενότητα με τίτλο «Οι Ασθενείς Ρωτούν η Πολιτεία Απαντά» όπου παρουσία εκπροσώπων της Πολιτείας προβλήθηκε σε πρώτη μετάδοση ντοκιμαντέρ μικρού μήκους παραγωγής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, σε σενάριο και σκηνοθεσία Στέφανου Σιταρά, με θέμα την καθημερινότητα των χρόνιων ασθενών, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην πλοήγησή τους στις υπηρεσίες του Εθνικού Συστήματος Υγείας αλλά και τις προτάσεις τους για την επόμενη μέρα.

Την Ενότητα συντόνισε η δημοσιογράφος Τζίνα Μοσχολιού. Οι εκπρόσωποι της Πολιτείας επαίνεσαν το ντοκιμαντέρ και συμφώνησαν άπαντες ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα αναδιάρθρωσης του ΕΣΥ, το οποίο εφεξής πρέπει απαραιτήτως να αποκτήσει ένα ασθενοκεντρικό χαρακτήρα. Στη συζήτηση συμμετείχαν η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας ενός Συστήματος Υγείας που θα παρέχει γρήγορη διάγνωση, έγκαιρη αντιμετώπιση αλλά και ανθρώπινο χαρακτήρα για τον ασθενή, αναφερόμενη και στο επικείμενο Σχέδιο Νόμου που όπως τόνισε θα δημιουργήσει ένα πιο ευέλικτο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Από την πλευρά του, ο πρ. Υπουργός Υγείας, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ,  Ανδρέας Ξανθός ,υπογράμμισε την ανάγκη ενός Συστήματος Υγείας από τη σκοπιά του ασθενούς, με καλύτερα εκπαιδευμένα στελέχη και χρηματοδότηση όταν το ΑΕΠ της Ελλάδας για την Υγεία απέχει σε σύγκριση με το μέσο όρο των Ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ύπαρξης ενός ισχυρού Δημοσίου Συστήματος Υγείας, στο οποίο ο Ιδιωτικός Τομέας θα δρα επικουρικά. Αντίστοιχα, ο Γιώργος Φραγγίδης, Τομεάρχης Υγείας ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ τόνισε την ανάγκη άμεσης αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, το οποίο υπάρχει για να εξυπηρετεί δωρεάν τον κάθε πολίτη. Εστίασε στις άμεσες αλλαγές και στην ΠΦΥ, ιδίως σε τομείς όπως η στελέχωση, η χρηματοδότηση και η αναβάθμιση εξοπλισμού και δομών, αναφερόμενος εξίσου στην επικουρική λειτουργία του ιδιωτικού τομέα.

Η Μαρία Ευαγγέλου Αθανασίου, Τομεάρχης Υγείας Ελληνικής Λύσης υπογράμμισε τη σωστή κατεύθυνση στην οποία βρίσκεται η επικείμενη μεταρρύθμιση στο ΕΣΥ, αναφερόμενη ωστόσο στις μεγάλες ελλείψεις του Συστήματος στην επαρχία και τις ακριτικές περιοχές και τη μαζική φυγή επαγγελματιών υγείας στο εξωτερικό ελλείψει κινήτρων. Τέλος, ο Κώστας Σπίγγος, Τομεάρχης Υγείας ΜΕΡΑ 25 αναφέρθηκε στη σημαντική αύξηση θνησιμότητας του πληθυσμού εκτός πανδημίας COVID – 19, κυρίως λόγω μεγάλων καθυστερήσεων στα χειρουργεία και στη μη έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζοντας επίσης την εξάντληση του υγειονομικού προσωπικού όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά και ένεκα συνθηκών εργασίας.

 Διαβάστε επίσης 

Το φάρμακο του σκανδάλου έχει γενόσημο, η Ζωή αποφεύγει Μάκη και η Θεανώ αλλοτριώνεται

Δωρεάν εξετάσεις για την αναιμία στο Αρεταίειο Νοσοκομείο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.