Τον Μαϊο ξεκινά το πρόγραμμα «Προλαμβάνω» με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για 3 μορφές καρκίνου 

Το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υλοποιείται στη χώρα μας, για την Πρόληψη, το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου «Προλαμβάνω», το οποίο αφορά σε δωρεάν προληπτικές εξετάσεις, για όλους τους πολίτες, εύκολα και γρήγορα, χωρίς ταλαιπωρία, παρουσιάστηκε σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το πρόγραμμα καλύπτει σχεδόν το σύνολο των πολιτών και στοχεύει στον έγκαιρο εντοπισμό των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων (καρκίνος, καρδιαγγειακά) που ευθύνονται για τους πρώιμους θανάτους στη χώρα μας, μέσω της καθιέρωσης δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης. Στη συνέχεια μίλησαν ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου και η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγεία,ς Ειρήνη Αγαπηδάκη. Ακόμη, τέσσερις γυναίκες ανέλυσαν τις εμπειρίες τους για το πώς πρόλαβαν με εξετάσεις τον καρκίνο του μαστού.

«Πολύ σπάνια αναλογιζόμαστε τι πρέπει να κάνουμε πριν φτάσουμε στο νοσοκομείο» τόνισε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε μία μεγάλη κατηγορία νοσημάτων η πρόληψη σώζει ζωές, ειδικά για τον καρκίνο του μαστού» πρόσθεσε.

«Είναι ο φόβος ή η αλαζονεία. Η ασθένεια πιστεύουμε ότι αφορά κάποιον άλλον και όχι εμάς. Αυτό πρέπει να πολεμήσουμε. Η Πολιτεία με ένα βαρύ και ακριβό πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει 4 σημαντικές ασθένειες για τις οποίες η πρόληψη μπορεί να κάνει την διαφορά. Το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά είναι η πιλοτική ναυαρχίδα. Ένα πρόγραμμα που αφορά εκατ. γυναίκες. Πήγαμε εμείς στις γυναίκες και δεν περιμέναμε να έρθουν οι γυναίκες σε εμάς, στέλνοντας μήνυμα.

Έκκληση για προσυμπτωματικός έλεγχο

«Κάνουμε μάλιστα έκκληση σε όσες γυναίκες δεν ήρθαν για τις εξετάσεις να το κάνουν»
Δεν μπορώ να φανταστώ μεγαλύτερη αποστολή από το να σώσουμε ζωές. Κάνουμε μάλιστα έκκληση σε όσες γυναίκες δεν ήρθαν για τις εξετάσεις να το κάνουν. Έχουμε πολύ δουλειά ακόμα να κάνουμε και ιδιαίτερα για τα υπόλοιπα 3 νοσήματα, όπως για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας για τον οποίο βέβαια έχουμε την δυνατότητα να τον εξαλείψουμε με εμβολιασμό στην κατάλληλη ηλικία.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και βέβαια την πρώτη αιτία θανάτου στη χώρα μας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που συνδέονται πολύ με τον τρόπο ζωής μας. Γιατί πριν φτάσουμε στο τομέα των προοληπτικών εξετάσεων πρέπει να δούμε τον τομέα της δημόσιας Υγείας. Να εξηγήσουμε με απλά λόγια στα παιδιά μας ότι υπάρχουν πέντε συνήθειες που μπορεί να είναι απολύτως καθοριστικές για το πόσο καλά ή πόσο θα ζήσουμε. Πέντε συνήθειες. Για το πόσο αθλούμαστε, αν καπνίζουμε, αν πίνουμε, αν τρώμε υγιεινά και αν είμαστε υπέρβαροι.

Αν σκεφτούμε κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, να προβάλουμε το αύριο στο σήμερα. Αν θέλουμε να έχουμε μία πραγματικά υγιή γήρανση πρέπει να φροντίσουμε από σήμερα την υγεία μας. Αυτά χρειάζονται εκπαίδευση αλλά και βιοματικές εμπειρίες» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πρόγραμμα “Προλαμβάνω”

Το πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού επεκτείνεται. Υλοποιείται ήδη και ήδη περισσότερες από 300.000 γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες. Τα ηλικιακά όρια διευρύνονται και πλέον δικαιούχοι του προγράμματος είναι οι γυναίκες 45 έως 74 ετών. Τα sms θα ξεκινήσουν να στέλνονται στις γυναίκες στις 8 Μαΐου. Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι έως το τέλος του 2025 να έχουν ωφεληθεί 1,3 εκατ γυναίκες.

Αμέσως μετά ακολουθεί το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που αφορά σε 2,5 εκατ γυναίκες 21-65 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν τεστ Παπ, hpv dna τεστ, κολποσκοπηση και βιοψία εφόσον χρειαστεί.

Τον Ιούνιο τοποθετείται η έναρξη του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου του παχέος εντέρου, που αποτελεί τον τρίτο τύπο καρκίνου παγκοσμίως. Πρώτης γραμμής θα είναι ειδικά self tests τα οποία θα λαμβάνουν οι πολίτες από τα φαρμακεία και αναλόγως τα αποτελέσματα θα υπάρχει παραπομπή για κολονοσκόπηση.

Οι δωρέαν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα αναμένονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους και δικαιούχοι θα είναι όλοι πολίτες από 30 έως 70 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δωρεάν επίσκεψη στο γιατρό καθώς και δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις λιπίδια μικρού προφίλ.

«Φτιάχνουμε μια Ελλάδα που δεν θα έχει σκοπό να μην πεθάνουμε αλλά να μην αρρωστήσουμε», δήλωσε η Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Διαβάστε επίσης

ΕΟΔΥ: Ποιες μορφές καρκίνου προλαμβάνονται με εμβολιασμό

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Nέος κύκλος ανοιχτών συναντήσεων για τα τρία νέα νοσοκομεία 

 

 

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.