Πλεύρης για Πρόγραμμα Φ. Γεννηματά: 2.000 γυναίκες διαγνώστηκαν σε τόσο πολύ πρώιμο στάδιο, που δεν θα χρειαστούν χειρουργείο

«Περίπου 2.000 γυναίκες που πήραν μέρος στο πρόγραμμα προληπτικού ελέγχου του καρκίνου του μαστού “Φώφη Γεννηματά” έχουν διαγνωστεί σε τόσο πρώιμο στάδιο που δε θα χρειαστεί να κάνουν είτε μαστεκτομή, είτε άλλης φύσεως θεραπείας».

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ, επισημαίνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξία της έγκαιρης διάγνωσης, έτσι όπως αποδείχθηκε από τους λίγους μήνες εφαρμογής του προγράμματος προληπτικού ελέγχου για τον καρκίνο του μαστού “Φώφη Γεννηματά” με τη διενέργεια προληπτικής μαστογραφίας.

Σε τόσο πρώιμο στάδιο που δεν θα χρειαστούν χειρουργείο

«Δηλαδή, είπε, δίνοντας λεφτά στην πρόληψη, πήγε η πολιτεία και βρήκε όλες αυτές τις γυναίκες, και τους είπε να κάνουν δωρεάν τη μαστογραφία. Αν οι ίδιες δεν είχαν την επιμέλεια να την κάνουν, κάποιες από αυτές μπορεί να πήγαιναν να την κάνουν, κάποιες άλλες όχι και θα βρίσκαμε καρκίνους σε ένα επόμενο στάδιο με ότι αυτό θα σήμαινε για την υγεία των ιδίων των γυναικών.

Προσωπικός γιατρός

Αναφερόμενος στο θέμα του προσωπικού γιατρού είπε τα εξής:

«Έχουμε 4,5 εκατομμύρια πολίτες εγγεγραμμένους στο σύστημα. 3.400 γιατρούς και έχουν υλοποιηθεί 1.100.000 ραντεβού.

Άρα, ο θεσμός προχωράει. Που είναι το θέμα; Γιατί δεν είναι ωραίο να ωραιοποιούμε καταστάσεις. Γιατί αυτός ο θεσμός στη βασική του λειτουργία έχει ότι κάποια στιγμή πρέπει να καλύψει όλο τον πληθυσμό και ο πολίτης να βρίσκει με άνεση γιατρό και να μην ταλαιπωρείται, ειδικά στην Αττική πολίτες, γιατί η κάλυψη της Αττικής είναι στο 50%.

Τι κάνουμε τώρα; Πάμε στην επόμενη φάση. Μπαίνουν οι ειδικότητες και παράλληλα θα μπούνε και άλλοι γιατροί. Έχουμε έναν προγραμματισμό μέχρι τέλη Νοεμβρίου.

Έχουμε πει ότι ο θεσμός λειτουργεί πιλοτικά μέχρι 31/12, μέχρι τέλη Νοεμβρίου υπολογίζουμε ότι χρειάζονται άλλοι 1.000 γιατροί για να έχουμε πλήρη κάλυψη του πληθυσμού.

Πιστεύουμε ότι οι μισοί από αυτούς θα υπάρξουν. Άρα, ήπια όπως λέμε θα λειτουργήσει ο θεσμός. Το βασικό πλεονέκτημα αυτού του θεσμού, είναι ότι δεν απευθύνεται σε ασθενείς. Απευθύνεται στον κάθε πολίτη ώστε να έχει έναν γιατρό δωρεάν που του πληρώνει το κράτος από τη μικρή ηλικία, να κάνει τις προληπτικές εξετάσεις, να κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να παραμένει υγιής».

Διαβάστε επίσης

Το μήνυμα για τον καρκίνο, μετά την απώλεια του Αλέξανδρου Νικολαΐδη – Αφιερωμένος ο Οκτώβριος στον καρκίνο του μαστού

Στα φαρμακεία το διπλό self test για κορωνοϊό και γρίπη

Tα λεφτά που δεν δίνει ο Θεόδωρος, το άκυρο ευχαριστώ στον Κυριάκο και η αμηχανία της Αγαπηδάκη

Δείτε Ακόμη

Έχετε κάποιο σχόλιο;

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Με την υποβολή του σχολίου σας αυτόματα συμφωνείτε με τους Γενικούς Κανόνες Σχολιασμού Άρθρων τους οποίους μπορείτε να διαβάσετε εδώ.