Ψυχιατρική Εταιρεία για δηλώσεις Βαρτζόπουλου: Ξεπερασμένη η θεωρία του περί της βίας κατά των γυναικών

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας έλαβε θέση μετά τοn σάλο, που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Υφυπουργού Υγείας και ψυχιάτρου Δημήτρη Βαρτζόπουλου, σχετικά με την ανδρική βία κατά των γυναικών και τις γυναικοκτονίες.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας κ. Βασίλης Μποζίκας

Ο ψυχίατρος Βασίλης Μποζίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, έκανε λόγο για «ξεπερασμένους επιστημονικά και απλουστευτικούς βιολογικούς όρους» σε ανάρτησή του:

«Η αναγωγή ενός σύνθετου κοινωνικού φαινομένου όπως η βία κατά των γυναικών και οι γυναικοκτονίες και η ερμηνεία του με ξεπερασμένους επιστημονικά και απλουστευτικούς βιολογικούς όρους συσκοτίζει τις πραγματικές αιτίες και εμποδίζει τη χάραξη αποτελεσματικών πολιτικών πρόληψης και καταστολής του. Οι ανισότητες εις βάρος των γυναικών και η μη αναγνώριση του δικαιώματος αυτοδιάθεσής τους αποτελούν παράγοντες που κατά κύριο λόγο προάγουν πολιτισμικές νόρμες, κοινωνικές προκαταλήψεις και παραδοσιακούς ρόλους και σχέσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών που καθιστούν τις γυναίκες ευάλωτες στη βάι των γυναικών», υπογραμμίζει.

Την ίδια στιγμή ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλώντας το πρωί της Μεγάλης Τρίτης στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επανέλαβε την επιστημονική του προσέγγιση: «Εκείνο το οποίο είπα και εννοώ είναι το αυτονόητο, ότι υπάρχουν διαφορετικά βιολογικά χαρακτηριστικά των φύλων, ότι το αρσενικό έχει συνήθως σημαντικότερη σωματική δύναμη, άρα είναι πιο επικίνδυνο στην επιθετικότητα του από το θηλυκό. Ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχουν και ιδιαίτερες προβλέψεις και ιδιαίτεροι μηχανισμοί περιορισμού της ενδεχόμενης, εννοείται για πολλούς κοινωνικούς και άλλους λόγους, επιθετικότητας και βιαιότητας εις βάρος των γυναικών. Αρα η έννοια της γυναικοκτονίας είναι απολύτως σωστή και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται απόλυτα και αποτελεσματικά», τόνισε.

Την προσέγγιση Βαρτζόπουλου υιοθέτησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στο Open: «Είναι ψυχίατρος και έχει δώσει μια επιστημονική ερμηνεία. Έκανε επιστημονική προσέγγιση στο ζήτημα της γυναικοκτονίας», είπε.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Βαρτζόπουλου

Οι δηλώσεις Βαρτζόπουλου ξεσήκωαν αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στεφανος Κασσελάκης ζήτησε την άμεση αποπομπή του Δημήτρη Βαρτζόπουλου από την κυβέρνηση, ενώ τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας καταδίκασε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βιβή Δάγκα, μιλώντας στη Βουλή, λέγοντας ότι «έχει κάνει τον σκοταδισμό επιστήμη, φτάνοντας να ρίχνει την ευθύνη για τα αποκρουστικά περιστατικά βίας κατά των γυναικών στο βιολογισμό».

Η Νέα Αριστερά σχολίασε ότι «κάθε λεπτό που παραμένει στην κυβέρνηση σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός συμφωνεί με τις απόψεις του, ενώ «αναχρονιστικές και άκρως επικίνδυνες» χαρακτήρισε τις δηλώσεις του υφυπουργού Υγείας και ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Θανάσης Γλαβίνας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δ. Βαρτζόπουλος μεταξύ άλλων είπε σε συνέντευξή του ότι «σε όλη την πανίδα, το σε κάθε μορφή ενβίου όντος αρσενικό είναι πιο επιθετικό γιατί στη φύση αυτό είναι που κυνηγάει την τροφή και αναλαμβάνει την επιθετική διεκδίκηση. Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές. Για να τίκτει. Είτε γίνεται στην αγέλη, είτε γίνεται στη δυαδική μορφή που έχουμε στο homo sapiens. Είναι η φύση των πραγμάτων το αρσενικό να είναι επιθετικό κατά συνέπεια, η γυναικοκτονία έχει μια βιολογική βάση».

Διαβάστε επίσης

Τα επιχειρήματα και η θεωρία για την αντρική βία, την δικαιολογούν και την ξεπλένουν

Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και αποτρίχωση: Τα νεότερα δεδομένα

Παιδικές κατασκηνώσεις ΔΥΠΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για 70.000 voucher 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.