Τραγωδία στα Τέμπη από σύγκρουση τρένων – 36 νεκροί και 85 τραυματίες

Τραγωδία με τουλάχιστον 36 νεκρούς και 85 τραυματίες σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης στην περιοχή των Τεμπών από σύγκρουση τρένων.

Η επιβατική αμαξοστοιχία Inter City, που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη, εκτροχιάστηκε στην περιοχή «Ευαγγελισμός» λίγο μετά τις 11 το βράδυ, έπειτα από μετωπική σύγκρουση που είχε με εμπορική αμαξοστοιχία η οποία εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Λάρισα.  Τα δύο τρένα βρίσκονταν, υπό άγνωστες συνθήκες, στην ίδια γραμμή, με πληροφορίες να κάνουν λόγο για λάθος που έγινε στη διαχείριση της ροής στον κόμβο της Λάρισας.

Ο σταθμάρχης της βάρδιας στον σταθμό της Λάρισας καθώς και εκπρόσωπος της Hellenic Train μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της Λάρισας και εξετάζονται. Ο συγκεκριμένος άνθρωπος φέρεται να έγινε σταθμάρχης πριν από έναν μήνα.

Τριάντα έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της σύγκρουσης επιβατικής με εμπορευματική αμαξοστοιχία στα Τέμπη, ενώ άλλοι 85 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Από τους τουλάχιστον 85 τραυματίες, οι 25 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ συνολικά 53 παραμένουν για νοσηλεία, οι υπόλοιποι επιστρέφουν σπίτια τους.

σύγκρουση τρένων

Η ανακοίνωση της  Hellenic Τrain για την σύγκρουση τρένων στα Τέμπη

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της  Hellenic Τrain,  τη στιγμή της σύγκρουσης επέβαιναν στην αμαξοστοιχία 350 επιβάτες. Το τρένο έφυγε από την Αθήνα με περίπου 430.

Από τη σύγκρουση προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ τα πρώτα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας μετατράπηκαν σε άμορφη μάζα και πολλά βαγόνια εκτροχιάστηκαν.

Στις 23:24 εγκλωβισμένος επιβάτης του τρένου κάλεσε το 112 και ενημέρωσε για το μοιραίο δυστύχημα.

Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι Αρχές. Στο σημείο έσπευσε η 8η ΕΜΑΚ, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λάρισας και συνολικά 30 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ από τη Λάρισα, καθώς και άλλα 10 από γειτονικούς νομούς.

σύγκρουση τρένων

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση συνολικά στην περιοχή του δυστυχήματος από την σύγκρουση τρένων συνδράμουν 150 πυροσβέστες καθώς  32 αστυνομικοί με 15 περιπολικά. Λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης των δύο τρένων, στο έργο απεγκλωβισμού έχουν κληθεί να συνδράμουν και γερανοφόρα οχήματα.

Από την Πολιτική Προστασία δόθηκε εντολή να μεταφερθούν τραυματίες τόσο στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας  το οποίο εφημέρευε όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας το οποίο άνοιξε εκτάκτως.

Εκτάκτως άνοιξε επίσης το νοσοκομείο της Κατερίνης, ενώ σε επιφυλακή έχουν τεθεί και τα νοσοκομεία Παπανικολάου και Γεννηματά Θεσσαλονίκης που διαθέτουν ειδική μονάδα για εγκαυματίες. Για τον ίδιο λόγο έχουν τεθεί σε επιφυλακή και τα νοσοκομεία της Αττικής.

σύγκρουση τρένων

Επίσης η 1η στρατιά που εδρεύει στη Λάρισα, καθώς και οι στρατιωτικές μονάδες Θεσσαλίας έχουν μπει σε πρωτόκολλο συναγερμού, όπως προβλέπεται στην περίπτωση ανάλογων δυστυχημάτων.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία Αθήνας και Θεσσαλονίκης είναι επίσης σε επιφυλακή σε περίπτωση που χρειαστεί να δεχτούν τραυματίες.

Οι σοροί μεταφέρονται στα νοσοκομεία της Λάρισας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης και ταυτοποίησης. Οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άτομα νεαρής ηλικίας.

Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης και ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ κ. Παπαευσταθίου μετέβησαν στα νοσοκομεία της Λάρισας, ενώ ο ΓΓ του υπουργείου Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς στο σημείο της σύγκρουσης.

Ο υπουργός πολιτικής προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός συνεχώς.

Στο σημείο έσπευσαν επίσης και λεωφορεία για την παραλαβή των περισσότερων επιβατών, κυρίως των πιο πίσω βαγονιών, οι οποίοι ήταν καλά στην υγεία τους. Τα πρώτα 5, με  194 επιβάτες, έχουν φτάσει ήδη στη Θεσσαλονίκη. Από τους 194, 26 διακομίστηκαν προληπτικά στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και οι 32 στο νοσοκομείο Γεννηματάς.

Με το λεωφορείο μεταφέρθηκαν ακόμα 20 άτομα στη Λάρισα, ενώ επιπλέον 5 επιβάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Κατερίνης. Από αυτούς, οι τρεις είναι καλά στην υγεία τους και αποχώρησαν ενώ οι δύο παρέμειναν για ελαφρά νοσηλεία.

Σύμφωνα με πηγές του ΕΚΑΒ, οι περισσότεροι από τους νεκρούς βρίσκονταν στα μπροστινά βαγόνια. Μέχρι αυτή την ώρα οι Αρχές ερευνούν για εγκλωβισμένους από τη σύγκρουση των τρένων. Οι αναφορές της Πυροσβεστικής έκαναν νωρίτερα λόγο για πολλούς εγκλωβισμένους σε 6,7 βαγόνια της αμαξοστοιχίας.

Επίσης, οι 9 μηχανοδηγοί και συνοδοί του ΟΣΕ στα δύο τρένα είναι όλοι τους νεκροί.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Αγοραστός δήλωσε νωρίτερα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι από τα βαγόνια 1,2 έχουν καταστραφεί σχεδόν ολοκληρωτικά, ενώ τα 3,4 έχουν εκτροχιαστεί. Όσον αφορά την σύγκρουση, φέρεται ότι και τα δύο τρένα κινούνταν με ταχύτητα 80 χλμ.

Οι έρευνες των διασωστών και των ανδρών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συνεχίζονται ακόμα και κάτω από τα βαγόνια, αναζητώντας εγκλωβισμένους κάτω από τα χαλάσματα, αλλά και στα γύρω χωράφια, καθώς εκτιμάται πως κάποιοι από τους επιβάτες μπορεί να εκσφενδονίστηκαν λόγω της σφοδρότητας της σύγκρουσης.

Πηγές:

mononews.gr

newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης

Β. Παπαλόης στο HS: «Οι μεταμοσχεύσεις δεν είναι πια ο φτωχός συγγενής»

Ο ρόλος των βιοδεικτών στη μάχη κατά του καρκίνου

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.