Δραματικές ώρες στα νοσοκομεία μετά τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη – 38 νεκροί, 66 τραυματίες – 6 σε ΜΕΘ

Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Σύμφωνα με το νεότερο επίσημο απολογισμό, από το ΕΚΑΒ, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 38, ενώ στα νοσοκομεία μεταφέρθηκαν 85 τραυματίες, από τους οποίους οι 66 παραμένουν για νοσηλεία. Τα θύματα στην πλειοψηφία τους ήταν νεαρής ηλικίας, 18 έως 25 ετών.

Οι τραυματίες από τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη

Από τους 66 τραυματίες, 6 είναι σε βαριά κατάσταση και νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με βαριές κακώσεις στο κεφάλι, τη σπονδυλική στήλη και τα εσωτερικά όργανα.

Συγκεκριμένα, τέσσερις βαριά τραυματίες είναι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και δύο στο Γενικό Νοσοκομείο της Λάρισας. Τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας έχουν δεχθεί τα βαριά περιστατικά, ενώ ελαφρύτερα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης.

Τα νοσοκομεία που έχουν δεχθεί τραυματίες, είναι της Λάρισας (Πανεπιστημιακό και Γενικό), το νοσοκομείο “Γεννηματάς” της Θεσσαλονίκης, το ΑΧΕΠΑ και το νοσοκομείο Κατερίνης. Συνολικά 30 εισαγωγές έχουν πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας και 20 στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Σε επιφυλακή μπήκε και το νοσοκομείο “Παπανικολάου” στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να έχει χρειαστεί μέχρι στιγμής να γίνει εισαγωγή. Έχουν διατεθεί 40 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ για να επιχειρούν στο σημείο της τραγωδίας.

Συνολικά, έχουν προσέλθει στα νοσηλευτικά ιδρύματα 170 τραυματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους, χρειάστηκε να λάβουν μόνο τις πρώτες βοήθειες.

Γονείς και συγγενείς των επιβατών έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία ελπίζοντας να ακούσουν τα ονόματα των ανθρώπων τους μεταξύ αυτών που βρίσκονται στη ζωή, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δραματική διαδικασία της αναγνώρισης των θυμάτων.

“Είναι μια τρομακτική διαδικασία για γονείς ή για συγγενείς. Θα προσπαθήσουμε να γίνει όσο δυνατό πιο γρήγορα, παρόλο που υπάρχουν και αρκετές δυσκολίες στο κομμάτι της αναγνώρισης”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από το Γενικό Νοσοκομείο της πόλης, όπου έχουν μεταφερθεί οι σοροί των θυμάτων. Ο ίδιος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες πως η πλειονότητα των θυμάτων είναι νέοι άνθρωποι. “Κατά βάση έχουμε δυστυχώς νέο κόσμο”, είπε, προσθέτοντας πως παρέχεται στήριξη στους συγγενείς από ψυχολόγους.

“Είναι τρομερό αυτό που συνέβη, λυπάμαι πάρα πολύ για όλους τους ανθρώπους που χάθηκαν, για τους γονείς των παιδιών. Δεν το χωράει ο νους μας”, ανέφερε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός, Μίνα Γκάγκα, η οποία ενημερώθηκε για την κατάσταση των τραυματιών, που στην πλειονότητά τους όπως είπε είναι ελαφρά και πρόσθεσε πως τα νοσοκομεία βρίσκονται “επί ποδός πολέμου”.

Είναι μια μαζική τραγωδία» κάνει λόγο η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή, η οποία έχει αναλάβει τη διαδικασία της νεκροψίας και νεκροτομής των νεκρών της επιβατικής αμαξοστοιχίας στα Τέμπη ενώ στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία της Λάρισας συνεχίζουν να μεταφέρονται οι σοροί των θυμάτων.

«Πρόκειται για μια μαζική τραγωδία. Βρισκόμαστε στη διαδικασία ταυτοποίησης και αναγνώρισης των σορών από το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Πρόκειται για μια επίπονη διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Είναι πραγματικά απίστευτο αυτό που συνέβη» επισημαίνει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων η ιατροδικαστής Ρουμπίνη Λεονταρή.

Η ιατροδικαστής τόνισε, επίσης, πως γίνεται το «ανθρωπίνως δυνατόν» από την ιατροδικαστική υπηρεσία, εκτιμώντας πως ο αριθμός των νεκρών πιθανότατα θα αυξηθεί.

Κλιμάκια ψυχολόγων

Από τις πρώτες πρωινές ώρες, με εντολή της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, συγκροτήθηκαν κλιμάκια επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας, αποτελούμενα από ψυχιάτρους, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, και επιχειρούν στα νοσοκομεία διακομιδής των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη, για την υποστήριξη των τραυματιών και των οικογενειών τους.
Ειδικότερα:
Στα νοσοκομεία υποδοχής τραυματιών της Λάρισας, συγκροτήθηκαν κλιμάκια από την Ψυχιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, καθώς και φορέων Ψυχικής Υγείας Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, εποπτευόμενων από το Υπουργείο Υγείας, που λειτουργούν στη Θεσσαλία (ΘΕΨΥΠΑ, ΕΠΑΨΥ, Αποστολή, Συνειρμός).
Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου
Στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γ. Γεννηματάς» από κλιμάκιο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης
Οι τραυματίες, που διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης υποστηρίζονται από τον φορέα ΕΨΥΚΑ.
Η Υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη μεταβαίνει στη Λάρισα για τον συντονισμό των κλιμακίων, καθώς και για την υποστήριξη των θυμάτων και των οικογενειών τους.

Φωτό: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Β. Παπαλόης στο HS: «Οι μεταμοσχεύσεις δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής»

Πώς να ζωντανέψετε ένα μαραμένο φυτό εσωτερικού χώρου – και πότε να πείτε αντίο

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.